Review The Bastard Large Urban edition 2019

In samenwerking met

We hebben al meerdere kleuren kamado’s gezien en er zitten echt hele mooie bij. Maar de mooiste kleur voor een kamado blijft natuurlijk zwart. En wat doe je als je een zwarte kamado nog mooier wil maken? Dan maak je hem mat zwart.

Dit is The Bastard Large Urban Edition 2019. Deze uitvoering heeft een mat grijze en iets ruwe afwerking. The Bastard is van boven tot onder aangepakt. Een matte Bastard was al eerder leverbaar als limited edition. Maar deze 2019 uitvoering is zoveel beter.

The Bastard werd als een enorm IKEA bouwpakket bij ons afgeleverd. Alles wat je nodig hebt zit in de doos. Zelfs het gereedschap. Een beetje handige jongen of meid heeft hem in een uurtje in elkaar staan.

Zorg wel dat je hulp krijgt bij het intillen van de ketel. Deze is erg zwaar. En omdat de ketel van een Bastard Large ook een stuk hoger is moet je hem dus ook hoger optillen om hem in de mand te krijgen.

Wat is er nieuw aan de Urban Edition 2019

Als hij staat dan valt je pas op wat een enorme kamado dit is. En dan kleed zwart nog af ook. Large is ook echt large. De matte afwerking is knap gedaan. De toplaag is niet poreus dus blijft makkelijk schoon te maken. Ook lijkt hij wat donkerder dan de eerdere Urban edition.

Wat meteen opvalt is de nieuwe gietijzeren topvent. Deze heeft de openingen aan de zijkant in plaats van bovenop. Geen last meer van regen die naar binnen siepelt en hij klapt dus ook niet meer open als je het deksel opent.

De twee delen waaruit de topvent bestaat sluiten niet helemaal goed op elkaar aan waardoor je deze niet helemaal af kunt sluiten. Die van ons heeft niet heel veel ruimte en het probleem lost zich zelf op wanneer deze wat opbouw van vet krijgt.

Een oplossing zou zijn om het bovenste deel er af te pakken en er een vel aluminiumfolie tussen te vouwen. Niet ideaal maar het is een oplossing. Als je een mailtje stuurt naar Bastard krijg je trouwens gratis een topvent van het vorige model opgestuurd die wel werkt.

De grote hardhouten tafels aan de zijkant zijn natuurlijk inklapbaar en passen goed bij het mat zwarte uiterlijk. Ook het handvat van het deksel is van hetzelfde hout gemaakt. Het hout is van een betere kwaliteit als de vorige modellen en moet nu echt onderhoudsvrij zijn.

De hele kamado staat op stevige stalen poten. Met daaronder 4 kunststof wielen waarvan er 2 zijn geremd. Je hoeft niet bang te zijn dat deze kamado door zijn hoeven gaat. We waren een beetje bang dat als je het deksel opengooit dat het geheel topzwaar zou worden maar dat is zeker niet het geval.

Aan het scharnier is weer veel aandacht besteed. 4 veren zorgen ervoor dat het meeste gewicht van het zware deksel opgeheven wordt. Je moet er niet aan denken dat je dit deksel zonder hulp van zijn plek moet krijgen.

De ketel van The Bastard Urban is niet anders dan de andere uitvoeringen van The Bastard. Deze is gemaakt van cordoriet keramiek. De Large uitvoering van The Bastard heeft een hele hoge ketel. Hierdoor is de afstand tussen de brandstof en de platesetter of het rooster meer en heb je veel minder last van stralingswarmte.

Alles zit erbij

The Bastard Urban edition wordt heel compleet geleverd. Standaard wordt er een ash lifter meegeleverd waardoor het schoonmaken een makkie wordt. Ook krijg je er een mooie kolenmand bij. Die met een divider in te delen is in 2 helften. De mand is verschrikkelijk handig om de as tussen de kolen weg te schudden zodat je de volgende keer zo weer verder kunt.

Daarbovenop komt het rek waarin de uit 2 delen bestaande platesetter wordt geplaatst. Nu kan je in principe 2 zones maken. Helemaal omdat je in de kolenmand ook 2 zones kunt maken. Zo kan je aan de indirecte kant een dikke steak op temperatuur laten komen om hem daarna aan de directe kant af te grillen.

Dit alles wordt afgesloten met een dik RVS rooster. Wat ons betreft een verplichte accessoire voor een barbecue. Makkelijk schoon te maken, duurzaam, houd de hitte goed vast en is onderhoudsarm. Wat wil je nog meer.

De The Bastard large Urban editie 2019 is een hele complete kamado met de juiste uitstraling voor de stoere barbecueër. Waren eerdere Bastards soms wat grof in de afwerking, deze keer hebben ze een kamado neergezet die echt naast de andere grote merken neergezet kan worden. Afgezien van de niet goed sluitende topvent hebben ze een hele gave kamado neergezet. De grote hoeveelheid fans van The Bastard kunnen weer gaan sparen.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook