Zalm op een plankje

Deel:


Zalm op een plankje is een simpele manier om een vis, in dit geval zalm te bereiden. Doordat de vis langzaam stoomt blijft hij sappig en zacht. De zalm krijgt de smaak van het ceder hout en van hetgeen waar je het plankje in hebt laten weken.

Voor meer vis barbecuetips hebben we een hele pagina.

Ingrediënten

  • Koop een barbecueplankje. Plankjes van Cederhout worden het meest gebruikt.
  • 4 moten zalmfilet van zo’n 200 gram per persoon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1½ theelepel paprikapoeder
  • 1½ theelepel zout
  • 1½ theelepel zwarte peper
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Week de plankjes ongeveer 4 uur in water. Mocht je geen water in de buurt hebben, gebruik dan wijn of bier voor verschillende smaken.
  2. Leg het plankje op de barbecue met de gladde kant naar beneden.
  3. Na een minuut of tien draai je het plankje om zodat de gladde kant naar boven ligt.
  4. Smeer de velzijde van de zalm in met 1½ eetlepel olijfolie en draai hem om
  5. Mix de rest van de olijfolie met de paprikapoeder, zout, peper en de zest van de citroen en smeer daarmee de andere kant in.
  6. Leg je vis met de velkant op het plankje en barbecue hem op een middelmatig vuur met de klep dicht voor zo’n 10 minuten. De zalm moet hierna nog zacht zijn.
  7. Plaats nu het rooster wat hoger of schuif het plankje naar een gedeelte met minder kooltjes en sluit de klep weer voor ongeveer 5 minuten. Een gasbarbecue zet je gewoon uit voor 5 minuten.
  8. Als de zalm stevig is dan is hij klaar
  9. Serveer met wat schijfjes citroen


Deel, like of reageer op Zalm op een plankje via Facebook

Top