Zalm met sinaasappelsaus

Zalm met sinaasappelsaus

Deze zalm met sinaasappelsaus is een geweldig luxe recept dat wat extra voorbereiding vergt maar het zeker waard is. De gekarameliseerde saus van sinaasappelsap past geweldig bij zalm. Je moet alleen oppassen dat je niet te veel er op gaat smeren.

En het is best leuk dat je zoiets lekkers kunt eten en ook nog gezond bezig bent.

Verse-ZalmHet begin is natuurlijk een mooi stuk verse zalm. Dit is een stuk wile Sockeye uit Alaska.

Verse-Zalm-in-sinaasappel-rubWrijf de zalm goed in met de rub maar wrijf niet te hard. Het vlees van de zalm is redelijk stevig maar kan makkelijk kapot gedrukt worden.

asperges-direct-en-zalm-indirectDe zalm bereiden we indirect op de barbecue. Probeer de keteltemperatuur niet veel heter te laten gaan dan zo’n 180 graden anders zouden de suikers in de saus verbranden. Ook de zalm zal niet mooi geleidelijk garen waardoor de buitenkant al voorbij gaar is terwijl de binnenkant misschien nog wel koud is.

zalm-met-sinaasappel-sausSmeer de zalm nog 1 keer in met de saus en serveer met bijvoorbeeld zoete aardappel en gegrilde asperges.

Ingrediënten

 • 500 tot 600 gram zalm

Voor de rub

 • 2 el bruine suiker
 • ½ theelepel zest van een sinaasappel
 • ½ theelepel komijn
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • ¼ theelepel zout
 • ¼ theelepel gedroogde koriander
 • versgemalen zwarte peper naar smaak

Voor de saus

 • sap van 1 sinaasappel
 • 1 eetlepel honing
 • ½ eetlepel bruine suiker
 • 2 theelepels worcestershire sauce

Bereiding

 1. Meng alle onderdelen voor de rub.
 2. Neem de zalm en check het vlees voor vergeten graten. Druk zachtjes op de zalm op meerdere plekken. Je voelt vanzelf wanneer er iets terug prikt. Trek de graten er uit met een tang.
 3. Dep de zalm droog en wrijf de rub over het vlees. Dit doe je niet aan de huidzijde.
 4. Laat de rub minstens een uur gekoeld intrekken
 5. Maak ondertussen de sinaasappelsaus. Doe het sinaasappelsap in een klein pannetje en verwarm deze zachtjes. Voeg daarna de bruine suiker, honing en worcestershire sauce toe. Laat het geheel rustig doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt. De saus moet een laagje kunnen vormen op een lepel.
 6. Haal de zalm uit de koelkast zodat deze een beetje op temperatuur kan komen maar laat hem ingepakt.
 7. Bereid een barbecue met 2 zones voor met een keteltemperatuur rond de 160 graden.
 8. Leg de zal met de huid naar beneden op het rooster. Smeer de bovenkant in met de sinaasappelsaus en sluit het deksel.
 9. Na 10 minuten check je de kerntemperatuur. Deze moet 45 graden worden. Is de temperatuur nog niet bereikt dan sluit je het deksel nog 5 minuten.
 10. Is de kerntemperatuur bereikt dan haal je de zalm voorzichtig van het rooster met een lange spatel. Smeer de zalm nog 1 keer in met de saus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook