The Black Bastard review

the-black-bastard-compleet

Voor ons was het al een tijdje een wens om op een Kamado barbecue aan de gang te gaan en dachten daar eerst niet verder bij dan het groene eitje. En toen kregen wij een mailtje. “Of wij de Black Bastard uit wilden proberen„. Natuurlijk wilden we dat en een paar weken later stond hij daar dan.

Alleen de naam is al reden genoeg om er een te willen hebben

De laatste tijd zie je meer en meer fabrikanten met soms heel exotische namen de markt op komen; Kamado Joe, Grill Dome Infinity… Maar als je het ons vraagt, geen klinkt zo stoer als “The Black Bastard”. Natuurlijk is deze Kamado barbecue zwart. Maar hij ziet er daardoor zo enorm veel stoerder uit dan zijn concurrenten.

De Black Bastard is gemaakt van de zeer hoogwaardige keramieksoort Cordieriet. Hij weegt wel wat. Maar de enorme massa van de Black Bastard is meteen ook het grote pluspunt van deze barbecue. De barbecue reageert niet zo heel snel op aanpassingen van de luchtaanvoer. Maar als je de barbecue eenmaal stabiel hebt, heb je er vele uren bijna geen omkijken meer naar.

black-bastard-van-boven

Erg zwaar maar makkelijk om mee te werken

Een onderscheidend punt van de Black Bastard is zijn scharnier voor het deksel. Door het ontwerp van dit scharnier gaat het deksel zeer gemakkelijk open en kost het weinig tot geen kracht het zware deksel te openen en dempt het de kracht wanneer je hem sluit.

In het deksel is een thermometer geplaatst die goed afleesbaar is en de temperatuur in graden Celcius en Fahrenheit aangeeft. De schaal is ruim genomen en geeft tot 500ºC aan. Hoog genoeg om bijvoorbeeld te weten wanneer je een steak dicht kan schroeien. De temperatuur wordt geregeld enerzijds door een regelbare opening boven in het deksel als wel een eenvoudig te bedienen luchtaanvoer schuif onderin de barbecue.

deksel-black-bastard

Een echte kamado barbecue voor een goeie prijs

Een prettige bijkomstigheid is dat de Black Bastard een heel stuk vriendelijker geprijsd is dan de marktleider op het gebied van kamado barbecues en veel van zijn concurrenten. En de Black Bastard wordt standaard geleverd met een hele hoop accessoires die je zeker nodig hebt maar die je bij de Green Egg er nog eens bij moet kopen.

Is er dan echt geen kwaliteitsverschil met bijvoorbeeld de Big Green Egg?

Beide barbecues zijn gemaakt van cordoriet keramiek in tegenstelling tot de zogenaamde Auplex kamado’s.
Beide barbecues gebruiken stalen onderdelen zoals banden van gehard staal ipv RVS omdat staal minder werkt tijdens het verhitten en afkoelen wat beter is voor de levensduur van het keramiek.
Ook geeft Black Bastard inmiddels 20 jaar garantie op het keramiek.

Wat we wel zien als je er met de neus bovenop staat is het verschil in afwerking van beide kamado’s. Bij de Green egg is het allemaal wat strakker en zit de lak er wat egaler op. Maar of dat nu het enorme prijsverschil moet verklaren lijkt ons niet.

Het is natuurlijk ook duurder om enorme barbecues te laten verschepen uit Mexico ipv China. Ook zal het marketingbudget van de Big Green Egg vele malen groter zijn dan van de Black Basterd. Maar mocht iemand beter de verschillen weten dan horen wij het graag.

De Black Bastard is online en inmiddels in meerdere barbecuewinkels te koop.

Black Bastard heeft in 2015 zijn naam veranderd in Bastard

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook