Review Home Fires Campbraai

In samenwerking met

De laatste jaren zagen we steeds vaker van die prachtige zwarte Zuid Afrikaanse braais. Het ultieme speelgoed voor de barbecueër die alles al heeft staan. Zag je ze eerder alleen bij de bekende vakantieparken. Nu zie je ze ook gewoon in achtertuinen staan. Dat je daar de ruimte voor moet hebben is natuurlijk duidelijk. Zo’n gevaarte neemt toch al gauw een aantal vierkante meter in beslag.

Ook vind niet elke buurman het leuk als er een enorme schoorsteen boven de schutting uitkomt. Ze krijgen meteen last van de luchtwegen al staat hij niet eens aan. Stook je goed droog hout dan heb je trouwens nauwelijks rookontwikkeling, maar dat terzijde.

Een braai werkt als volgt: Het hout dat verbrand in de op hoog gebrachte vuurmand zorgt voor gloeiende kooltjes die naar beneden vallen. Hier kun je vervolgens boven of zelfs op grillen. Dit is de meest directe manier van barbecueën. Het enige dat je kan regelen is de hoeveelheid houtskool onder het rooster en de afstand van het rooster tot de houtskool.

Doordat je het gloeiende houtskool zelf onder het vlees schuift heb je heel direct invloed op de hitte die je nodig hebt. Wat minder hitte nodig? Dan zet je het rooster wat hoger of schuif je wat houtskool weg. Meer hitte nodig? Dan schuif je wat extra houtskool wat onder uit de vuurmand komt onder het rooster. Of je schuift het vlees direct onder de vuurmand. Gek veel heter kan haast niet.

Ben je klaar dan leg je nog een paar extra blokken hout erop en trek je nog een fles wijn open. Zo kan je je nog een poosje nagenieten als het wat koeler wordt.

Wij hadden bij de stand van Home Fires een kleine braai zien staan die wat betreft roosterformaat niets onderdeed voor de kleinste variant van een echte braai. Dat vonden we interessant. Wij kwamen in gesprek met Gerben en al gauw mochten we er één ophalen om te proberen. Een paar weken later stond hij in de achtertuin.

De Campbraai is weliswaar heel compact maar behoorlijk zwaar. Dat zegt alvast wat over de kwaliteit van de gebruikte materialen. Alles zit heel degelijk in elkaar en lijkt gemaakt voor jarenlang misbruik.

De poten sla je lekker ver open zodat je een stevige basis krijgt. Geen angst dat dit zware apparaat omvalt. De 2 delen van het deksel klappen links en rechts open en met behulp van een set bijgeleverde spijltjes maken ze tafeltjes.

De voorkant klapt open en blijft horizontaal hangen in 2 kettingen. Zo heb je samen met de deksels genoeg aflegplek voor vers hout, ingrediënten en je gereedschap.

De spijltjes die de deksel delen omhoog houden steken los in gaten in de deksels en de braai. Deze spijltjes zitten van zichzelf best los. Hierdoor vallen ze er snel uit wanneer je tegen de braai aan stoot. Dit is makkelijk op te lossen door de haakse hoeken aan beide zijden iets terug te buigen zodat het gewicht van de deksel delen de spijltjes op hun plek houdt.

Als je het deksel opent van de braai zie je het rooster en de vuurmand/kolenmaker. De vuurmand plaats je op de rand van de bak in de rechterhoek. Zo ontstaat er links ruimte voor het rooster dat je op 2 hoogtes in de bak kan schuiven.

De vuurmand is het belangrijkste onderdeel van de braai en moet heel wat kunnen hebben. Daarom is het ook gemaakt van dik staal. Dit zal niet gauw kromtrekken of doorbranden. Hij is ook groot genoeg voor een mooie hoeveelheid hout.

Het rooster is van rvs en erg dik. Dat hoort ook zo. Deze roosters moeten een volle Dutch oven kunnen dragen zonder door te hangen. Ook is rvs een must omdat dit soort apparaten in weer en wind buiten staan. Rvs is ook makkelijk schoon te houden en houd goed warmte vast.

We hebben uiteindelijk meerdere weken gespeeld met de Campbraai. Want dat is het. Er zit een hoog gehalte van zelfeducatie in. Welk hout is het meest geschikt? Hoe heet wordt alles en hoe lang gaat het duren. Niets is meer zeker.

Na een paar weken beginnen we het een en ander onder de knie te krijgen en kunnen we al wat beter voorspellen wat de resultaten zullen zijn. Het is uiteindelijk ook niet heel moeilijk maar duidelijk anders op een conventionele barbecue.

Behalve grillen kan je met wat extra accessoires nog veel meer met de braai. Je kan een draaiend spit monteren of een Dutch Oven plaatsen. Er zijn ook veel verschillende roosters te krijgen die je onder een hoek boven of naast het brandende hout kunt plaatsen zodat je op verschillende manieren kunt grillen.

Het is niet de meest efficiënte manier van barbecueën maar geeft wel het oergevoel. Er is natuurlijk niets leukers dan een fikkie stoken.

De Campbraai heeft opgezet een afmeting van 164 x 55 x 96 cm (breedte x diepte x hoogte) met een roosterformaat van 54 x 31 cm. Ingeklapt is hij 80 x  30 x 45 cm en heeft een gewicht 49 kg.

Wij vinden deze camp braai erg geschikt voor de kleine achtertuin, de kampeerder die niet hoeft te letten op een kilootje meer in de auto of bijvoorbeeld een scoutinggroep

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook