Review van de Fernus pizzaoven

In samenwerking met

Wij zijn gek op pizza en op buiten koken. En dat gaat heel goed samen want buiten staan de speeltjes die we goed kunnen opstoken. Om een goeie pizza te bakken heb je namelijk temperaturen nodig rond de 300 tot 350ºC. Daarna is het de bedoeling dat die hitte van boven komt. We hebben meerdere leuke pizzaoventjes op hout en gas die dat heel goed kunnen. En met een beetje knoeien kan het ook prima op de kamado.

Maar ook een BBQ-Held heeft niet altijd zin om buiten te staan. Als je het weer van deze week en de komende weken ziet dan begrijp je wel wat we bedoelen. Onder de overkapping is het goed uit te houden hoor. Een paar lampjes aan en de barbecue houd je wel warm. Maar de familie zit binnen van de pizza te genieten terwijl jij ze buiten in je eentje aan het maken bent. Dat is geen ideale situatie.

We hadden de Fernus pizzaoven al een paar keer op Instagram voorbij zien komen en vonden het vooral een mooi apparaat om te zien. Als dat ook nog zou werken dan was het helemaal geweldig. Een paar maanden later kregen we een mailtje van Fernus & Friends of wij de Fernus pizzaoven wilden proberen. Ja natuurlijk wilden we dat.

Wat is de Fernus pizzaoven

De Fernus pizzaoven is een klein oventje van gecoat aluminium van 32 x 32 x 17 cm en het bestaat uit 3 delen. Het aluminium bodemdeel zorgt voor de geleiding van de hitte. Als je de Fernus plaatst boven de gasvlam dan zal de meeste hitte van de vlam achterin de Fernus terechtkomen. Daarna circuleert die hitte in het deksel van de Fernus over de pizza zodat deze van boven gebakken wordt. Het deurtje zorgt ervoor dat er geen hitte verloren gaat en dat de pizza ook van de voorkant gebakken wordt.

Pizzadeeg maken voor de Fernus pizzaoven

Nu is zo’n plaatje natuurlijk leuk maar we moesten hem ook echt proberen. Dus gelukkig was het slecht weer en hadden we een goed excuus om pizza’s te bakken. Alsof je een excuus nodig hebt.

De basis van elke pizza is letterlijk de bodem. Deze maak je natuurlijk zelf. Pizzadeeg is snel genoeg gemaakt.

Je gooit 500 gram bloem, 7 gram gist en 10 gram zout bij elkaar. Daar meng je 300 gram water bij en dat kneed je tot je geen droge bloem meer ziet. Daarna kneed je dat deeg door het met de hand te trekken en te vouwen tot het deeg lange draden laat zien. Dan weet je dat de gluten hun werk gaan doen.

De Fernus kan pizza’s maken van ongeveer 27 cm rond. Daarvoor heb je bollen nodig van ongeveer 160 tot 180 gram pizzadeeg. Dit deeg draai je op de palm van je hand rond terwijl je met de duim van je andere hand het deeg onder de bol duwt. Op een gegeven moment heb je een mooi gladde bol.

Deze bollen laat je 2 uur op kamertemperatuur afgedekt rijzen tot ze een keer zo groot zijn geworden. Heb je wat meer tijd dan kan je de bol ook een paar uur langer laten rijzen of een hele dag (of paar dagen) in de koelkast. Hoe langer hoe beter.

Daarna is het kwestie van de bodem vormen. Eerst druk je vanuit het midden de bol plat terwijl je de rand niet aanraakt. Daarna til je de schijf op en laat je de zwaartekracht z’n werk doen terwijl je de schijf steeds draait door het over te pakken als een stuur. Als de pizzabodem net iets kleiner is dan de pizzaschep dan leg je hem op de schep om te beleggen.

Probeer je in te houden als je deze pizza’s belegt. Een beetje tomatensaus is genoeg en daarna hooguit 3 of 4 andere toppings en met mate. Gooi je de bodem te vol dan zal deze slap en nat worden en bezwijken onder het gewicht. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe werkt de Fernus pizzaoven

We lieten de Fernus een kwartier opwarmen tot de meter ongeveer 300ºC aangaf. In de tussentijd hadden we alle toppings klaar gezet zodat we snel achter elkaar de pizza’s konden maken. De eerste bodem lag al klaar en schoten we de oven in. Het deksel gooien we dicht en dan is het wachten. In de meegeleverde gebruiksaanwijzing wordt ons belooft dat de pizza in 3 tot 5 minuten klaar zou zijn.

Het is dat we een paar keer de deksel openen om te checken anders hadden we zeker 3 minuten gehaald. Je hoeft halverwege ook niet de pizza te draaien zoals in andere pizzaovens. Door het ontwerp en het deurtje circuleert de hitte heel mooi rond de pizza zodat deze overal gelijk gegaard wordt.

Ook de kaas en de rest van de toppings krijgt hier en daar een gegrild randje. Dat is wat we willen zien. Dit is trouwens een pizza voor de puristen onder jullie. Deze pizza is belegd met tomatensaus, mozarella, spek, ananas en gekruid gehakt. Ananas?! Ja ananas. Als je de kinderen hun gang laat gaan dan krijg je namelijk de beste pizza’s.

Ook de bodem is goed. De steen heeft de juiste temperatuur waardoor het alle vocht uit het deeg trekt. De bodem wordt net als pas gebakken brood heerlijk knapperig.

Het is wel zaak dat je de pizza’s snel achter elkaar bakt anders wordt de steen te heet en zal de bodem verbranden. Ben je nog niet snel genoeg met het vormen van de bodem dan kan je het gas even wat lager draaien tot je de pizza klaar hebt om hem in de Fernus te schuiven. Dat is meteen een voordeel van pizza’s bakken op het gasfornuis.

Waar je wel op moet letten is de plaatsing van de knoppen op je fornuis. Heb je de knoppen aan de voorkant van je keuken dan is er niets aan de hand. Staan ze bovenop het gasfornuis zoals bij ons dan is het handig om ze af te schermen met aluminiumfolie. De Fernus wordt namelijk net zo heet van buiten als van binnen. De knoppen van ons gasfornuis werden dus ook heel warm. Mocht je kunststof knoppen hebben dan kunnen ze smelten.

De Fernus is een hele goeie, en misschien wel de enige, pizza oven voor op het gasfornuis. Wij gaan een hoop plezier hebben van dit oventje als het weer eens slecht weer is. We hopen natuurlijk dat dat niet te vaak is. Maar pizza’s maken met deze oven is zeker geen straf.

De Fernus pizzaoven is te koop via Fernus & Friends en verschillende grote kookwinkels door heel Nederland. Hij is te krijgen in gepolijst aluminium, glanzend groen en mat zwart. Het oventje kost €299 en daar zit de pizzasteen en schep bij.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook