Zelfgemaakte pesto met walnoten

Zelfgemaakte pesto met walnoten

Pesto is zo’n sausje (is het een saus?) dat je overal op smeert. Van een broodje kaas tot aan de pasta. Je kunt het ook gebruiken als marinade bij kip of varkensvlees. En je hebt het vaak niet door, maar ook pesto, dat je zo makkelijk in een potje koopt, is ook heel makkelijk zelf te maken.

De groene pesto die wij kennen heet volledig “Pesto Genovese” en wordt gemaakt met geroosterde pijnboompitten. Er zijn naast pesto Genovese nog vele andere soorten pesto met andere ingrediënten.

Wij maken deze pesto met walnoten. Simpelweg omdat we ze eigenlijk altijd in huis hebben. Pesto kan je ook met andere noten zoals amandelen, cashew- of pecannoten. Je zou het zelfs kunnen proberen met hazel- of pistachenoten.

Pesto maken wij graag in een vijzel omdat we houden van de ongelijke structuur die je daarmee krijgt. Wil je toch een meer gelijkmatige saus dan gooi je alles in dezelfde volgorde in een keukenmachine. Wil je het nog groffer dan snij je alles fijn. Of niet zo fijn.

In plaats van zo’n klein bakje met een paar basilicum blaadjes moet je op zoek naar een grotere hoeveelheid. In zo’n bakje zit vaak niet meer dan 15 gram. Bij de Appie verkopen ze ook complete planten. Daar zit zo 30 tot 40 gram basilicum blaadjes aan.

In de pesto zit een klein beetje zout. Dit zout helpt om de knoflook in de vijzel te pureren.

Daarna stamp je de walnoten fijn…

en de fijngesneden basilicum.

Je kan de pesto ook zonder kaas maken en die later aan tafel erbij zetten. Niet iedereen is gek op kaas. Deze zelfgemaakte pesto smaakt ook veel frisser door dat kleine beetje limoensap dat wij erbij gooien.

Je kan deze pesto net zo dun maken als je wilt door er meer of minder olijfolie bij te doen.

Dit is het eindresultaat. Zelfgemaakte pesto met walnoten.

Ingrediënten

 • 2 tenen knoflook
 • Beetje grof zout
 • 50 gram walnoten
 • 80 gram basilicum
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • 100 tot 150 ml goede olijfolie
 • 1 theelepel limoensap
 • versgemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Pureer de knoflook met een beetje grof zout in een vijzel
 2. Doe de walnoten erbij en stamp ze fijn
 3. Snij de basilicum fijn en meng dit met de walnoten,knoflook mix.
 4. Rasp de Parmezaanse kaas en roer dit erdoor
 5. Giet vervolgens de olijfolie en het limoensap erdoor en roer goed door.
 6. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook