Traeger Pro series 22 pellet grill review

In samenwerking met

Wij zien de afgelopen jaren steeds vaker pellet grills. Eerst bij barbecuewedstrijden en later ook online. Toen Fonteyn ons de mogelijkheid gaf om de Traeger pro series 22 te testen namen we dat met beide handen aan.

Wat is een pellet grill

Een pellet grill is een smoker die gevoerd wordt met kleine gevormde houtkorrels. Het principe zelf is niet nieuw. Er zijn al jaren kachels die op deze manier werken. Het wachten was alleen op een fabrikant die het systeem op een andere manier ging toepassen. En zo kwam er dus de pelletgrill. Het gemak van een oven maar de smaak van echte barbecue.

Traeger was de eerste die met een barbecue kwam die met dit systeem werkte en inmiddels maken zij meerdere modellen van groot tot klein en met verschillende technische snufjes. Wij mogen dus de Pro series 22 proberen.

De smoker werkt op elektriciteit dus je moet een contactdoos buiten hebben of een verlengsnoer naast de barbecue leggen. Je vult de barbecue met de pellets en stelt een temperatuur in. Een thermostaat stuurt vervolgens een schroef aan die pellets voert aan een verbrandingskamer. Een ventilator zorgt voor de gelijkmatige verdeling van de warmte.

Tussen de verbrandingskamer en de barbecue ligt een hitteschild, om het vlees te beschermen voor directe hitte, en een schuine lekbak om het vet weg te voeren dat van het vlees druipt.

In de barbecueketel zelf liggen 2 gecoate roosters. 1 groot genoeg voor 6 hele kippen of 6 flinke strengen spareribs. Sterker nog: Je hebt van die rekjes waar je spareribs mee op hun kant kan zetten. Dan kan je er zeker 15 tot 18 kwijt.

Mocht dat nog niet genoeg zijn dan heb je daarboven nog een half rooster waar je meer kwijt kan. Je zal maar eens een feestje hebben. Wil je een hele varkensschouder roken dan haal je het halve rooster uit de ketel en kan je de hoogte in.

Werken met de Traeger pro series 22

De pro series 22 moet je leren kennen om er goed gebruik van te kunnen maken. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de smoker waar alles goed wordt uitgelegd. Weliswaar in het Engels maar de tijd wordt aangegeven in het aantal biertjes dat je er bij drinkt dus dat maakt het een stuk duidelijker.

Na een keer droog laten lopen en een keer inbranden ben je klaar om te beginnen. Je vult de bak met de pellets. Je laat de barbecue 4 minuten opstarten tot hij daadwerkelijk gaat roken en daarna stel je de gewenste temperatuur in en kan het vlees erop.

Je steekt 1 of beide meegeleverde kernthermometers in het vlees en de klep gaat pas weer open als het vlees klaar is. Zo simpel is het. Na afloop zet je hem op de shut down cycle om de onverbrande pellets kwijt te raken en je bent klaar voor een volgende keer.

Het enige beetje onderhoud valt ook reuze mee. Af en toe zuig je de verbrandingskamer uit als er teveel as in ligt. Je leegt het emmertje met de afgevoerde vetten en je houdt natuurlijk het rooster schoon.

“Maar dat is toch niet leuk?”, horen we je zeggen Dat klopt wel een beetje. Je speelt niet meer met vuur. Niet meer schuiven met luchtaanvoer om de temperatuur precies te regelen. Maar ook geen vieze handen meer van de houtskool of de stress van temperatuurschommelingen. Het is eigenlijk wel relaxt. Met minimale inspanning het beste resultaat mogelijk halen.

Dat is ook de reden dat we steeds vaker pellet grills zien bij barbecuewedstrijden. En die jongens gaan voor top resultaat barbecue. Bijkomend voordeel is ook nachtrust. Want een nachtje naast de barbecue de wacht houden is een keer leuk maar dat ben je op een gegeven moment wel zat hoor.

Wat vinden wij van de Traeger Pro series 22

De barbecue zelf is kwalitatief een goede barbecue. Er is gebruik gemaakt van goede materialen. Er zit een groot handvat aan waar de hele kar makkelijk mee te verplaatsen is. Je krijgt 3 jaar garantie van Traeger dus zelf staan ze ook achter de kwaliteit die ze leveren.

Wij vonden het gemak erg fijn. Zoals de Amerikanen zeggen “set it and forget it”. Het enige wat je doet is af en toe de probes uitlezen om te kijken hoever je vlees is. De duurdere versies Traeger hebben op afstand af te lezen kernthermometers. Dat is het laatste beetje gemak dat we misten bij de Pro 22.

Het verbruik viel ons ook reuze mee. De eerste paar minuten verbruikt hij 300 watt daarna is het nog maar 50 watt. Dat is niet veel meer dan een gloeilamp. Dus je hoeft ook niet bang te zijn voor een extreem hoge electrictiteit rekening of stoppen die doorslaan.

Deze Traeger is geen alleskunner. Grillen behoort niet tot de mogelijkheden. Het is ook een smoker natuurlijk. Maar we willen het toch even zeggen. Verwacht niet dat je een steak kunt voorzien van mooie grillstrepen.

We lazen het van te voren in de specificaties dus het was geen verrassing maar de pro series 22 heeft een afwijking van ± 10 graden. Vinden we dat erg? Wij niet. Barbecue is geen exacte wetenschap en de meeste bereidingen kunnen die speling wel hebben.

De vergelijking met een oven loopt daarom wel een klein beetje spaak. De Traeger is niet luchtdicht en ook staat er wel eens wat wind op de schoorsteen waardoor deze soms wat meer koude lucht binnen haalt dan nodig. Maar zoals we al zeggen. Wie maakt er zich druk als de keteltemperatuur 115 of 100°C is i.p.v. de ingestelde 107.

De smoker is niet stil. De ventilator maakt genoeg geluid dat het kan storen. Overdag is het niet zo’n punt en wen je er gauw genoeg aan maar als je hem ’s nachts aanzet en je hebt buren die de ramen open hebben staan kan je wel eens klachten krijgen.

Voor wie is de Traeger pro series 22

Als je een smoker zoekt waar je met gemak elke keer constante en perfecte resultaten mee haalt. Dan is de Traeger pro series 22 voor jou. Heb je een grote familie of geef je wel eens een feestje dan heb je de ruimte voor alles dat je wilt bereiden.

Wil je experimenteren met verschillende houtsoorten om andere smaken aan je gerecht mee te geven dan wordt het niet makkelijker dan met een pelletgrill. Zelfs de moeilijkste stukken vlees zoals een brisket zijn een makkie met eigenlijk altijd een goed resultaat.

Ben je toch een beetje bang om je vrienden te laten zien waar je dat geweldige stuk vlees op hebt klaargemaakt dan wen je daar maar aan. Jij kan gewoon een pilsje mee drinken terwijl de spareribs gerookt worden. Natuurlijk is het niet zo stoer als een “echte” smoker. Maar je bent wel echt aan het barbecueën op hout. Dat kunnen de meesten niet zeggen.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook