Zoet-pittig Oosters Buikspek

In samenwerking met

Zoet-pittig Oosters Buikspek

Gerookt buikspek is al geweldig, maar met deze zoet-pittige marinade en dry rub stapelen we smaak op smaak. Tijdens het roken krijgt het vlees een prachtige kleur en een heerlijke geur.

Dit recept combineert de volle smaken van sojasaus, honing en hoisinsaus met een vleugje pit van sriracha. De dry rub geeft het buikspek een rijke, hartige toets met een oosterse twist.

Voordat we het buikspek gaam marineren snijden we het aan beide zijden kruislings in. Door het insnijden trekt de marinade beter in het vlees en wordt het buikspek sneller gaar tijdens het roken. Bovendien krijg je na het bereiden die mooie, krokante randjes waar iedereen van smult.

Het ingesneden buikspek gaan we marineren in een zoet-pittige marinade van sojasaus, honing, hoisinsaus en wat sriracha. Door het insnijden trekt de marinade dieper in het vlees.

Wij gebruiken graag een ziplockzak om te marineren. Zo heb je minder marinade nodig en wordt het vlees rondom perfect bedekt.

Na de marinade krijgt het buikspek een extra laag dry rub. Door de dry rub krijgt het vlees niet alleen meer smaak maar ook een zogenaamde bark die gevormd wordt door het vet van het spek, de dry rub en de rook.

De gele kleur komt van kurkuma, wat niet alleen smaak toevoegt maar ook zorgt voor een mooie tint. Als je niet oppast zit die gele tint op alles wat je aanraakt. het is daarom handig om handschoenen te gebruiken.

Heb je toch een vlek op je kleren of keukenkastjes? Meng een beetje citroensap of witte azijn met water en dep voorzichtig op de vlek. Zo red je misschien nog je deurtjes en shirt.

Het buikspek gaan we roken in de Masterbuilt 545 Auto Ignite. De 545 is een compacte smoker die we graag gebruiken als we niet veel, of hele grote delen vlees willen roken. De Masterbuilt 545 is ook ideaal als je niet veel ruimte hebt, maar toch wil roken.

We hebben de Meater in het buikspek gestoken zodat we precies weten wanneer het buikspek op de juiste kerntemperatuur is, zonder dat we de smoker hoeven te openen.

Dit is het resultaat van het low and slow roken van buikspek. het vlees heeft een prachtige gouden kleur van de dry rub, marinade en rook. De donkere randjes zijn ook precies wat je wilt zien. Je beloning is een mooi stuk vlees dat er niet alleen geweldig uitziet maar ook zo smaakt.

Dit is het resultaat waar we voor gingen. Sappige plakken buikspek die we serveren met nasi en sajoer boontjes voor een complete maaltijd. vergeet ook niet om nog een beetje  hoisinsaus er overheen te gieten, Dat maakt het helemaal af.

Ga jij deze oosterse buikspek ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.

Ingrediënten

Voor de dryrub

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Snij het buikspek aan beide zijden kruislings in. Maak de marinade door de sojasaus, honing, hoisinsaus, rijstazijn en sriracha te mengen. Doe het buikspek in een ziplockzak en giet de marinade erbij. Sluit de zak, kneed de marinade goed in het vlees en laat het zo 4 uur tot een nachtje in de koelkast staan.
  2. Meng de ingrediënten voor de dryrub en strooi 1 eetlepel per pond vlees over de hele buikspek.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150ºC en een blokje rookhout. Kersenhout of appel werkt heel goed.
  4. Rook het buikspek gedurende 2,5 tot 3 uur tot een kerntemperatuur van 65ºC en het goudbruin is.
  5. Laat het vlees een paar minuten rusten en snij het dan in dikke plakken.
  6. Serveer het oosters buikspek met nasi en sajoer boontjes.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook