The Food Lab – J. Kenji López-Alt

Wij zijn al een poosje fan van The Food Lab. Daar laat Kenji López-Alt zien wat de beste manier is om iets te bereiden. Van pizza tot gebakken aardappels en van chilli con carne tot ribeye steaks. Kenji heeft alle columns artikelen gebundeld tot een boek “Better Home Cooking Through Science” met maar liefst 950 pagina’s.

Dit boek is de bijbel voor iedereen die graag kookt. Waarom moet vlees rusten? Waarom doe je mayonaise of mosterd bij een saladedressing? En waarom je bij het maken van een dressing nooit olijfolie in een blender moet doen? Waarom smaakt knoflook anders als je het op verschillende manieren verwarmt.

Je kan je ook druk maken over de perfecte patat. En daar dan 10 pagina’s over wijden die je alles vertellen over de perfecte dikte, de perfecte aardappel en alle stappen die je moet nemen voor de perfecte friet.

Vraag je je altijd al af waarom de schaal van een ei na het koken soms plakt aan het eiwit? Kenji weet waarom en heeft ook een oplossing om het te voorkomen. Er zijn alleen al 20 pagina’s over hard en zacht gekookte eieren. Daarin wordt beschreven wat een ei is. Hoe je een vers ei kunt herkennen en wat de beste manier is om een ei te koken. Allemaal met wetenschappelijke bewijzen en tests.

Waarom willen we jou dit boek laten zien op een barbecue site? Omdat het verschrikkelijk interessant is om te weten wat er met alle ingrediënten gebeurd tijdens de bereiding. Daar wordt je uiteindelijk ook een betere barbecueër van. Kenji zoekt altijd naar de perfecte bereiding. Zo kan een onderwerp als salades zelfs een heel hoofdstuk van 63 pagina’s krijgen.

Dit boek geeft meer het antwoord op waarom in plaats van dat het bomvol staat met recepten. Het zijn er nog altijd een heleboel hoor. En dat mag ook wel met bijna 1.000 pagina’s. De meeste recepten in het boek zijn Amerikaanse klassiekers. Geroosterde kip, Gegrilde zalm, gebakken aardappels.

Alle recepten zijn ook naar de smaak van Kenji. Dat is zijn goed recht, het is zijn boek. Hij houdt bijvoorbeeld niet van zoet. Dat weet je dan van te voren. Niet alle gebruikte ingrediënten zijn ook heel makkelijk te vinden. De basis voor de chili vraagt al om 3 verschillende soorten gedroogde pepers. Nu heb je al heel wat chili heads in Nederland die waarschijnlijk precies weten waar je dit moet vinden maar deze pepers liggen niet zomaar in de super.

Zoals gezegd gaat The Food Lab uiteindelijk meer om de ingrediënten en de bereiding dan het recept. Zo leer je alles over elk deel rundvlees dat je je kunt bedenken. Waar heeft het stuk vlees gezeten op de koe? Hoe bereid je het vlees voor? Waar moet je op letten tijdens de bereiding.

Dit is dus een geweldig boek voor de barbecue nerd. Vind jij het leuk om uren bezig te zijn met een hele varkensschouder of wil je weten wat de beste manier is om een hele kip te bereiden en waarom? Dan is dit boek voor jou. Elke vraag die je hebt wordt beantwoord in dit boek.

Er is straks niets meer dat je niet kunt bereiden. Houd er wel rekening mee dat Kenji niet altijd de makkelijkste manier kiest om iets op tafel te zetten. Het is aan jou of de extra tijd en moeite het waard is voor de perfecte bavette of lamsrack.

Het boek is verdeeld in 9 hoofdstukken waarvan de hoofstukken The Science of Roasts, The Sciense of Ground Meat en The Science of Fast-Cooking in eerste instantie het interessants zijn voor de barbecueër. Maar de andere hoofdstukken zijn zeker net zo belangrijk. Je wil toch ook groenten bij je gerecht. Heb je een dutch oven en wil je weten wat je kunt doen met de resten vlees dan is The Sciense of Stock een prachtig hoofdstuk.

Wil je honderden recepten dan moet je dit boek laten liggen. Wil je op een leuke manier alles leren over koken en ingrediënten dan is dit boek voor jou. Het boek is weliswaar Engels maar heel makkelijk geschreven met een hoop humor. The Food Lab is een wetenschappelijk boekwerk geschreven voor de leek. En dat is heel knap gedaan.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook