Zoet pittige kippenpoten

Zoet pittige kippenpoten

Deze zoet pittige kippenpoten vind iedereen lekker van jong tot oud. We hebben nog nooit klachten gehad. Zorg wel dat je wat servetten of een keukenrol bij de hand hebt want je zit van oor tot oor onder.

De saus die je maakt is om te marineren en om aan het eind nog een keer mee in te smeren. En als je over hebt kan je het verder overal op smeren. De saus is gekoeld een week houdbaar.

kippepoten-met-peper-en-zoutDe kippenpoten maak je droog en schoon met wat keukenpapier. Ga ze niet onder de kraan schoonmaken. Al het water wat van de kip op het aanrecht terechtkomt zorgt voor een grote kans op een kruisbesmetting. Na het schoon- en droogmaken smeer je de kippenpoten in met wat olijfolie en bestrooi je ze flink met zwarte peper en grof zeezout.

kip-in-de-barbecuesausNu neem je een lage schaal of plastic zak en marineer je de kippenpoten een paar uur of een nachtje in de barbecuesaus. Doe dit wel in de koelkast. Ook al ga je binnen een uur bereiden.

zoet-pittige-kip-indirect-op-de-barbecueDe kippenpoten gaan nu indrirect op de barbecue. Steek een kerntermometer in het dikste gedeelte van het vlees en sluit het deksel.

zoet-pittige-kipAls een kerntemperatuur van ongeveer 70ºC is bereikt dan mogen de kippenpoten indirect afgegrild worden. Let goed op dat het niet te hard gaat. De suikers in de saus mogen karameliseren maar niet verbranden.

Ingrediënten

 • 250 ml ketchup
 • 50 gram bruine suiker
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1 eetlepel Sriracha of andere hete saus
 • 1 theelepel soya sauce
 • 1/2 theelepel komijn
 • 4 flinke kippenpoten of 10 drumsticks
 • olijfolie
 • grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Maak de saus door alle ingrediënten in een ruime kom te mengen. Durf je wat heter te gaan dan verdubbel je de hoeveelheid hete saus. Deze verhouding Sriracha in de saus valt reuze mee. Ook kinderen kunnen dit prima hebben.
 2. Maak de drumsticks schoon met een beetje keukenpapier, smeer ze in met wat olijfolie en bestrooi ze met wat zout en versgemalen zwarte peper.
 3. Neem een ziplockzack of ondiepe schaal en doe daar de drumsticks in. Gooi de helft van de saus erbij en leg deze minstens 3 uur in de koelkast. Een hele nacht mag ook.
 4. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een temperatuur van ergens tussen de 120 en 150 graden Celsius. In ieder geval niet hoger dan 160 graden. Dan zouden de suikers in de saus verbranden.
 5. Leg de drumsticks op het rooster zo ver mogelijk van de hitte en sluit het deksel. Je zou ook wat rookhout toe kunnen voegen.
 6. Laat nu de drumsticks liggen tot een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden. Iets meer mag ook. Dat kan zo’n drumstick best hebben. Het vlees wordt er alleen maar zachter door. Dit duurt ergens tussen de 4 en 5 kwartier en een uur. Heb geduld.
 7. Als de kip gaar is dan smeer je de drumsticks nog 1 keer in met de saus en laat je ze nog 10 minuten liggen. Je kan ze nu ook voorzichtig boven de hete kolen leggen. De suikers in de saus gaan karameliseren en dat geeft een extra smaak. Maar pas wel op dat de saus dan niet verbrand.
 8. Gaar door tot een kerntemperatuur van 85ºC. Dan is het vlees lekker zacht.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook