Wat is de vuurplaat van Grillrost

In samenwerking met

Wij kregen van Grillrost een vuurplaat opgestuurd om te proberen. Nou ja niet alleen een plaat maar ook een ton en een vuurschaal. Toen we zagen dat ons logo uit de ton was gesneden waren we om.

De vuurplaat is een massieve stalen plaat met een diameter van 1 meter en een dikte van 6 mm. Er zijn ook kleinere formaten te koop die bijvoorbeeld meer geschikt zijn om op je ketelbarbecue te plaatsen.

Een vuurplaat is gemaakt om eten op te bereiden en dan met name tijdens kleine of grotere barbecuefeestjes. Dit omdat ze een groot grilloppervlak hebben en ze uitnodigen om er met z’n allen lekker omheen te gaan staan.

Dit hele verhaal is geen review van de vuurplaat. Daar gebruiken we hem nog te kort voor. Zo op het eerste gezicht ziet het er allemaal stevig en degelijk uit en de verschillende accessoires zijn ook echt handig in gebruik. Dit is gewoon onze ervaring na het eerste gebruik van de Grillrost vuurplaat.

Eerste gebruik van de vuurplaat

Een kleine handleiding voor het in elkaar zetten van de afstandshouder en het plaatsen van de vuurschaal was wel handig geweest. Natuurlijk kwam het allemaal wel goed maar dat kwartiertje puzzelen krijgen we natuurlijk nooit meer terug.

De vuurplaat wordt daarna op de ton geplaatst met een RVS kruis dat ervoor zorgt dat de plaat mooi in het midden ligt. In het kruis hangt een vuurschaal waar het brandende hout in komt te liggen. De vuurton zelf wordt dus ook niet heet. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je zorgvuldig bijgehouden grasveldje verbrand.

Het is belangrijk dat je de vuurplaat voor het eerste gebruik voorziet van een coating. Dit beschermt de plaat tegen roest. Dit is echt heel makkelijk. Je maakt de plaat eerst goed schoon met warm water en zeep om alle vet en vuil te verwijderen die tijdens het fabriceren van de plaat achter is gebleven.

Daarna stook je de plaat warm waardoor het oppervlak droog wordt. Dan smeer je met een doek een dunne laag plantaardige olie over de plaat. Die olie moet zo heet worden dat het gaat roken. Dan ontstaat er een chemische reactie die polymerisatie heet. Dit zorgt voor een harde laag die de ijzeren plaat beschermt.

Als het oppervlak vervolgens weer droog is dan kan je deze actie nog één of twee keer herhalen voor een dikkere laag. De plaat zal tijdens deze actie zwart worden en blijven. Zie je tijdens het gebruik dat er plekken lichter worden dan herhaal je bovengenoemde stappen voor een verse coating.

Hoe gebruik je de vuurplaat

Zoals je misschien wel had verwacht stook je de vuurplaat warm met hout. Hou je niet van fikkie stoken dan is dit geen barbecue voor jou. Voor iedereen die dit wel kan waarderen heb je goed droog hout nodig. Alleen al omdat droog hout minder rookt.

Door een gat in het midden van de vuurplaat kan het vuur gevoerd worden met nieuw hout. Je zal zien dat de plaat tijdens het opwarmen iets naar binnen buigt. Zo zal het vet van de plaat het vuur in lopen en niet in je tuin.

Doordat het vuur enkel in het midden van de plaat aanwezig is krijg je verschillende hittezones op de plaat. De plaat zal meer naar het midden het heetst zijn terwijl de plaat aan de buitenkant koeler zal zijn.

Wil je het nog heter dan plaats je de wokbrander met een grillplaat in het midden van de plaat. Daarop kan je die dikke steak nog sneller afgrillen of zoals de naam al een beetje verklapt een wokpan plaatsen.

Met al de verschillende hittezones kan je eigenlijk alles bereiden wat je wil. In het midden grill je de steaks, meer naar buiten liggen de groentes en op de rand kan je het eten warm houden zodat je alles tegelijk kunt serveren.

Low and slow barbecue is niet echt een mogelijkheid. Natuurlijk zijn er wel trucjes voor te verzinnen maar de vuurplaat heeft in principe een ander doel.

Welke vuurplaat is geschikt voor jou

Grillrost heeft voor elk budget heeft een vuurplaat. Je hebt verschillende kleine vuurplaten voor elk formaat ketelbarbecue. Dit is dan ook de goedkoopste oplossing omdat je dan geen afstandshouder nodig hebt.

Daarna heb je de vuurplaat van 85 cm die met een afstandshouder op een ketelbarbecue geplaatst kan worden. Deze zou ook op een vuurton gezet kunnen worden maar dan heb je ook meteen een vuurschaal nodig. Dan kan je ook meteen een vuurplaat met een doorsnede van 100 cm plaatsen.

Deze enorme vuurplaat weegt trouwens om en nabij de 36 kilo. Voor de ton is dit geen probleem maar we zouden deze niet meer op de ketelbarbecue plaatsen. Een lichter en dunner model is dan een betere keuze.

Naast de vuurschaal en ton heeft Grillrost nog veel meer accesoires om de functionaliteit van de vuurplaat mee uit te breiden. Wij hebben nog de wokbrander en de snijplank die je monteert aan de vuurplaat. Maar ze hebben ook een asado dome om van alles aan te hangen.

Als je vaker met een grote groep wil genieten van de barbecue dan is de uitvoering die wij hebben staan met de 100cm vuurplaat wat ons betreft perfect de beste keuze. Met de combinatie vuurplaat en vuurton is de werkhoogte ook veel beter.

Als je klaar bent met grillen

Ben je klaar met grillen dan schraap je al het vuil van de plaat met een plamuurmes. Nu kan je de plaat hier en daar nog even bijwerken met een extra laag olie. Wil je nog even nagenieten dan gebruik je de set als vuurkorf en anders laat je het vuur doven zodat de plaat af kan koelen.

Zou je het hele setje gewoon het hele jaar willen laten staan dan hebben ze bij Grillrost ook afdekplaten die de vuurplaat beschermen tegen weer en wind.

Alles is van dusdanige kwaliteit dat we nog jaren plezier van deze vuurschaal zullen hebben. Bij een volgend barbecuefeestje waar we meer dan 10 man uitnodigen trekken we zeker de vuurschaal uit de schuur.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook