Review CookPerfect

Geschreven door Matthijs Kannekens

Onlangs hebben wij een nieuw product van CookPerfect mogen ontvangen. Een intelligente vlees thermometer. Daar zijn er al genoeg van op de markt zul je denken. Toch heeft deze thermometer enkele nieuwe en heel handige features waardoor het garen van een mooi stuk vlees nog beter en makkelijker gaat.

De CookPerfect is een product van Deens design, waar drie jaar van ontwikkelingen aan vooraf zijn gegaan. Vanaf juni 2015 is men bezig geweest om het product te maken, te testen, een crowdfunding te starten, patenten in te dienen, enzovoorts. Een product waar dus goed over nagedacht is en waarbij ze de tijd hebben genomen alvorens het op de markt te brengen.

Hoe ziet de CookPerfect er uit

Bij het uitpakken van het product valt meteen op dat het in een nette verpakking zit en compleet wordt geleverd met batterijen (aaa) en schroevendraaiertje. Dit kruiskop schroevendraaiertje is nodig om de achterkant te openen en de 2 batterijen te kunnen plaatsen.

Deze kleine schroefjes kunnen wellicht snel slijten als na veel gebruik regelmatig de batterijen vervangen moeten worden. Zover is het gelukkig nog lang niet, want het zal blijken dat de ontvanger zijn batterijen spaart door na 10 minuten automatisch in slaapmodus gaat als de app in die tijd geen contact heeft gemaakt.

Naast de ontvanger en de sensor wordt er een kleine gebruiksaanwijzing geleverd. Deze Quick start guide wordt beschreven in het Engels, Deens, Zweeds en Duits. Hierin staat hoe de thermometer te installeren, connectie te maken, hoe de sonde te plaatsen en enkele veiligheidsinstructies.

De CookPerfect werkt met een app voor op je smartphone of tablet die gratis is te downloaden in Android playstore of Apple app store. We hebben hem in dit geval geïnstalleerd op onze iPhone.

Na het openen van de app komen meteen twee sensors in beeld met daarachter of deze wel óf niet is verbonden. Om verbinding te maken zullen we dus eerst de ontvanger moeten activeren. Op de ontvanger zijn geen knoppen aanwezig om hem aan te zetten. Na het goed bekijken van de zilver glimmende CookPerfect valt op dat er aan weerszijde een aansluiting zit voor een sensor. Een 2e sensor is dus mogelijk en deze is apart te bestellen.

Op de bovenkant zijn LED lampjes aanwezig met onder andere een Bluetooth logo. Het glimmende metaal dwingt je wel om er regelmatig een doekje overheen te halen. Vlekken of vingerafdrukken willen we natuurlijk niet op onze mooie spullen.

De onderkant had ik al open gemaakt om de batterijen te plaatsen. Dit deel voelt het zwaarste aan door de magneet. De ontvanger kan je dus makkelijk laten kleven op een metalen ondergrond. Op een andere vlakke ondergrond zal de CookPerfect tevens stabiel blijven liggen door een ring van antislip materiaal.

Als we de sensor erbij pakken valt meteen het dikke snoer op. Het snoer is met zo’n 80 cm lang genoeg voor de gebruikelijke barbecue activiteiten. De aansluiting van het snoer haaks op de sensor ziet er tevens stevig uit. Dit deel is uitgevoerd met siliconen waardoor de sensor uit het vlees is te verwijderen zonder direct de vingers te verbranden.

Siliconen zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen (tot 300 graden volgens het boekje) en dat was te merken toen we een longhaas op gloeiend hete kolen cavemanstyle gingen afgrillen. Deze test heeft de CookPerfect met het grootste gemak doorstaan. Terwijl we stiekem dik boven de 300 graden aan het grillen waren. Don’t try this at home.

De naaldvormige sensor is met 5 millimeter dikker dan we gewend zijn. Dit heeft te maken met de unieke meetmethode waarmee de CookPerfect werkt. Hier komen we zo meteen op terug. De dikke rechthoekige plug aan de andere kant van het snoer gaat in één van de twee aansluitingen op de ontvanger.

De LED op het midden van de CookPerfect gaat direct blauw knipperen en de LED bij de sensor knippert groen. Eens snel op de app kijken wat er gebeurt. De sensor maakt verbinding en de omgevingstemperatuur wordt al snel weergegeven. In het groot staat de kerntemperatuur en rechtsboven de keteltemperatuur. En dat is wat deze thermometer zo uniek maakt.

De sensor meet namelijk op vijf verschillende plaatsen verspreid over de sensor in het product en één aan de buitenkant. Vrijwel alle kerntemperatuur meters meten enkel aan de punt van de sensor. Als je de sensor dus te diep, te ondiep, tegen een bot of in een vetlaag plaats, kan dit de temperatuurmeting beïnvloeden en doen afwijken van je gewenste resultaat.

De CookPerfect berekent met de vijf temperatuurmetingen de kerntemperatuur. In combinatie met de keteltemperatuur zal hij na zo’n vijf minuten na plaatsing ook nog de te verwachten eindtijd van de bereiding weergeven.

De CookPerfect gebruiken

Aan de slag er mee, want we zijn zeer benieuwd hoe dit in praktijk werkt. De weken nadat we de CookPerfect in bezit hadden, hebben we hem toegepast bij enkele verschillende gerechten: een steak, varkenshaas en zalm.

Hoe de sensor te plaatsen staat in de Quickguide omschreven en wordt getoond in de instructievideo’s binnen de app. De eerste keer hebben we hem gebruikt om een mooie dry aged steak te grillen. De sensor plaatsen we via de zijkant van het vlees tot de aangegeven diepte.

Op de sensor zit een kleine inkeping om aan te geven hoe ver deze geplaatst moet worden. Niet heel duidelijk zichtbaar, maar op den duur weet je gauw genoeg hoe ver deze moet. Bij de varkenshaas (low&slow) gaat de sensor diagonaal in het vlees tot bijna aan de andere kant. Bij de zalmzijde (gegaard bij open vuur) ging de sensor vrijwel vrijwel parallel aan de ruggegraat door het vlees.

Na het plaatsen van de temperatuur sensor kunnen we de app gaan instellen. Door op het vak van de sensor te klikken opent het scherm om te kiezen uit het soort vlees. Je kunt kiezen uit varken, rund, lam, vis, gevogelte of direct een temperatuur instellen.

Kiezen we bijvoorbeeld voor rund dan opent in het volgende scherm de keuze om zelf de kerntemperatuur in te stellen, een preselectie te maken of een visuele keuze. Als je zelf de temperatuur in stelt kun je scrollen door het aantal graden. Bij preselectie krijg je in dit geval de vijf opties uit “rare” tot en met “well done” met daarbij de temperaturen. Visueel geeft dezelfde selectie hiervoor, maar in dit geval met mooie dwarsdoorsnedes van het vlees bij iedere keuze.

Na alle keuzes klikken we verder naar “start bakken”. De app gaat direct de te verwachte eindtijd berekenen. Bij een dunne steak zal deze niet getoond worden, omdat deze vaak al gaar is voordat het berekenen klaar is.

Het weergeven van de eindtijd is een mooie tool die het barbecueën weer iets makkelijker maakt. Veel mensen vinden vlees bereiden op de barbecue te veel gedoe, omdat je nooit met exacte zekerheid kon zeggen wanneer het gaar was. Met deze CookPerfect wordt dat stukje een beetje weggenomen.

De eindtijd zal zelfs worden bijgesteld als de omgevingstemperatuur daalt of stijgt. Toen we bij de varkenshaas iets te vaak en te lang de ketel open hadden, werd de tijd verlengd, omdat de temperatuur bovenin de ketel daalde.

De zalmzijde hadden we op cederhout rechtop bij een open vuur geplaatst en dit vuur moesten we goed gaande houden. Via de app was namelijk duidelijk te zien dat de omgevingstemperatuur daalde omdat het vuur iets doofde. Hierdoor werd uiteraard de eindtijd vele malen langer.

Door de overzichten in de app kun je op tijd bijsturen door je barbecue of open vuur iets op te stoken. Deze daling, stijging of andere schommelingen worden ook nog eens duidelijk en overzichtelijk gemaakt in een grafiek. Er is voor kerntemperatuur en omgevingstemperatuur ieder een eigen grafiek.

Binnen de app kunnen ook nog enkele alarmen worden ingesteld voor temperatuur en/of tijd. Zo kun je bijvoorbeeld 10 graden voor het einde, een alarm af laten gaan om het vlees af te lakken. Of na 3 uur een alarm om het vlees in folie in te pakken. De ingestelde alarmen worden in een soort tijdsverloop weergegeven tussen start een finish.

Bereik van CookPerfect

De verbinding tussen de ontvanger en de smartphone wordt gemaakt met Bluetooth. CookPerfect geeft aan een groter bereik te hebben dan andere merken. We hebben dit direct getest in praktijk.

Letterlijk in het open veld viel de verbinding weg bij ruim 40 meter. Bij plaatsing van de ontvanger in huis kwamen we na zo’n 2 dikke muren ongeveer 30 meter ver, voordat de verbinding werd verbroken. Dit is minder ver dan dat er wordt aangegeven op de website van CookPerfect, maar in vergelijking met andere Bluetooth temperatuurmeters nog steeds een behoorlijke afstand.

Met een 20 meter diepe tuin hier, kunnen we vanaf de driezitsbank voor in huis gemakkelijk volgen wat het vlees op de barbecue doet. Op het moment dat de verbinding wordt verbroken zal de app een alarm af laten gaan. Op het moment dat deze weer wordt hersteld zal hetzelfde alarm weer klinken.

Wanneer de kerntemperatuur bereikt is

Wij vonden het gemakkelijk om via de app een alarm in te stellen enkele graden voordat het vlees klaar was. Hierdoor werden we op tijd gewaarschuwd om alvast schoenen en jas aan te doen en de tuin in te lopen. De groene LED op de ontvanger knippert dan ook sneller om aan te tonen dat de temperatuur bijna is bereikt.

Op het moment dat de gewenste kerntemperatuur werd bereikt ging er op de iPhone een belletje af en konden we in de app kiezen tussen “OK” (beëindigen) en “Sla op & deel”. Bij de laatste optie kan een foto worden gemaakt van het gerecht en met tekst worden gedeeld op Facebook en Instagram.

Is er geen behoefte om het openbaar te delen dan kan je alles opslaan binnen de app. Zo ontstaat er een mooi en overzichtelijk logboek van al je gerechten, zodat je ze nog eens terug kunt zoeken voor ideeën, verbeteringen enzovoorts.

De CookPerfect is goede en degelijke kerntemperatuurmeter in combinatie met een uitgebreide en overzichtelijke app.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook