Zoete chilisaus

Zoete chilisaus

Buiten bier, melk en een pond belegen staat er bij ons altijd Thai Sweet Chili sauce in de koelkast. En weet je dat je dat heel makkelijk zelf kunt maken? Koop wat rode pepers en de rest van de ingrediënten heb je met een beetje mazzel al in huis.

Het mooie is dat je zelf uitmaakt hoe zoet of heet jouw eigen zoete chilisaus gaat worden. En ben je echt gek op de smaak dan verdubbel je de hoeveelheid ingrediënten. Makkelijk zat.

Zoete chilisaus gebruiken wij werkelijk overal op maar gaat geweldig bij kip of visgerechten. De chilisaus kan je ook gebruiken als marinade of dipsaus bij bijvoorbeeld kippenvleugels.

Meng in een schaaltje gelijke delen maizena en water. De Maizena in het recept gebruiken we om de saus wat dikte te geven zodat de pepers en de knoflook niet alleen maar aan de oppervlakte blijven drijven. Oorspronkelijk wordt er meer suiker toegevoegd waardoor de saus dikker wordt. Wij hebben de voorkeur voor een iets minder zoete saus.

Wij maken deze chilisaus met Spaanse pepers maar het staat je vrij om andere pepers te gebruiken natuurlijk. Een Rawit of een Madam Jeanette als het je niet heet genoeg kan. Je kunt natuurlijk ook een mix maken.

Hak de rode pepers zo fijn mogelijk. Trek handschoenen aan of raak na het snijden even een paar uur niets aan. Je bent niet de eerste die even in zijn ogen wrijft na het snijden van pepers.

Verwijder de zaadjes als je wat minder hitte wilt. Houd er rekening mee dat de saus na een paar weken koelkast milder wordt.

Pers of hak de knoflook ook fijn. Rasp de teentjes als je een intensere knoflooksmaak wilt hebben.

Doe alles behalve de maizenamix in een pan en breng het aan de kook. Als het kookt dan zet je het gas half en laat je het 10 minuten doorkoken. Let op dat de saus nu al niet te dik wordt. Als de saus afkoelt wordt het nog dikker en kan je het straks uit de pan bikken of je krijgt het straks niet meer uit het potje.

Als de saus op het bolle deel van een lepel blijft hangen is het dik genoeg en roer je de maizenamix erdoor.

Laat de saus afkoelen en giet het over in een flesje of potje. Je kan het gekoeld zeker een paar weken tot een maand goed houden.

Ingrediënten

 • 2 el Maizena
 • 2 el water
 • 50 ml witte azijn
 • 4 eetlepels witte suiker
 • 150 ml water
 • 3 tenen knoflook
 • 3 verse rode pepers
 • 2 tl zout

Bereiding

 1. Meng de 2 eetlepels Maizena met 2 eetlepels water en zet het even apart.
 2. Hak de rode pepers zo fijn mogelijk. Verwijder de zaadjes als je niet van heel heet houd of houd ze apart om ze er na de hand aan toe te voegen als de saus niet heet genoeg is.
 3. Hak de knoflook fijn.
 4. Doe alles behalve de maizenamix in een pan en breng het aan de kook.
 5. Zet het gas vervolgens wat lager en laat de saus 10 minuten doorkoken tot het is ingedikt. Als de saus aan de bolle kant van een lepel blijft hangen is het dik genoeg.
 6. Zet het gas helemaal laag en doe de maizena saus erbij.
 7. Roer alles een paar minuten door totdat de gewenste dikte is bereikt.
 8. Laat het afkoelen en giet het over in een schone fles of pot.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook