We maakten een zoetzure paprika relish die zacht, fris en licht pittig is door de peperkorrels. Hij past perfect bij hartige gerechten die wel wat pit en zuur kunnen gebruiken. Dat kan een fijne steak zijn maar zeker ook een broodje oude kaas.
Relish is een frisse, zoetzure groffe saus of salsa van fijngesneden groenten die je overal bij kunt gebruiken. Grote kans dat je het al eens gegeten hebt, op een hamburger of over je hotdog, zonder te weten dat het relish heet.
Voor deze paprika relish gebruiken we rode en gele paprika. Deze snijden we in blokjes van ongeveer 5 mm groot. Dan zijn ze klein genoeg om straks mooi mee in te koken, maar groot genoeg om nog zichtbaar te blijven in de relish.
We gebruiken de verschillende kleuren niet voor de smaak maar omdat de relish er dan net even leuker uitziet
We blancheren de paprikablokjes een minuut in kokend water. Dat maakt ze iets zachter en zorgt ervoor dat ze straks gelijkmatiger garen in de pan. Ook blijft de kleur iets mooier behouden. Het oog wil ook wat.
In deze fase van de bereiding bouwen de basis smaak van de relish op. De witte wijnazijn zorgt voor frisheid en een stevige zuurtje, terwijl de suiker en zout dat mooi in balans brengt. De peperkorrels geven de relish die kleine kick.
De gebalncheerde paprikablokjes gaan nu bij het warme azijnmengsel en mogen rustig sudderen. Terwijl het vocht langzaam inkookt, neemt de paprika alle smaken op. Hoe verder je inkookt, hoe stroperiger en geconcentreerder de relish wordt.
De relish is dik genoeg als je met een spatel over de bodem van de pan kunt trekken en het vocht niet meteen terugvloeit. Kook je te lang door, dan wordt de relish te droog en plakkerig. let op die laatste minuten gaan sneller dan je denkt.
Deze paprika relish is zacht, fris en zoetzuur, met een beetje pit. Wij serveerden hem bij een fijne steak, maar deze relish past ook geweldig bij een broodje oude kaas, bij gegrilde groenten, op een tosti, of naast een stukje paté of quiche. Zet deze paprika relish gewoon eens op tafel in plaats van weer naar de mayonaise, ketchup of barbecuesaus te grijpen.
Ga jij onze zoetzure paprika relish ook maken, laat dat weten in de reacties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we jouw creatie kunnen laten zien aan duizenden andere enthousiaste achtertuin barbecueërs.
Ingrediënten
- Kokend water
- 3 paprikas in kleine blokjes, zonder zaadjes en in kleine blokjes (3 mm) gesneden
- 60 ml witte wijnazijn
- 70 gram suiker
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 kleine tl tafelzout
Bereiding
- Snij de paprika’s in blokjes van ongeveer 5 mm
- Kook de paprikablokjes kort in kokend water en giet ze daarna af onder koud stromend water.
- Verwarm azijn, suiker, peperkorrels en zout in een pan en roer tot de suiker is opgelost.
- Voeg de paprikablokjes toe aan het nog warme mengsel en roer goed door.
- Laat alles rustig sudderen tot het meeste vocht is verdampt en de relish een stroperige structuur krijgt.
- Laat de relish afkoelen en bewaar in een afgesloten potje in de koelkast. Zo blijft hij zeker een week goed.











Deze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.
