Zuurkool pizza

Zuurkool pizza

We zijn echt weken bezig geweest met het maken van dikke Amerikaanse pizza’s. Toen we eindelijk de beste manier hadden gevonden om ze te maken zijn we wat wildere pizza’s gaan maken.

Bij Domino’s hebben ze pizza’s met boerenkool en worst. Wij wilden dus een zuurkool pizza. Het klinkt heel vreemd maar is het niet. Deze pizza is als een broodje hotdog in een andere vorm.

Het deeg voor deze pizza is heel makkelijk te maken. Het is niets meer dan alle ingrediënten bij elkaar te gooien en alles goed door elkaar te roeren. Daar hoef je niet eens je handen voor te gebruiken. Wil je een uitgebreide uitleg dan moet je hier maar even verder lezen.

Na de eerste keer rijzen vorm je de bol deeg door je handen goed te voorzien van bloem en daarna het deeg steeds onder zichzelf te vouwen zodat er vanzelf een bol ontstaat. Het deeg is erg vochtig dus is het zaak dat je af en toe je handen weer voorziet van een laagje bloem.

De bol druk je voorzichtig met je vingertoppen in een ingevette skillet tot een schijf en laat je daarna anderhalf tot 2 uur weer rijzen.

Zo ziet de bodem er uit na 2 uur. Zie je erg grote bellen dan prik je die lek. Deze bellen worden tijdens verhitting nog groter en duwen alle beleg van je pizza.

De bodem doe je een lekkere laag mosterd barbecuesaus. De saus moet je makkelijk kunnen verdelen over het deeg zonder hard te hoeven drukken. Mocht de saus te dik zijn dan leng je hem aan met een beetje water.

Het ligt er een beetje aan wat voor rookworst je hebt gekocht. Is het zo’n voorverpakte die gewoon in het schap van de super ligt dan hoef je deze niet meer te garen.

Wij hebben een mooie ambachtelijk gerookte worst gekocht. Deze was vacuüm verpakt en moet je eerst voorkoken. Dit doe je in net niet kokend water in de verpakking. Een half uur is genoeg. Daarna snij de worst in dunne schijven.

De zuurkool knijp je goed uit voordat deze op de pizza mag. Anders zal de bodem weer zacht worden.

Op de saus verdeel je de zuurkool, worst en mozzarella. Voor een beetje pit gooien we hier en daar een schijfje jalapeño. Dit mag je overslaan als dit je te heet is.

De hele skillet mag nu op de barbecue. in 10 minuten tot een kwartier is de pizza klaar. Check af en toe door de open margrietschijf of de bovenkant naar je zin is. De kaas moet goed gesmolten zijn en hier en daar zelfs een beetje gegrild.

Rasp wat Parmezaanse kaas over de pizza om het af te maken en laat hem iets afkoelen. Daarna mag hij uit de pan en snij je hem in stukken.

Ziet dit er niet geweldig uit? Wij vinden van wel.

En dit is de bodem. Heerlijk luchtig en hoog. Zeker geen zware bodem waar niet doorheen te komen is.

Ingrediënten

Ingrediënten voor pizzadeeg

 • 400 gram patentbloem
 • 10 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 275 gram water
 • 8 gram olijfolie

Beleg

 • Mosterd barbecuesaus
 • 200 gram zuurkool
 • een halve rookworst
 • 125 gram Mozzarella
 • Een paar schijfjes jalapeños
 • Parmezaanse kaas

Bereiding

 1. Neem een flinke kom en mix daarin de bloem, zout, gist, water en olijfolie tot een bol deeg net zo lang tot je geen droge bloem meer ziet.
 2. Sluit de kom af met vershoudfolie en laat de kom 8 tot 24 uur staan op kamertemperatuur.
 3. Ondertussen laat je de skillet op kamertemperatuur komen als deze nog niet in huis ligt.
 4. Als het deeg minstens 8 uur heeft gerezen dan doe je flink wat bloem op je handen en haal je het deeg uit de kom. Maak er een bol van door meerdere malen het deeg van bovenaf onder zichzelf te vouwen. Dit doe je net zolang tot je een gladde bol deeg in je handen hebt.
 5. Giet wat olijfolie in de skillet en leg de bol je in het midden. Druk vervolgens met je vingertoppen de bol in een schijf. Het deeg hoeft nog niet de hele bodem te vullen.
 6. Sluit de skillet af met vershoudfolie en laat het zo anderhalf tot 2 uur staan.
 7. Heb je een ambachtelijke rookworst gekocht, en is deze vacuüm verpakt, dan moet je deze nog even voorkoken. Laat het water koken, draai het gas een stuk terug en leg de hele verpakking in het water. een half uur moet genoeg zijn.
 8. Knijp de zuurkool uit boven de gootsteen en laat het verder drogen tussen wat keukenpapier.
 9. Bereidt ondertussen de barbecue voor. Dit hebben we uitgebreid beschreven.
 10. Als de barbecue stabiel is op een keteltemperatuur van 300 tot 350°C dan mag je de pizza gaan beleggen.
 11. Het deeg druk je nog hier en daar in de hoeken als dit nog niet gebeurd is.
 12. Smeer de bodem in met een laag mosterd barbecue saus.
 13. Verdeel de zuurkool over de pizza en breek de mozzarella in stukjes en doe hetzelfde. Snij de rookworst in plakjes en leg deze op de saus.
 14. Zet de skillet op de pizzasteen en sluit het deksel. Laat de pan 10 tot 15 minuten staan. Check na 10 minuten hoever de pizza is.
 15. Als de bovenkant naar je zin is dan mag de pizza eraf.
 16. Strooi nog wat verse Parmezaanse kaas over de pizza en laat hem iets afkoelen.
 17. Als de pizza een beetje is afgekoeld dan haal je de pizza uit de pan en snij je hem in stukken.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook