Safire cooker review

safire-cooker-met-quickstart-brikettenTijdens de Camping info dagen bij Erica recreatie in Zeist zagen we een tafelbarbecue staan. Wij zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe barbecues en zijn wat langer blijven hangen. Het was de Safire cooker en een paar dagen later hadden wij er één thuis staan om te proberen. Dat vinden wij altijd leuk. Wij hebben geen reden nodig om te barbecueën maar een paar keer extra kan nooit kwaad.

safire-cooker-draagtas

De Safire cooker is een hele degelijke Roestvrij stalen barbecue en komt heel netjes in een nette zwarte draagtas. Standaard zit er een aluminium gril/bakplaat bij. Dat is op de camping over het algemeen al genoeg maar zou je graag indirect willen barbecueën dan is er nog een rooster bij en een RVS ring waardoor je het volume onder het deksel kan vergroten waardoor je een complete kip rechtop kwijt kan. Altijd handig voor bijvoorbeeld beer can chicken.

quickstart-briket

Als brandstof gebruik je speciaal gevormde schijven die ook gebruikt worden in bijvoorbeeld de Cobb. Deze schijven zijn van kokos en steek je zonder extra aanmaakblokjes of dergelijke aan. Je kan ook gewoon briketten gebruiken en dan kan je met een hogere temperatuur en het rooster ook een steak grillen. Dit gaat hartstikke goed omdat de afstand tussen de briketten en het rooster minimaal is.

hele-kip-op-safire-cooker

Als eerste hebben we er een hele kip op gegooid. Dit om te kijken of je lang een constante temperatuur kan vasthouden op de Safire cooker. Omdat wij een kip graag op lage temperatuur langzaam willen garen is het zaak dat we dus niet met een te hoge temperatuur gaan beginnen. Dat bleek met een hele schijf niet mogelijk. De temperatuur was simpelweg te hoog. De schijf hebben we dus door midden gebroken en dat ging best makkelijk. De andere helft gebruik je een volgende keer. We hebben naast de kip een oventhermometer gezet zodat we af en toe even konden checken hoe constant de temperatuur blijft.

Wij begonnen op 150ºC en na anderhalf uur en een gare kip was er nog 110ºC over. Dat is voor een hele kip prima. Met een hele schijf gaan we vervolgens wat sateehtjes grillen. de grilplaat wordt, ondanks dat de gloeiende schijf lang niet zo groot is als het gehele oppervlak van de plaat, gelijkmatig heet. Wij missen zelf een beetje de directe hitte van gloeiende briketten onder een rooster maar als kookplaat op een camping is dit prima. Dit is geen barbecue om serieus op te barbecueën maar een kooktoestel voor mensen die graag veel buiten zijn. Door het deksel hou je mooi de hitte vast en krijg je het effect van een oven zodat bijvoorbeeld een hele kip gelijkmatig gegaard wordt.

Als extra accessoire heb je ook nog een wok die je rechtstreeks op het onderstel plaatst of een zogenaamd direct fornuis waardoor je jouw eigen pannen op de Safire kwijt kan. Zo heb je met de Safire cooker een knappe compacte oplossing voor de buitenkoker die op de camping of boot zonder gas of elektriciteit wil koken.

kipsate-op-safire-cooker-2

Ook leuk om te melden is dat de quickstart briket nauwelijks tot niet rookt dat maakt het mogelijk om de Safire cooker een paar minuten na het aansteken binnen te zetten. Zo kan je op de eettafel gourmetten zonder dat er een hinderlijke stroomdraad in de weg ligt.

Wij missen zelf 1 ding en dat is de aansturing van de zuurstof. De Safire krijgt weliswaar heel goed gedoseerd zijn zuurstof waardoor je heel lang kan barbecueën. Maar als je zelf de zuurstoftoevoer zou kunnen sturen dan zou je wat sneller kunnen wisselen van temperatuur. Je hebt vaak maar 1 kooktoestel en je wil toch graag wat verschillende dingen bereiden. Maar met een beetje plannen is dit ook wel op te lossen.

safire-cooker-schoonmaken

Na het barbecueën of grillen gaan alle vieze onderdelen de vaatwasser in keer je het onderstel om de as te dumpen. Stop alles weer in de tas voor de volgende keer. Wij vinden de Safire cooker een leuk apparaat. Goed gemaakt. stevig en net klein genoeg om overal mee naar toe te nemen.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook