In English

Verschil Kamado Joe Classic 2 en Classic 3

In samenwerking met

Je hebt waarschijnlijk al gekozen voor Kamado Joe voor je volgende kamado. Maar je twijfelt of je moet gaan voor de Kamado Joe Classic 2 of de vernieuwde Classic 3. Wij hebben alle verschillen voor je op een rijtje gezet zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

We gaan het niet hebben over de eerste versie van de KJ Classic. Zoek je een goedkopere kamado met een goede kwaliteit dan is het zeker een interessante keuze. Maar afgezien van het divide and conquer systeem en de asla, zijn de verschillen met de classic 2 en 3 te groot om ze te mogen vergelijken.

Wat is er allemaal hetzelfde gebleven?

Bij Kamado Joe begrijpen ze heel goed dat je niet moet veranderen wat goed werkt. Dus wat de KJ Classic 2 zo bijzonder maakte is allemaal hetzelfde gebleven op en in de Classic 3.

  • De aluminium top vent met zijopening waardoor er geen regen in kan komen
  • Goed gebalanceerde geveerde scharnier die je met 1 vinger opent en sluit
  • Klink om de ketel af te sluiten zodat deze altijd goed sluit
  • Gevlochten glasvezel pakking die langer meegaat dan het traditionele vilt
  • Een uit 6 delen bestaande vuurschaal die het breken door uitzetten en krimpen tegengaat.
  • Asla om even snel asresten te verwijderen
  • RVS rooster in 2 delen dat, samen met de halve platesetters en het divide and conquer systeem, het mogelijk maakt om op verschillende temperaturen direct en indirect te barbecueën tegelijkertijd.
  • Meegeleverde aspook, roostertang en accessoire rek voor bijvoorbeeld een Dutch oven

Wat is er wel verandert aan de KJ Classic 3?

Laten we onderaan beginnen. Omdat het onderstel gewoon het meeste opvalt. Het onderstel van de Classic 3 is een stuk stijver en van verzinkt staal. Het onderstel van de Classic 2 oogde wat fragiel en veerde een beetje als je het deksel dicht deed. Dat veren had ook een voordeel. Is je straatje niet helemaal gelijk waterpas dan staan toch alle wieltjes van de Classic 2 op de grond. Bij de Classic 3 zweeft er dan een wieltje.

Het onderstel van de Classic 2 bestond ook uit 2 delen. De 4 poten met de wielen en het mandje waar de ketel in staat. Mocht je de KJ een keertje willen verrijden dan wil het weleens gebeuren dat er één van de 4 verbindingen losschiet. Omdat het gewicht van de kamado nu verdeeld wordt over de 3 andere punten hoef je niet bang te zijn dat hij helemaal losschiet. Het is ons in ieder geval nooit gebeurd.

Tussen de 4 poten van de Classic 3 zit een rek waar je wat accessoires kwijt kunt. Dit rek is helemaal op maat gemaakt voor het SloRoller systeem waar we het straks over gaan hebben. Dit systeem past zo netjes in het rek dat je kunt rijden met de kamado zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij ervan af glijdt. Zelfs niet onder een hoek.

De wielen van de Classic 3 zijn ook een stuk groter. Dat maakt het rijden op een ongelijke ondergrond een stuk makkelijker. Bij de Classic 2 moet je soms wel eens een aanloopje nemen om van tegel naar tegel te rijden. Dat voelt niet altijd heel stabiel aan in combinatie met het verende onderstel.

Kamado Joe heeft ook een controller in het assortiment. De iKAMAND heeft een aantal snoertjes die van en naar het appraat lopen. Om die snoertjes netjes weg te werken kan je ze door een aantal sleufjes in het onderstel onder de ketel door laten lopen.

Ook de zijtafeltjes zijn verandert

De zijtafeltjes van de Classic 2 zijn van HDPE-kunststof. Stevig genoeg en goed schoon te houden. Omdat het kunststof is kan het smelten als je er een heet rooster op legt. Dat is ons al een paar keer overkomen zoals je kunt zien.

De zijtafels van de Classic 3 zijn van gepoedercoat aluminium. Deze zullen zeker niet smelten en poedercoaten zorgt er in ieder geval voor dat het aluminium onderhoudsvrij is. We vragen ons alleen af hoe ze er over een paar jaar uitzien wat betreft krassen. Waarschijnlijk beter dan de tafels van onze oude classic 2.

Het grootste verschil tussen de Classic 2 en 3 zit aan de binnenkant

De Ketel van de Kamado Joe Classic 3 is 7 cm hoger dan die van de classic 2. Dat lijkt niet veel maar dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst is de afstand tussen het gloeiend houtskool en het rooster groter. Deze afstand is bij een directe bereiding best interessant als je bijvoorbeeld graag gebruik maakt van een rotisserie.

Kamado Joe SloRoller

De ketel is hoger gemaakt om ruimte te maken voor het SloRoller systeem. Dit is een uit 3 delen bestaande rookkamer. Het apparaat is ontworpen door Harvard en moet een aantal dingen verbeteren.

Door de vorm van de SloRoller circuleert de luchtstroom in de ketel beter zodat de rook overal komt voordat het via de topvent verdwijnt. Het voorkomt hot spots zodat je minder last hebt van een ongelijke garing. En de Joe zou ook efficiënter met de verbranding om moeten gaan. Dat gaan we meemaken de komende maanden.

Binnen is er ook iets verandert. De Classic 2 had onderin de ketel een rooster waar het houtskool op lag. Dat werkt prima zolang je maar voor zorgt dat er niet te veel kleine stukken houtskool op liggen. Hierdoor raken de kleine gaatjes verstopt zodat er een slechte luchtcirculatie ontstond.

Zolang je maar goede houtskool gebruikt met een redelijk formaat brokken ga je hier geen last mee hebben. Daarnaast moet je na, of vlak voor, het barbecueen even kijken wat de kwaliteit is van de overgebleven houtskool van de vorige sessie.

De Classic 3 heeft geen rooster onderin maar een zogenaamde kick ash basket. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en het maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. Je tilt de mand een stukje omhoog zodat je de kleine stukken houtskool en as er uit kunt schudden. Dat verwijder je vervolgens door de asla te legen.

Zo’n kick ash basket was al jaren verkrijgbaar bij alle merken als losse accesoire en heel erg populair. Kamado Joe erkent dit en levert deze er dus bij. In de basket kun je een divider schuiven waardoor je 2 zones kunt maken zonder gebruik te maken van de halve platesetters.

Doordat de ketel hoger is geworden om ruimte te maken voor de SloRoller is ook het divide and conquer systeem aangepast. Deze heeft nu 3 niveaus ipv 2. Het komt er op neer dat je het rooster nu nog 1 niveau hoger kunt plaatsen.

Kamado Joe geeft aan dat er daardoor meer rooster ruimte ontstaat maar die ruimte kan je enkel gebruiken als je geen gebruik maakt van de SloRoller. Ook worden er geen extra roosters meegeleverd dus we vragen ons af hoe handig dit echt is.

Is de Kamado Joe Classic 3 het waard om over te stappen?

Wij vonden in 2017 de Classic 2 de beste kamado die er op de markt was. Wat ons betreft heeft Kamado Joe met de Classic 3 weer laten zien dat ze het meest innovatieve merk zijn.

De verschillen tussen de Classic 2 en 3 waren voor ons de reden om een classic 3 aan te schaffen. We begrijpen dat het zeker geen goedkope kamado is maar de kwaliteit en het feit dat alles wat je nodig hebt wordt meegeleverd maakt dit zeker goed.

De Classic 3 is absoluut de betere kamado. Al het goede is gebleven en de rest is allemaal aangepast. Dat maakt de Classic 2 geen slechte kamado. Integendeel. Aan de kamado’s bij de concurentie is te zien waarom de Classic 2 destijds de beste kamado was.

Is je budget dus nog niet toereikend om de Classic 3 aan te schaffen dan is het zeker interessant om te kijken voor een Classic 2. Maar heb je regelmatig de barbecue aan staan en zoek je op dit moment de beste en meest complete kamado dan zouden wij gaan voor de Kamado Joe Classic 3.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook