Zalm op een plankje met dille en citroen

Zalm op een plankje met dille en citroen

Een zalmmoot bereiden is misschien wel het makkelijkste wat er is. Zeker als je ze op een plankje laat garen. De moot zalm wordt door de plank beschermd tegen de directe hitte en wordt tegelijk gerookt. 2 vliegen in 1 klap.

Het resultaat is heerlijke roze zalm perfect op temperatuur en smaak. De citroen en dille geeft een lekkere frisse smaak die het goed als tegenhanger van een bijvoorbeeld een dikke steak.

De plankjes gaan we niet meer eerst weken in water. We stoken de barbecue gewoon niet meer zo hoog maar net genoeg om de plank te laten roken. Eerst rooster je de eerste kant en als deze net begint te roken dan draai je de plank om.

Dan schuif je de zalm op de plank met een flinke spatel. en sluit je het deksel. Je ziet de rook uit de barbecue komen maar omdat het deksel dicht is zul je geen vlammen krijgen.

Check af en toe de onderkant van de plank. Dreigt het toch te hard te gaan en is de zalm nog niet klaar dan schuif je de hele plank naar de koelere kant en sluit je het deksel om de zalm verder te garen.

We raden wel aan om een kernthermometer te gebruiken. Dat doen we eigenlijk altijd. Door de temperatuur te meten weet je hoe gaar de zalm is. Bij 55 graden heb je de perfecte zalm en haal je de plank van het rooster. Je kan de plank met zalm zo op tafel zetten. Leg er wel wat onder want de plank is zwart en geeft af. Dat zou jammer zijn van het schone tafelkleed.

Ingrediënten

 • Koop een barbecueplankje. Plankjes van Cederhout worden het meest gebruikt.
 • 2 zalmfilets met of zonder huid van 300 tot 500 gram.
 • grof zout
 • 2 eetlepels fijngesneden dille
 • Zest van 1 citroen
 • 4 citroenschijven

Bereiding

 1. Mix de dille en citroen zest. Bestrooi beide zalmfilets met wat zout. En smeer daarna de zalm in met de dille zest mix. Laat dit een uur gekoeld staan.
 2. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 120-150 graden Celsius.
 3. Leg de barbecueplank aan de hete kant en wacht tot deze begint te roken.
 4. Draai de planken om en leg de zalm op de planken. Leg op elke zalm moot 2 schijven citroen. Steek een kernthermometer in het midden van de zalm en sluit het deksel.
 5. Als de zalm een kerntemperatuur bereikt heeft van 55 graden Celsius dan haal je de planken van de barbecue.
 6. Serveer op de plank.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook