BBQ-helden

Zalm mas tequila

Een lekker stuk zalm met een subtiele smaak van tequila en limoen.
Maak hierbij een gegrilde tomaten salsa en je hebt er weer een mooi gerecht bij die je zeker vaker gaat maken.

Wij gebruiken hier zalmfilet met huid maar als je een mooie moot zalm hebt dan is dat geen probleem.

marinade-met-tequila

Mix alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en doe samen met de zalm in een lage schaal. Zorg dat de zalm overal bedekt is met zalm. boven en onderkant.

groentes-voor-salsa

Snij groentes door midden en verwijder alvast de zaadlijsten en de stelen van de paprika. De rode peper houd je heel met uitzondering van de steel. Wij hebben hier 2 kleuren paprika en dat is puur voor de sier.

gegrilde-groentes

Mooi hè. Alle groentes zijn mooi gegrild en koelen af om de salsa er van te maken.

salsa

Na de blender hou je deze salsa over. Zoals je ziet houden wij van een groffe salsa maar dat moet je helemaal zelf weten.

Nu voeg je koriander en zout toe naar smaak. Niet iedereen vind koriander lekker. Wij vinden dat een salsa niet zonder kan.

zalmfilet-op-barbecue

De barbecue heb je voorbereid met 2 zones. Dit is voor het geval dat het te hard gaat terwijl de binnenkant van de zalm nog te koud is. Dan zou je de zalm even van de hitte af kunnen halen.

Zoals je ziet is het rooster goed schoon. Dit is de enige manier om vis goed te kunnen grillen. Doe je dit niet dan zal de vis aan het rooster gaan plakken.

zalm-mas-tequila

Dit is het eindresultaat. Een heerlijk stukje zalm. Serveer met rijst en een frisse salade.

kruiden kopen

Ingrediënten

voor de marinade

  • sap van 1 limoen
  • 1½ borrelglas tequila
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ witte ui fijngesnipperd

voor de salsa

  • 3 tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 paprika
  • 1 kleine witte ui in 2 helften
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van 1 limoen
  • koriander naar smaak
  • zout
  • olijfolie om de groentes mee in te smeren

Bereiding

  1. Droog de zalmfilet met een stuk keukenpapier
  2. Mix alle onderdelen van de marinade in een kom
  3. Doe de zalm en de marinade in een ovenschaal en plaats deze afgedekt, niet langer dan een uur, in de koelkast. Als je vis te lang in een zure marinade laat liggen dan wordt deze te zacht.
  4. Steek inmiddels de barbecue aan met 2 zones met een gemiddelde hitte. Een halve brikettenstarter vol is genoeg.
  5. Snij alle groentes voor de salsa, behalve het pepertje, door midden en smeer alles in met olijfolie.
  6. Leg de groentes met de huidzijde op het rooster totdat alles een mooi bruin kleurtje heeft. Een klein beetje zwart is niet erg.
  7. Haal alles 1 voor 1 van de barbecue wanneer de groentes klaar zijn en laat alles een minuut of 10 afkoelen.
  8. Snij alles een stuk kleiner en verwijder het sap en de zaden van de tomaat. Anders wordt de salsa te nat.
  9. Gooi alles inclusief de rest van de ingredienten voor de marinade in een blender en blend (zeg je dat zo?) tot de gewenste dikte. Wij houden van een groffe salsa.
  10. Haal de zalm uit de marinade en verwijder de meeste marinade met een stuk keukenpapier.
  11. Maak het rooster van de barbecue goed schoon en veeg het nog een keer af met een stuk keukenpapier met olijfolie.
  12. Leg de zalm met de huid naar beneden boven de hete kolen voor ongeveer 6 minuten.
  13. Steek de zalm met een spatel de zalm van het rooster en draai de zalm snel om.
  14. Laat de zalmfilet weer een paar minuten liggen. Deze tijd is afhankelijk van de dikte van de filet en de hitte van de barbecue. Onthou dat zalm wel warm moet zijn maar zeker nog rauw van binnen.
  15. Haal de zalm van de barbecue en gooi er een flinke schep salsa overheen.

Gearchiveerd onder:

,

Like, deel of laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook interessant

BBQ-helden nieuwsbriefDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. Wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken. Zo word jij ook een BBQ-held.

Meer over de BBQ-Helden.

The Bastard