Zwarte Peper Spareribs

In samenwerking met

Zwarte Peper Spareribs

Deze zwarte peper spareribs hebben een diepe, kruidige smaak van zwarte peper. De iets zure BBQ saus brengt alles perfect in balans.

Dit recept is ideaal voor iedereen die van barbecueën houdt en eens iets anders wil dan de klassieke zoete spareribs. Dus steek die smoker aan en bereid je voor op spareribs die gegarandeerd indruk maken.

Voor dit recept gebruiken wij de zogenaamde st. Louis Style spareribs. Dit zijn rechthoekig gesneden spareribs uit de buik van het varken. Dit zijn de spareribs die gepresenteerd worden tijdens BBQ wedstrijden.

In tegenstelling tot de bekendere babyback ribs die uit de rug komen zijn de buikribben rechter, groter en vetter. Hierdoor zijn ze ook lekkerder.

Voordat we ze gaan bestrooien met de dry rub verwijderen we het vlies van de botten. Dit doe je door een bot mes tussen de ribben en vlies te steken en het dan omhoog te trekken. Dan trek je vervolgens het vlies makkelijk van het vlees. Blijven er stukjes achter dan kan je met een stukje keukenpapier beter grip krijgen op die kleine stukjes.

Zoals de naam van het recept al een beetje verklapt gebruiken we in de dry rub veel zwarte peper. Wij zijn gek op zwarte peper. En bij het roken van de spareribs gebeurt er iets bijzonders met de smaak van de zwarte peper.

De scherpe hitte van de zwarte peper wordt zachter. De mildere smaak wordt zo ook complexer en krijgt zelfs een iets zoetige smaak. Dit effect wordt versterkt door het vet van het vlees dat de peper een bijna karamel-achtig randje geeft.

De spareribs gaan we roken op de kleine Masterbuilt 545 Auto Ignite. Dit is een geweldig klein smokertje waar toch perfect twee van deze flinke spareribs op passen.

Het rookhout stop je gewoon in de vuurbox bij het houtskool. Zo zorg je voor een subtiele lichte rook. Wij gebruiken graag fruithout om te roken voor de subtiele rooksmaak. In dit geval pakken we kers omdat dit het vlees ook een prachtige donker rode kleur geeft.

Elk half uur besproeien we de spareribs met een gelijke mix van water en appelazijn. Door het sprayen verlaagt de temperatuur aan het oppervlak van het vlees wat ervoor zorgt dat de garing vertraagt. Een vochtige buitenkant zorgt er ook voor de rook beter hecht aan het vlees. Hierdoor krijg je sneller een betere rooksmaak. Ook zorgt de appelazijn voor een goede balans tegenover de dikke laag zwarte peper.

Wij smeren deze spareribs niet aan het eind in een dikke laag BBQ saus maar maken een dunne laag op de folie waarmee we de spareribs inpakken. De saus zorgt voor wat extra vocht waar de spareribs in gaar stomen wat zorgt voor malse spareribs. De suikers in de saus geven de spareribs een extra laag smaak die perfect past bij de zwarte peper, het vet en de rook. Die combinatie is echt onweerstaanbaar.

Dit zijn onze zwarte peper spareribs. Sappige, geweldig lekkere, bijna fall-of-the-bone spareirbs. Als je dit eenmaal geproefd hebt dan heb je je nieuwe favoriete spareibs.

Ga jij deze zwarte peper spareribs ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.

Ingrediënten

  • St. Louis Style Spareribs

Voor de dry rub

  • 4 delen grofgemalen zwarte peper
  • 2 delen zeezout
  • 1 deel komijn
  • 1 deel knoflookgranulaat
  • 1 deel uiengranulaat
  • 1 deel paprikapoeder

Voor de spray

  • Gelijke delen appelazijn en water

Voor de BBQ saus

  • een halve liter ketchup
  • 200 ml appelciderazijn
  • 2 el Worcestershire sauce  
  • 2 el rietsuiker
  • 1 el milde mosterd
  • 1 el van de dry rub
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Verwijder het vlies van de spareribs. Steek een ontbijtmes tussen het vlies en een rib en trek dan het vlies er af. Gaat dat niet in één keer gebruik dan een stukje keukenpapier.
  2. Mix de ingredienten van de dry rub en strooi een dunne egale laag over alle kanten.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 120ºC met een paar blokjes rookhout.
  4. Rook de spareribs 2 uur en besproei het vlees elk half uur met de appelazijn en water mix. Ondertussen kan je de BBQ saus maken door alle ingrediënten te mixen.
  5. Pak de spareribs dan in met aluminiumfolie en nog wat van de spray en een beetje BBQ saus.
  6. Check na anderhalf uur de malsheid van het vlees door er in te prikken met een tandenstoker. Gaat deze er zonder veel weerstand in en uit dan mogen ze uit de folie.
  7. Laat ze even rusten voordat je ze in stukken snijdt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook