Review Weber Master-Touch GBS Premium

In samenwerking met

Weber komt op stoom. Ze hebben de Master Touch serie uitgebreid met een Master-Touch Premium die op vele punten zo is aangepast dat deze ook echt premium mag heten.

Als je heel snel kijkt is er niet veel verandert. De hele uitstraling is vertrouwd en dat is goed. Maar er vallen wel een aantal dingen op. Zo heeft deze Master Touch een scharnierend deksel en een standaard voor je thermometer. Ook is het deksel gedecoreerd met een schild onder de thermometer.

Als we het deksel openen dan zien we pas echt het grootste verschil met de voorgaande uitvoering Master Touch. Onder het GBS rooster vinden we een houtskoolring en een warmteverdeler. Dat maakt deze barbecue een verbetering t.o.v. de “gewone” Master Touch. We gaan alle nieuwe punten even stap voor stap af waarom dit verbeteringen zijn.

Scharnierend deksel

In navolging van heel veel merken en Webers eigen Summit Charcoal heeft de Premium nu ook een scharnierend deksel. En niet zomaar 1 maar zelfs helemaal geveerd. Het deksel dat op zich natuurlijk niet zo heel zwaar is gaat werkelijk heel makkelijk open en blijft ook goed open staan door de 2 gemonteerde veren. Wil je hem toch los hebben om de boel schoon te maken of om accessoires te plaatsen dan schroef je het deksel los van het scharnier met 1 enkele grote vleugelmoer.

Het sluiten van het deksel van de Master-Touch Premium

Over het sluiten van het deksel is al heel veel gezegd en geschreven. Het steekt namelijk erg nauw. Het gewicht van het deksel en de spanning van de veren heffen elkaar perfect op. Daardoor moet het deksel heel precies gemonteerd worden.

Weber heeft een mooi filmpje gemaakt hoe je het deksel goed moet monteren en als je dat opvolgt moet het echt goed komen. Het deksel zal uiteindelijk steeds beter sluiten als de veer wat zwakker wordt en de spanning daardoor minder wordt maar daar wil je natuurlijk niet op wachten. De oplossing is dus om het filmpje een paar keer goed te bekijken en die op te volgen.

Beugel voor de iGrill

Een iGrill is een onmisbare accessoire bij elke barbecue. Maar waar liet je dat ding. Wij plakten hem altijd aan een poot als er geen tafeltje in de buurt stond. De iGrill heeft nu zijn eigen houder dat gemonteerd wordt aan het handvat van de ketel.

Nieuwe handvatten

De handvatten (of is het handvaten?) zijn ook aangepast. Toen het deksel nog los was had je een handvat op het deksel nu zit deze aan de zijkant. En de bediening van de onderste luchtschuif heeft nu ook een kunststof hoesje gekregen.

Waarschijnlijk om je te beschermen omdat dit handvat nog wel eens warm kon worden maar ook wel handig zodat je nu zonder te kijken voelt of je de luchtschuif of de hendel van de aspan in je handen hebt.

De aspan van de Master Touch Premium

Deze aspan werd ook al gebruikt op de Summit Charcoal. Er staat op de aspan aangegeven op welke stand de wieken staan. Voorheen moest je met een merkstift aan de gang om aan te geven hoe ver de onderste luchtsleuven open stonden.

De luchtsleuven zijn ook aangepast

De luchtsleuven hebben een speciale rookstand gekregen. Ook deze kenden we al van de Summit Charcoal. De sleuven hebben een P-vorm zodat je de wieken van het one-touch reinigingssysteem veel preciezer kunt gebruiken.

Met de vorm van de oude sleuven was het toch altijd een beetje zoeken naar de kleinste afstelling en dan was het verschil tussen bijna dicht en helemaal dicht echt te klein. Nu kan je op de kleinste stand echte kleine verschillen maken en dat is met een minion methode echt heel gaaf

De kolenring en de warmteverdeler

Zonder 2 speciale accessoires is de werking van de Master Touch Premium precies hetzelfde als de “gewone” Master Touch. Bij de Master Touch Premium krijg je een kolenring en een warmteverdeler meegeleverd.

In de kolenring kieper je een laag koude en 5 of 6 gloeiende briketten. Op strategische plekken plaats je vervolgens een blokje rookhout en dan plaats je de warmteverdeler die er voor zorgt dat je het hele rooster tot je beschikking hebt voor een indirecte bereiding.

De kolenring en warmteverdeler horen bij elkaar. De kolenring kan je wel apart gebruiken om de briketten mooi in het midden op hun plek te houden maar de warmteverdeler is alleen te gebruiken in combinatie met de ring.

Met de kolenring en de warmteverdeler is de Master Touch een serieuze barbecue geworden. Wij konden altijd al lezen en schrijven met de Master Touch en met een beetje knoeien met aluminiumfolie en een baksteen konden we alles bereiden wat we wilden. Maar met de Premium wordt het ons wel heel makkelijk gemaakt.

De combinatie kolenring/warmteverdeler is helaas niet los te verkrijgen. Dat is jammer voor iedereen die nog geen zin heeft om hun oude Master Touch te vervangen voor een nieuw exemplaar.

De Master-Touch GBS Premium in gebruik

Door de warmteverdeler heb je de beschikking over het hele rooster. Een complete varkensschouder of een rek met 6 spareribs kan je met gemak kwijt. En met een minion methode halen we zeker 6 tot 8 uur op 100-130°C. Dat is in de meeste gevallen genoeg en anders vul je nog een keertje bij.

Je kan de kolenring los gebruiken en dan de briketten aan de buitenkant van de kolenring plaatsen zodat je een beercan chicken mooi in het midden kan zetten. Ook gaan we met deze opstelling gauw eens proberen om een pizza te maken.

Al de oude GBS accessoires die je ooit heb gekocht voor je Master Touch passen ook op de Premium. Ook je rotisserie past omdat je het deksel heel makkelijk los kunt draaien. Voor de rest is er gelukkig niets verandert aan de werking van de Master Touch.

Onze eigen witte Master Touch was ook al weer 8 jaar oud en hij werkte nog goed maar echt mooi was hij niet meer. Dus de Weber Master-Touch GBS Premium komt precies op tijd. Hier gaan we weer jaren lol mee hebben.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook