Review Skotti grill demonteerbare barbecue

In samenwerking met

We zagen de Skotti grill in het voorjaar voorbijkomen op social media. Een kleine RVS barbecue die in zijn geheel in een kleine tas past en zo te zien goed te gebruiken. Toen we er één kregen om uit te proberen zeiden we meteen ja.

Wat is de Skotti grill

De Skotti is een demonteerbare barbecue die in zijn geheel in een platte tas past van ongeveer 29 x 46 cm. De tas is gemaakt van stevig zeildoek met handvatten die helemaal rond de tas gaan en dus niet van de tas kunnen scheuren. De tas wordt rondom gesloten met klittenband

Het deksel dat je er los bij kunt bestellen is net zo plat en heeft zijn eigen tas van 41 x 23 cm De Skotti weegt ongeveer 3 kilo en het geheel van barbecue en deksel, inclusief de tassen, weegt net geen 6 kilo.

De Skotti gebruikt een gasfles met een EN417 schroefventiel die je in veel campwinkels kunt vinden. De gasfles is natuurlijk het enige dat je niet uit elkaar kunt halen.

Het kleine reisformaat van de Skotti maakt deze barbecue zo interessant. De twee tassen schuif je overal makkelijk tussen. Ga je graag kamperen dan weet je dat je de ruimte in auto, caravan of vouwwagen zo optimaal mogelijk wil benutten.

De Skotti grill in gebruik

Wij hebben de Skotti dus ook meegenomen op vakantie om hem lekker te gaan gebruiken. De eerste week was er helaas, maar begrijpelijk, een barbecue verbod vanwege droogte dus moest het testen even op zich laten wachten. Maar gelukkig daalden de temperaturen de week erna en konden we de Skotti uit zijn tas halen.

De hele barbecue bestaat uit losse RVS platen die je de eerste keer in een paar minuten in elkaar hebt staan. Er zit een duidelijke handleiding bij die je uitlegt hoe de barbecue in elkaar gezet moet worden. Het belangrijkste is namelijk dat je een volgorde aanhoudt. De keren daarna bouwden we de barbecue, met een beetje kort spieken, binnen een minuut op.

Als hij in elkaar zit dan heb je een stevige barbecue met een roosterformaat van 20 x 30 cm. Genoeg voor 4 hamburgers of een flinke steak. Groot genoeg voor 4 man dus.

De Skotti steek je aan via een gat ter hoogte van de gasbuis. De hoeveelheid gas regel je met een kraantje bij de gasfles. Omdat markeringen ontbreken, en je de vlammen niet ziet, is het een beetje zoeken hoe veel gas je laat stromen en hoe heet de Skotti wordt omdat ook een thermometer ontbreekt.

Om de temperatuur te meten gebruik je dus, lekker oldskool, je hand. Kan je je hand langer dan 3 seconden 10 cm boven het rooster houden dan is hij nog niet heet genoeg. Trek je je hand na 2 seconden snel weg dan kunnen de worstjes uit de koelkast.

En de Skotti wordt echt heet genoeg om serieus te kunnen grillen. De brander levert 2,5 kW. Wil je nog heter dan kan je na verwijderen van de gasbrander en beschermplaat ook houtskool of hout stoken. Hou er dan wel rekening mee dat de onderkant ook flink heet wordt en de tas niet meer gebruikt kan worden als onderlegger.

Wij hadden ook de Skotti Smak gekregen waarmee je met houtsnippers kan roken. Dan heb je ook het deksel nodig. Met het deksel neemt ook de functionaliteit van de Skotti toe en kan je meer dan alleen grillen.

Het deksel sluit niet genoeg af om de rook optimaal te benutten maar we konden toch een paar worsten een lekker rooksmaakje geven.

Het deksel heeft een houten tang die tevens dient als handvat om het deksel van de barbecue te halen. De tang is een leuke gimmick maar is net niet handig genoeg om echt te kunnen gebruiken.

Het hout is wel flexibel, en zal misschien nog wel soepeler worden na een poosje, maar je moet de tang te hoog vasthouden om er iets mee op te kunnen pakken. En dan schiet het zijn doel een beetje voorbij. Bij ons ging het oppakken van een worstje nog goed maar jammer genoeg hebben we wel een paar garnaaltjes in het gras laten vallen.

Paar tips bij het gebruik van de Skotti grill

Het is handig om de Skotti tijdens gebruik op de tas te zetten. De tas beschermt de ondergrond van de warmte die van de barbecue komt. Ook zal het het vet opvangen dat mogelijk uit de bak druppelt. De onerkant van de Skotti wordt trouwens minder warm als verwacht.

De Skotti is weliswaar van RVS maar niet onderhoudsvrij. We raden dus aan om de Skotti, net als elke andere barbecue, af en toe goed schoon te maken. Maar dat is wel heel makkelijk. Je haalt de barbecue uit elkaar en zet alles, behalve de brander en de slang, in de vaatwasser. Heb je geen vaatwasser of doe je het liever zelf dan maak je alles schoon met warm water, afwasmiddel en een schuursponsje.

De tas is zelf ook makkelijk schoon te maken. En dat is goed om te weten. Na een dagje strand is de barbecue na een half uur weliswaar koel genoeg om in te pakken maar hij is dan nog niet schoon. Geen probleem. Stop alles in de tas en gooi de tas samen met de andere onderdelen in de vaatwasser.

Wil je meer kunnen doen met de Skotti dan kan je, naast het deksel en de rookplaat, nog meer accessoires aanschaffen om de kookmogelijkheden uit te breiden. Er zijn handige Boks pannetjes in twee formaten waarin je kunt koken of stoven. Ook zijn er spiesen die je in een rijtje op de zijplaat van de Skotti schuift.

De Skotti is ook te krijgen als een Max uitvoering die 2 keer zo groot is. Daar heb je dan natuurlijk ook een twee keer zo groot deksel voor. De hele verpakking is dan nauwelijks groter dan de “gewone” Skotti. De Max heeft dan wel twee branders waardoor je dus ook twee zones kunt creëren.

Buiten het feit dat de Skotti een goed te gebruiken barbecue is zijn we uiteindelijk vooral te spreken over het formaat van de verpakking. De twee tassen steek je makkelijk in gaatjes tussen de tassen en koffers in de kofferbak. Er is vanaf nu geen excuus meer om geen barbecue mee te nemen de volgende vakantie.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook