14 februari waren we uitgenodigd om in Amersfoort bij de Weber Original Store de nieuwe barbecue van Weber voor 2020 te komen bekijken.
Let op. Dit is geen review maar een preview. We hebben de SmokeFire aan het werk gezien maar zijn er nog niet zelf mee aan de slag gegaan. We hebben al dingen gezien die we echt heel gaaf vinden, een aantal dingen die we eerst zelf willen proberen voordat we overtuigd zijn en een paar dingen die volgens ons al beter kunnen.
De SmokeFire is dus een zogenaamde pelletbarbecue. Een pelletbarbecue werkt elektrisch en voert zichzelf korrels hout vanuit een bak of hopper. Aan de hand van een thermostaat zal de barbecue pellets in de verbrandingskamer dumpen. Zolang je dus stroom en pellets hebt blijft de barbecue op de vooraf ingestelde temperatuur.
Weber is zeker niet het eerste merk die een pelletbarbecue op de markt zet maar ze hebben er wel heel goed over nagedacht voordat ze met de SmokeFire kwamen. Alles wat goed werkt bij ander merken zie je terug in de SmokeFire en daarnaast hebben ze een paar hele goede verbeteringen.
Zo hebben ze de stand van het wormwiel of de auger, die de pellets voert, aangepast. Deze loopt nu naar boven ipv naar beneden. Dit lijkt niet zo heel spannend maar dat is het wel. Over het algemeen loopt het wormwiel vanuit de hopper naar beneden naar de verbrandingskamer. Zolang het wormwiel draait is er nog weinig aan de hand.
Als het wormwiel stilstaat en nog vol met pellets zit dan wil het weleens gebeuren dat de vlam in de ontstekingskamer de pellets die nog in het wormwiel zitten aansteekt. Hitte wil naar boven en dan is het een kwestie van tijd dat de pellets in de hopper beginnen te smeulen en met een beetje pech in brand staan.
Het wormwiel van de SmokeFire loopt dus vanuit de hopper naar boven waarna de pallets via een glijbaantje de verbrandingskamer in glijden. De afstand tussen de opening van het wormwiel en de verbrandingskamer is dus groter waardoor de kans op brand in de buurt van het wormwiel kleiner is. Mocht het vuur toch zo hoog komen dat het het wormwiel bereikt dan zal het vuur door de stand van het wormwiel nooit de hopper bereiken.
Het wormwiel kan ook voor en achteruit draaien. Op het moment dat je de SmokeFire uitzet zal er een programma starten dat het wormwiel leeg laat lopen in de hopper en de verbrandingskamer brand zichzelf schoon.
Het wormwiel is dus altijd leeg waardoor je ook minder onderhoud gaat krijgen. Als je SmokeFire buitenstaat is de kans groot dat de pellets vochtig worden. Het wormwiel zal dan verstoppen en moet je schoonmaken.
Nog zo’n slimmigheidje. De bodem van de verbrandingskamer is een rooster. De ventilator die het vuurtje opstookt blaast naar beneden. Dat zorgt ervoor dat de as, die normaliter in de kamer achterblijft, in een opvangbak onder de ketel terechtkomt.
Bij andere pelletbarbecues kan de as bij het openen van de ketel in de hele barbecue terechtkomen en dus ook op het eten. Dat is met het rooster en de plaatsing van de ventilator dus grotendeels opgelost.
Omdat de afstand tussen het wormwiel en de verbrandingskamer zo groot is kan je het vuurtje in de kamer flink opstoken. Deze pelletgrill kan heel heet. Je kan er dus echt op grillen. De SmokeFire heeft een bereik van 90 – tot ruim 300 graden Celsius. Die hitte bereik je ook al heel snel. Van 0 naar 300 graden in een kwartier. Dus geen excuus meer om na het werk niet te barbecueën.
Met de SmokeFire kan je dus in principe alle kanten op. Low and slow brisket of hamburgers grillen horen dus tot de mogelijkheden. En je wisselt echt heel snel van temperatuur. Snel van een hoge naar lage temperatuur is ook geen probleem.
De hopper heeft bij de kleine versie een inhoud van 10 kilo pallets. Dus je kan er een hele zak pellets van 9 kilo in kwijt. Als het apparaat nog 1 kilo pellets heeft dan geeft de hopper een signaal en kan je er weer een volledige zak in kwijt zonder dat je een restje pellets in de zak overhoudt.
We vonden de wieltjes wel wat klein. Grote barbecues moeten flinke wielen hebben. Dat is niet alleen een probleem van de SmokeFire want we zien het bij meerdere barbecues. Wij willen er mee kunnen rijden. Waarom zou je er anders wielen onder zetten. Op een betegelde achtertuin zal je geen probleem hebben maar met kleinere kinderkopjes of gras wil je toch graag wat grotere wielen.
Nog zoiets. Er wordt standaard 1 probe bij geleverd. Een beetje jammer. De controller heeft ruimte voor 4 probes. Bij een barbecue van €1199 kan je best een paar extra probes leveren.
De SmokeFire komt in 2 maten. De EX4 GBS en de EX6 GBS. De kleinste uitvoering is met een compleet grilloppervlak van 4270 cm² echt al serieus groot. Als je ze plat legt kan je al 6 flinke spareribs kwijt. Zet je ze rechtop in rekjes dan moet je er zeker 12 kwijt kunnen. een compleet speenvarken is geen probleem. De grote SmokeFire met een grilloppervlak van 6370 cm² is dus echt heul groot. Je kan er met gemak 2 complete briskets op kwijt. Of een kilo of 15 varkensschouder.
De barbecue heeft een digitale aansturing die je op de barbecue zelf kunt instellen maar ook via een app in de gaten kan houden. De controller heeft niet alleen bluetooth maar ook Wifi waardoor je ook buitenshuis kunt zien wat de situatie is thuis.
De SmokeFire wordt geleverd met de Weber Connect App waar complete recepten in komen te staan en het eten voor je in de gaten houdt. Zo gaat de app je zelfs vertellen wanneer je steak omgedraaid moet worden. We hebben al wat ervaring met dit soort apps en we zijn vooralsnog geen fan. De software is vaak te streng. De app is nog niet te gebruiken dus dat is nog een beetje gissen.
Over het onderhoud van de SmokeFire is ook goed nagedacht. Het hele mechanisme kan makkelijk uit elkaar. Het zijn geen complete blokken waar je zelf niets mee kunt. Alles is makkelijk bereikbaar en als je een schroevendraaier kunt gebruiken kan je alles zelf vervangen.
Alles zo op een rijtje wordt dit echt een hele goede barbecue en we gaan je er nog veel meer over vertellen zo gauw als we een SmokeFire in de achtertuin hebben staan.