Rook – Steven Raichlen

rook-steven-raichlen

Als je een beetje geïnteresseerd bent in barbecue dan ken je waarschijnlijk wel de boeken van Steven Raichlen. Zo niet dan moet je het rijtje boeken van Steven Raichlen eerst maar eens gaan bekijken. Er zit vast wel wat interessants voor je bij.

Ben je er weer bij? Mooi. Dan kunnen wij het nu hebben over het laatste boek van Steven Raichlen, Rook. De subtitel is “Culinair roken op de bbq en in andere rookkasten”. Dat is tenminste duidelijk. 

Steven heeft op de Amerikaanse zender PBS de televisieserie Project Smoke. Hier legt hij stap voor stap uit hoe je de meest waanzinnige gerechten kan maken op jouw eigen barbecue. En alles wordt natuurlijk gerookt.

Rook begint met een 20-tal pagina’s waarin je haarfijn wordt uitgelegd wordt wat rook is, wat rook doet en welk gereedschap je nodig hebt om te roken. Dit is verplichte kost als je serieus wilt gaan roken want rook is niet zo maar rook. Geloof ons maar. De informatie in de eerste 20 pagina’s zijn noodzakelijk om alle volgende recepten te kunnen maken. En om zelf rook te gebruiken in je eigen recepten.

rook-steven-raichlen-5

Wat wij zo mooi vinden van de boeken van Steven is dat er niets aan de verbeelding wordt overgelaten. Alles wordt duidelijk uitgelegd en zou je je kunnen vergissen dan staan er foto’s bij zodat je precies ziet wat er bedoelt wordt. Daar is echt goed over nagedacht. Duidelijke uitleg zonder dat het lullig wordt.

rook-steven-raichlen-3

Elk recept wordt uitgebreid beschreven met de nodige kanttekeningen en variaties op het recept. Naast bijna elk recept staat een mooie foto waar je meteen honger van krijgt. En zin om het te gaan maken natuurlijk. Wij gaan gauw eens de Jamaican jerkkip en de lamsschenkel maken.

rook-steven-raichlen-4

Tussen de recepten staan de gerookte klassiekers zoals spek, zalm, ham en natuurlijk spareribs. Heb je geen spareribs in een bbq recepten boek dan is volgens ons je bbq recepten boek niet compleet.

Tussen de recepten door worden er nog heel veel nuttige tips gegeven. Zo leer je hoe je een compleet varken moet roken en wordt je uitgelegd dat een sparerib niet zo maar een sparerib is. Hmmmm spareribs.

rook-steven-raichlen-2

Wij waren vooral verrast door het hoofdstuk gerookte cocktails. Op je volgende barbecuefeestje schenk je gewoon een bacon bourbon of een smoky mary. Ook de toetjes worden niet vergeten er wordt zelf ijs gerookt. Hoe wijs is dat?

rook-steven-raichlen-1

Het boek sluit af met alle verschillende soorten smokers. Van jouw eigen ketelbarbecue tot enorme rookkasten en alles daartussen in. Met elk budget kan je thuis gaan roken.

Rook is weer een mooi boek in de Steven Raichlen collectie en zorgt voor weer een hoop inspiratie wat ons betreft.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook