Smokey Goodness 3 – Jord Althuizen

Wat schrijf je na “het Ultieme BBQ boek” en “het Next Level BBQ boek”? Dan maak je “Het Bigger Better BBQ boek”. Jord Althuizen nam ons in het eerste boek mee naar de USA en in het tweede boek naar Zuid-Amerika. Nu is Zuid-Afrika aan de beurt in Smokey Goodness 3.

Het boek vertelt je over de barbecue gewoontes in Zuid Afrika. En dan hebben we het over braai. En braai is niet zomaar een stijl van barbecueën maar een samenkomst van vrienden die urenlang de gril gebruiken om te voorzien in spraakvoer.

Het voordeel van braai is ook dat je geen hele dure apparatuur nodig hebt om alle gerechten te maken. Gloeiende kolen en een rooster is een mooi begin. Een dutch oven en braaimand is mooi meegenomen. Het geld dat je overhoudt kan je mooi besteden aan goed vlees.

Net als de vorige delen is dit ook weer een stoer boek geworden. Geen delicate gerechtjes met zorgvuldig gegarneerde bordjes. Maar dikke stukken vlees en vis en stoere groenten, sausen en chutneys.

Zo zet je een zorgvuldig gekozen feestmaal op tafel. Omdat Jord dit keer op reis ging met Maarten van de Dries, een echte vinoloog, staat bij elk recept ook een suggestie voor wijn en bier om de maaltijd helemaal compleet te maken.

Zeker de helft van het boek is een reisverslag met mooie foto’s en uitleg waar de inspiratie vandaan komt voor de recepten. Het hele boek staat dan ook vol met Zuid Afrikaanse termen als peuselhappies, voorsmakies, drankstompie en vuurvarkie. Vaak goed te begrijpen maar af en toe komt de woordenlijst wel van pas.

De rest van het boek wordt gevuld met een hoop recepten die je op het eerste gezicht allemaal al kent en toch weer anders zijn dan je eerder hebt gegeten. En naast Bobotie, roosterkoek en sosaties is toch ook niet alles Zuid-Afrikaans. Het Bigger, Better BBQ boek wordt aangevuld met een paar recepten die niet zouden misstaan in de vorige delen.

Alle recepten zijn goed te doen met een basiskennis van barbecue. En mocht je toch niet helemaal weten wat je aan het doen bent dan moet je dat zoeken in de eerste delen. Er wordt alleen uitgelegd hoe je het beste een fikkie kan stoken.

Over het algemeen zijn de recepten allemaal makkelijk uit te voeren maar net als in de andere delen komen er ook een paar gerechten voorbij die je niet zomaar op een doordeweekse dag uit gaat proberen. In dit deel is dat een struisvogel drumstick of een spitbraai lam. Boek een weekend vrij, nodig wat vrienden uit en ga het eens proberen.

De Smokey Goodness reeks is meer dan alleen receptenboeken maar een BBQ stijlboek waar Jord zelf perfect in past. Jord Althuizen stond jaren geleden al vooraan om Nederland beter te leren barbecueën. En hij weet voorlopig niet van ophouden.

Dit boek daagt je echt uit om met vrienden en familie gezellig te gaan braai. Met Smokey Goodness 3 wordt je barbecue repertoire weer stevig uitgebreid tot het volgende boek.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook