Review Everdure 4K by Heston Blumenthal

In samenwerking met

Heston Blumenthal weet waarover hij het heeft als het gaat om koken. Dat heeft geleid tot een samenwerking met het Australische Everdure voor een eigen barbecuelijn en daar kwamen al een aantal mooie barbecues vandaan.

Hun laatste creatie is de 4K. Een kamado-stijl barbecue die net als zijn recepten is gebaseerd de zoektocht naar perfectie. We zeggen kamado-stijl omdat deze barbecue niet keramisch is maar ook een stap verder gaat wat betreft kwaliteit.

Heston Blumenthal is een culinaire held met een restaurant in Engeland “The Fat Duck” met 3 Michelin sterren dat in 2005 s ’werelds beste restaurant is genoemd. Je zou hem misschien kunnen kennen van een aantal televisie series zoals In search of perfection. In deze serie ging hij op zoek naar de perfecte ingrediënten en bereidingswijzen voor 16 alledaagse recepten.

Het doel was bijvoorbeeld de perfecte hamburger op tafel te zetten. Daarbij ging hij erg ver en werden geen kosten of moeite gespaard. De zoektocht naar de juiste delen vlees, het mooiste broodje, de sappigste tomaat en de “enige” juiste manier om het gehakt door de molen te halen duurde in dit geval 6 maanden.

Met diezelfde instelling heeft Heston Blumenthal met Everdure een barbecue gemaakt die aan al zijn eisen voldoet. Wij waren benieuwd of de 4K ook aan onze eisen voldeed.

Wat is de Everdure 4K

De 4K is een dubbelwandige barbecue met een metalen binnenschaal en een aluminium buitenkant. De barbecue wordt geleverd in 5 kleuren waarvan wij nu de donkergrijze hebben mogen testen. De barbecue is afgewerkt met aluminium onderdelen en 4 stevige roestvrijstalen poten op een los te koppelen bodem. Zonder deze bodem kan hij ingebouwd worden in een buitenkeuken.

Voor op de klep zit een groot rond digitaal bedieningspaneel. Dit paneel is het hart van de barbecue en hiermee laat je de houtskool ontbranden, hou je de temperatuur van de ketel en het vlees in de gaten en doe je het licht in het deksel aan en uit.

Het display maakt ook via bluetooth verbinding met je telefoon of tablet waar je met een gratis app ook alles in de gaten kunt houden. Zo waarschuwt de app wanneer de gewenste keteltemperatuur stabiel is en of je vlees klaar is.

De 4K heeft 6 thermometers. 2 daarvan zitten in de klep die samen een gemiddelde keteltemperatuur geven en 4 probes die je in het vlees steekt om de kerntemperatuur te meten.

De probes steek je aan de binnenkant van het deksel en zo zijn alle snoertjes dus mooi weggewerkt en steekt er niets onder de klep of door andere gaatjes heen. Er is aan alles gedacht om de vormgeving van de barbecue niet te verstoren.

In de ketel kan je met verschillende soorten roosters en een keramische plaat elke gewenste opstelling maken. Van een Low and Slow bereiding tot het afgrillen van een steak of het maken van pizza’s. Alles is op deze manier mogelijk.

De 4K wordt helemaal compleet geleverd. 4 losse probes om de kerntemperatuur te meten, een clip om 1 van de probes te gebruiken om nog extra de temperatuur ter hoogte van het rooster te meten, een dik gietijzeren rooster in 2 delen, een RVS rooster verhoger ook in 2 delen en een pizzasteen die je ook kan gebruiken als platesetter.

Je krijgt er ook een lange kolentang bij om de kooltjes of rookhout te voeren. Aan de zijkant van de barbecue zit namelijk een opening waar je met de tang doorheen kan zodat de barbecue niet open hoeft. Ook krijg je er een water pannetje bij die je in de zijkant van de ketel hangt om de vochtigheidsgraad op peil te houden.

Een klein minpuntje is dat de ronding van roosterverhoger net zo groot is als de ronding van het gietijzeren rooster. Omdat het gietijzeren rooster rondom wat ruimte heeft in de ketel zakt de roosterverhoger soms naast het gietijzeren rooster waardoor hij dan een beetje scheef hangt.

Het is een beetje zeuren maar omdat er over de rest van de vormgeving goed is nagedacht zou dit ook strakker kunnen.

Werken met de Everdure 4K

Je begint met de stekker in het stopcontact te steken. De stekker zit heel mooi verstopt aan de achterkant van de barbecue en trek je er heel makkelijk uit. Als je de stekker uit het stopcontact haalt rolt het snoer zichzelf weer op in de barbecue.

Dan start je de app op en maak je contact met de barbecue. Daarna neemt de app je stap voor stap mee. Van het aansteken van de barbecue tot het laten rusten van het vlees.

We hebben eerst een paar keer droog getest om te kijken hoe snel we de barbecue stabiel konden krijgen op verschillende temperaturen. In het meegeleverde boekje staat dat je moet beginnen met 300 gram houtskool.

Die laten we door de barbecue aansteken en dan is het een kwestie van schuiven met de lucht in- en uitlaat. Al snel blijkt dat voor een low and slow bereiding op 110-120°C de hoeveelheid houtskool echt te veel is.

Na het ontbranden van de houtskool kwamen we niet meer onder de 150°C. We hebben steeds meer stukken houtskool verwijdert om te kijken hoeveel er nodig was om op 100 tot 110 graden uit te komen.

Dat was uiteindelijk zo weinig dat er bijna niet meer mee te werken viel. Of het houtskool brandde te snel op of de zuurstof aanvoer moest zo geknepen worden dat de grens tussen gloeiende en gedoofde kooltjes te klein was. Dit kon echt niet de bedoeling zijn.

We hebben met 4 gloeiende brokken houtskool gekozen voor een temperatuur van 130-140 graden en meteen van die hitte gebruik gemaakt om een mooie rib roast op het rooster te gooien. We hebben de app even gelaten voor wat hij was en enkel met de metingen op het display te werken.

Toen de dikke steak op 50 graden was hebben we het vlees laten rusten en gekeken hoe lang het duurde tot de temperatuur ging dalen. We waren uiteindelijk 4 uur verder toen de temperatuur onder de 120 graden kwam. Toen we de barbecue openden was er enkel nog as te zien. Het houtskool was al lang en breed verdwenen. De hitte kwam enkel nog uit de barbecue zelf.

Low and slow op de 4K

We wilden natuurlijk uiteindelijk toch echt wel een keer een low and slow bereiding doen op de 4K en wilden dus weten hoe we dit moesten aanpakken. Na contact met de distribiteur en Everdure bleek dat een echte low and slow bereiding anders aangepakt moest worden.

Ons werd geadviseerd om een zogenaamde snake methode met briketten te gebruiken. In het midden van de bak begin je de snake met een 4-tal briketten waarna je een sliert briketten van 2 hoog en 2 breed helemaal rond laat lopen.

De elektrische ontbranding steekt de eerste briketten aan waarna deze in de loop van een aantal uren de rest van de briketten laat ontbranden. Zo moest je zeker 10 tot 12 uur op 100-120 graden barbecueën.

Als je dan ook op strategische punten wat rookhout plaatst dan ben je klaar voor echte Amerikaanse barbecue. De temperatuur is op deze manier ook heel nauwkeurig te sturen. Dat gaat bijna per graad nauwkeurig. Zo willen we het hebben.

De app meld je precies wanneer de gewenste keteltemperatuur stabiel is en je het vlees op het rooster kunt leggen. Je steekt de probe in het deksel en de naald in het vlees en sluit het deksel. In de app ga je nu naar de volgende stap.

De app vraagt je nu tot welke kerntemperatuur je het vlees gegaard wil hebben. Standaard staat hier een temperatuur vermeld van 74 graden Celsius. Dat zal met de voedselveiligheid te maken hebben in Australië maar dat passen we natuurlijk aan.

Daarna kan je verder. Je ziet nu netjes op welke temperatuur je vlees is en wat het doel is. Alles wordt netjes in de gaten gehouden door de 4K. Het is nu afwachten tot de app meld dat je vlees klaar is en je het deksel mag openen. Een kind kan de was doen.

Aan de ene kant is het heel mooi hoe de app je door de bereiding heen helpt maar wij vinden de app ook wel heel dwingend. Een beetje freestylen is er niet bij. Wij zouden de keuze willen hebben om enkel de temperaturen te zien zonder dat we alle stappen moeten volgen.

Dit kan wel als je alleen het display gebruikt. Daar kan je heel snel en duidelijk de keteltemperatuur aflezen en elke probe afzonderlijk checken. Zo zouden we het ook graag in de app willen hebben.

De 4K is heel zuinig

Wat ons opvalt is de grandioze isolatie van de 4K. Natuurlijk wordt de buitenkant warm. Maar lang niet zo heet als andere dubbelwandige stalen barbecues. Maar dat is niet eens het belangrijkste. Doordat de 4K zo weinig warmte verliest aan de buitenlucht blijft bijna alle warmte binnen de barbecue. Daardoor heb je erg weinig brandstof nodig om die warmte op peil te houden.

Van de eerder genoemde snake was dit nog over na 6 uur. Je zou met gemak nog 12 uur verder kunnen. Ben je klaar dan til je de hele binnenketel uit de barbecue zodat je deze boven de vuilnisbak leeg kan vegen. In dat soort details vinden wij de 4K erg geslaagd.

Low and slow Minion style

We hebben uiteindelijk de app genegeerd en gekeken of we de 4K konden gebruiken als “gewone” barbecue of kamado. We legden 2 brokken houtskool op de bodem en staken deze aan met de elektronische ontbranding. Toen de houtskool gloeide hebben we een enkele laag houtskool op de bodem gelegd..

Als de display 90 graden aangeeft dan knijpen we onder de aanvoer van lucht. Bij 100 graden knijpen we boven de luchtafvoer waarna we stapsgewijs de boel afstellen. Dit lukt heel goed en we krijgen uiteindelijk de temperatuur stabiel op 112 graden. Na 3 uur met kleine schommelingen geloven we het wel. Als we de 4K openen is nauwelijks een kwart van de kolen opgebrand.

Wat vinden wij van de 4K

Wij vonden Heston’s eerder genoemde zoektochten naar perfectie leuk om te zien maar de recepten gingen wat ons betreft te ver om zelf te gaan proberen. Natuurlijk moet een hamburger gemaakt worden met goede producten maar je moet hem ook in een half uur kunnen maken om hem daarna in 5 of 6 happen naar binnen te kunnen frommelen.

Saus van oor tot oor en de behoefte om te douchen erna. Zoiets. Soms kan je te ver doorschieten om het allemaal te perfect te willen om dan de behoefte van de gebruiker te negeren en door te drukken hoe het moet. Wij zouden dus de 4K willen gebruiken op onze eigen manier zonder de bemoeienis van Heston.

De Everdure 4K kan al het denkwerk overnemen. Wil je graag niets aan het toeval overlaten en stap voor stap geholpen worden om een mooi stuk vlees te bereiden dan is dit de perfecte barbecue voor jou.

Hou je ervan om het allemaal zelf op ervaring te doen dan kan dat ook. Maar vergeet dan de handleiding en ook de app. Als je de handleiding aanhoud dan begin je met 300 gram houtskool. De elektronische ontsteking gloeit volgens ons dan ook net te lang en steekt daardoor te veel kolen aan. De ontstane warmte krijg je niet meer gauw omlaag.

De app accepteert het niet als je zelf beslissingen gaat nemen maar volgt een programma. Je zou de app soms alleen maar willen gebruiken als ontvanger zonder het hele voorgeprogrammeerde stappenplan. Maar die optie is er jammer genoeg (nog) niet.

De Everdure 4K is een geweldige barbecue

Als je de handleiding laat voor wat die is en wacht op de update van de app dan heb je aan de 4K nog steeds een hele goede barbecue. Wij zijn toch te eigenwijs voor een handleiding dus dat komt goed uit.

De temperatuur die aangegeven wordt door het display komt goed in de buurt van de werkelijke temperatuur. Dat klinkt vreemd maar over het algemeen zijn thermometers in barbecues nutteloos.

De display is ook duidelijk afleesbaar en reageert snel. Je hoeft ook niet bang te zijn als de 4K een flinke regenbui over zich heen krijgt. De display is goed geïsoleerd dus blijft gewoon werken.

Alles wat je nodig hebt wordt er bij geleverd. Hier is niet lullig over gedaan. 2 soorten roosters, een platesetter, voor alle gaten een probe. Dat zien we jammer genoeg ook wel eens anders.

De 4K houdt goed de warmte vast. Met een minimale hoeveelheid houtskool doe je echt heel lang. Het maakt trouwens ook niet uit wat voor brandstof je gebruikt. Zou je graag briketten willen gebruiken dan kan dat ook.

Je kan de 4K mooi vinden of niet maar de afwerking is echt heel goed. Er is overal over nagedacht. Van het stekkersnoer dat zichzelf oprolt of de pizzaplaat die je achter de barbecue in een houder schuift. De probes die helemaal intern blijven en de verlichting in het deksel.

De 4K is een hele luxe barbecue met een eigen wil en heel veel mogelijkheden.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook