Thermapen.nl vroeg ons om de Billows en Signals van Thermoworks uit te proberen. De Billows is een ventilator die door zuurstof in de ketel te blazen de temperatuur in de barbecue regelt. Dat doet hij niet zomaar van zichzelf. Het signaal om te blazen krijgt hij van de Signals thermometer.
De Billows is aan te sluiten op elke populaire kamado en door middel van een beetje knutselen op elke andere ketelbarbecue. Op een Mastertouch of een watersmoker werkt hij ook perfect. De enige vereiste is dat een barbecue moet zijn met een deksel.
De Signals is niet de minste thermometer van Thermoworks. De Signals heeft ruimte voor 4 probes , bluetooth en WiFi. Met bluetooth heb je een bereik van ergens tussen de 20 en 25 meter. Dat is thuis in het algemeen prima. De WiFi verbinding maakt het pas echt interessant. Doordat de Thermoworks app een cloudfunctie heeft heb je overal waar je een verbinding met internet hebt contact met de thermometer.
Het is ook heel fijn dat de Signals zo’n groot scherm heeft. Waarbij je bij goedkopere thermometers een klein scherm hebt waarbij je door middel van een knop naar de verschillende probes klikt kan je bij de Signals in 1 keer alle temperaturen heel duidelijk zien. Bij de temperaturen kan je ook in 4 letters aangeven wat er aan het andere eind van het snoer op de barbecue ligt.
De Signals werkt ook zonder app. Soms wil je gewoon even snel kijken naar de thermometer of het goed gaat zonder dat je je telefoon uit je zak hoeft te halen. Via de app kan je dan wel leuke grafiekjes zien. Die je tijdens het eten tevoorschijn kan halen om je hele barbecue avontuur nog een keer te zien. Wij doen wij er zelf niet veel mee.
Unboxing van de Signals en Billows
Zowel de Signals als de Billows worden heel compleet geleverd. Er wordt niet bezuinigd op probes en ook de klem voor het rooster en gekleurde siliconen ringen worden meegeleverd.
In de verpakking van de Signals zit het volgende:
- De Thermometer zelf natuurlijk. duh.
- 4 pro series probes waarvan 1 zogenaamde ambient probe die de omgevings temperatuur meet.
- Een Grill grate clip om die laatste probe op het rooster te bevestigen.
- 8 gekleurde siliconen ringen om de probes aan de voor en achterkant uit elkaar te kunnen houden.
- 12 volt adapter en snoer om de Signals op te laden.
- Thermapen.nl doet er een verloopstekker bij omdat de adapter een Engelse stekker is.
- Een karige uitleg op papier met wat gaarheid temperaturen. Gelukkig is alle andere informatie zoals het updaten van de firmware die je nodig hebt online te vinden.
De Billows komt met het volgende:
- De ventilator zelf natuurlijk en een gele siliconen dop die de ventilator beschermt voor stof en vuil als je hem niet gebruikt.
- Een splitter om de billows aan de Signals en het stroom te zetten.
- Een USB kabel voor naar de splitter
- Een zakje met adapters zodat je de billows op elke gewenste kamado aan kan sluiten.
- Een aluminium sticker zodat je de billows ook aan kan sluiten op andere barbecues en je de overige inlaat gaten af kunt sluiten.
Instellen van de WiFi en Firmware update
Na het uitpakken van de uitpakken en aanzetten van de Signals moest de firmware geupdate worden. Dat was nog wel een dingetje. Op het moment dat je de Signals via Bluetooth voorstelt aan de Thermoworks app op je telefoon vraagt hij meteen om een WiFi verbinding.
Het wachtwoord intoetsen mag gelukkig via de app. Dat scheelt weer een hoop gepiel met de knoppen op de thermometer. Daarna geeft de app aan dat er een firmware update klaarstaat. Je geeft akkoord op de update en daarna zie je dat er een balkje gevuld wordt.
Om onverklaarbare redenen stopt hij hier een paar keer mee. We starten de update opnieuw en tot 3 keer toe stopt de update. Na het herstarten van de app lukt het gelukkig wel. We kunnen beginnen met het serieuze werk
Hoe werkt de Signals Billows combinatie
Om de Billows en Signals combinatie te testen hebben we een enorm stuk vlees geregeld. 6.5 kilo Boston Butt. Die willen we low and slow zonder inpakken om toveren tot een mooie hoeveelheid pulled pork.
Als we het vlees niet inpakken moet het vlees door de zogenaamde zone of stall waarbij de kerntemperatuur urenlang niet meer stijgt door het verdampen van het vocht aan de oppervlakte van het vlees.
Om dit tot een goed einde te laten komen moet de temperatuur in de ketel heel stabiel blijven. De kerntemperatuur zal dan uiteindelijk weer gaan stijgen zonder dat het vlees droog wordt.
De installatie van de Billows op de kamado is heel makkelijk. Je zoekt en plaatst de juiste adapter zodat je een gat krijgt waar de Billows precies op past. Het apparaat heeft een springveer die zichzelf klemt in het gat en op de rand van de Billows zit hittebestendige foam die zorgt voor een luchtdichte afsluiting.
Daarna steken we de kamado aan zoals we gewend zijn. Als je nu de de Billows via de splitter op de Signals aansluit dan kan je de stekker in het stopcontact steken. De probe plaats je in de klem op het rooster. Het andere uiteinde steek je in kanaal 4 van de Signals. De Billows begint meteen te blazen omdat de Signals standaard staat ingesteld op 113°C (235F). Dat is natuurlijk een prima basis temperatuur maar door de milde OCD moeten we daar 110°C van maken.
De Signals begint meteen te piepen omdat de temperatuur in de ketel minder is dan 13° onder de ingestelde temperatuur. Het alarm zet je uit via de app of met de knoppen op de Signals.
De Billows blijft net zolang blazen tot de temperatuur in de ketel 110 °C is. En dat gaat best snel. Binnen 15 minuten is de keteltemperatuur 103 en begint de Billows met tussenpozen te blazen om uiteindelijk 2 minuten later te stoppen als de temperatuur in de ketel precies 110 is.
We openen de barbecue om wat rookhout tussen de kolen te gooien en het rek met de Boston Butt te plaatsen. De test kan beginnen.
We zijn de hond uit gaan laten om de cloud functie te testen. Midden in het bos stellen we de app in op andere temperaturen en bellen naar huis om te kijken hoelang het duurt totdat de temperatuur op de Signals aangepast wordt.
Dat bleek al gebeurd te zijn. We doen het nog een keer met de telefoonlijn open en merken dat het binnen een paar seconden aangepast wordt. Dat schept vertrouwen in de uitkomst van de test.
Met de Billows aan het werk kijken we tot vlak voor het slapen gaan regelmatig of alles goed gaat en als laatste gooien we nog wat extra houtskool in de barbecue. Het zou zo jammer als je het bed uit moet omdat de houtskool op is.
Elke 2 uur gaat de wekker om te kijken hoe het gaat. Alles voor de wetenschap moet je maar denken. De hele nacht gaat alles helemaal top maar om 4 uur zien we dat de temperatuur 105°C is. Dat is natuurlijk geen groot probleem. Zeker niet omdat het zo verschrikkelijk hard waait buiten. Maar het zit me toch niet helemaal lekker.
Om half vijf toch maar even checken hoe het buiten gaat als de temperatuur gezakt is naar 103. We openen de barbecue en zien het probleem. We gebruiken rode Quebracho en dat zijn hele grote stukken houtskool.
Er is nog houtskool genoeg maar de ruimte tussen de houtskool is net te groot om de gloeiende kern groot genoeg te houden. We drukken wat kleinere stukken houtskool tussen de grotere brokken en gaan weer slapen.
De Signals heeft een zogenaamde Open Lid detection. Met deze functie merkt de thermometer wanneer het deksel opengaat als de temperatuur binnen 15 seconden te snel daalt. De Billows stopt dan 2 minuten met blazen.
Dat is vaak genoeg om even te kijken hoe het vlees eruitziet. Natuurlijk moet je ten allen tijde het deksel gesloten houden. Maar je weet net zo goed als wij dat er altijd wel een buurman langskomt die wil zien waar je mee bezig bent.
Ben je van plan om de barbecue langer open te houden, bijvoorbeeld als je rookhout of houtskool toe moet voegen, dan trek je even de probe uit de Signals. Anders blaast de Billows de as omhoog en krijg je dat op je vlees.
Na 20 uur geeft de Signals aan dat de kerntemperatuur in de Boston Butt 92°C is. Dat zou genoeg kunnen zijn. En na het testen met een losse Thermapen zijn we helemaal tevreden. De Billows heeft z’n werk goed gedaan.
Wat vinden wij van de Signals en Billows
De Signals heeft een mooie grote display waar duidelijk de temperaturen op af te lezen zijn. De thermometer werkt prima op zichzelf. Soms heb je gewoon geen zin om elke keer een app op te starten om de temperatuur te zien.
De weergave via de app is overzichtelijk en zonder franje. Het is geen app die je bij de hand neemt maar gewoon verteld wat de temperatuur is. Natuurlijk zie je alle huidige, en ingestelde, temperaturen en kan je doorklikken naar grafieken van het verloop maar meer heb je in principe ook niet nodig.
De Signals hoef je niet aan te sluiten op het stopcontact. Mits je hem natuurlijk opgeladen hebt. Daarna is hij 16 uur te gebruiken. Dat lijkt, in vergelijking met andere thermometers, niet veel maar die hebben dan ook geen WiFi verbinding.
Weet je zeker dat je de Signals langer dan 16 uur nodig hebt dan sluit je hem aan op het stroomnet. In combinatie met de Billows moet de Signals altijd aangesloten worden op het stroomnet. Anders werkt de Billows niet.
De Signals is de laatste thermometer die je koopt en samen met de Billows heb je echt geen wensen meer op dit vlak. Ze kunnen ook tegen een stootje en zijn waterproof. En dat is nodig ook omdat je ze wil gebruiken in restaurants, tijdens barbecuewedstrijden of bij de catering.
De combinatie Signals/Billows is echt helemaal top en zijn gemaakt voor de professional of de hardcore bbq enthousiast. Barbecue je regelmatig low en slow dan zet je ze allebei gauw op je verlanglijstje.