Wat is er mis met een goedkope kamado

Je kan bijna geen super- of bouwmarkt binnenlopen of er staat een glimmende kamado in het gangpad voor een prijs waarvoor je hem bijna niet kan laten staan. Je twijfelt nog een beetje en vraagt aan Facebook of je er goed aan doet om zo’n goedkope kamado aan te schaffen. Wat er volgt is een storm aan posts van voor- en tegenstanders met goedbedoelde adviezen.

Wij hebben ons niet echt gemengd in deze discussie maar toen de antwoorden van Facebook waarschijnlijk niet goed genoeg meer waren werden wij bestookt met vragen. Wij besloten daarom om een artikel te schrijven met onze mening over de goedkope kamado.

Waar komt de kamado vandaan

De keramische barbecues zijn na de 2e wereldoorlog terechtgekomen in Amerika toen ze door soldaten vanuit Japan mee werden genomen. Daar merkten ze de grote voordelen van een kamado t.o.v. de ketelbarbecue die in Amerika populair was.

De kamado was door de goede isolatie in alle weersomstandigheden te gebruiken zonder grote temperatuurswisselingen. Hierdoor kon je grote stukken vlees op een constante lage temperatuur garen waar ze vooral in de zuidelijke staten van Amerika gek op zijn.

In Amerika werd de kamado al gauw nagemaakt en zijn ze echt bekend geworden onder het merk Big Green Egg. Er volgden tientallen jaren later meerdere merken met hun versie van de kamado en op het moment zijn er een klein aantal grote merken die een kwalitatief goede kamado maken. De bekendste zijn nog steeds de Big Green Egg maar ook Kamado Joe, Primo, Monolith en in Nederland The Bastard maken goede kamado’s.

Waarom wil je een kamado

Je moet de barbecue kopen die je je kunt veroorloven. En elke barbecue is beter dan geen barbecue. Maar over de aanschaf van een goedkope kamado moet je toch wat langer nadenken. Het is namelijk zo jammer als die goedkope barbecue de reden zou zijn dat je geen zin meer hebt om te barbecueën.

Een kamado heeft grote voordelen t.o.v. een gewone ketelbarbecue wat betreft isolatie waardoor je heel precies de temperatuur kunt regelen en er een betere warmteverdeling komt binnen de barbecue.

En een kamado ziet er natuurlijk heel interessant uit. Als je bezoek krijgt dan betekent zo’n groot stuk klei in de hoek van de tuin dat de eigenaar grote barbecuekunsten bezit. Een hamburger van zo’n kamado smaakt waarschijnlijk meteen al een stuk beter.

Mocht je echt serieus willen gaan barbecueën dan is de geweldige isolatie een goede reden om over te stappen op een kamado. Het maakt een wereld van verschil om met een hele constante temperatuur met weinig brandstof je vlees te kunnen garen.

Mocht je een kamado willen kopen omdat je ze zo mooi vindt dan snappen we dat ook. Je moet je er echter goed van bewust zijn dat een kamado anders werkt dan een ketelbarbecue. Je bent een paar barbecuesessies verder voordat je echt de voordelen van een kamado begrijpt en kunt gebruiken.

Waarin verschilt een goedkope kamado van een echte kamado

Toen het barbecueën heel populair werd gingen steeds meer merken hun versie van een kamado op de markt zetten. Weber kwam met hun Summit Charcoal, Solid kamado met de Blaze, Broil King met de Keg en Golden’s met de Cast Iron Cooker. Allemaal unieke barbecues die de specificaties van een kamado verder hebben ontwikkeld.

Maar de originele kamado van klei is niet zo heel moeilijk na te maken dus hebben ze in China, waar anders, fabrieken staan waar je je eigen kamado samen kan stellen. Zo kunnen verschillende merken, zonder te investeren in innovatie, allemaal bijna dezelfde kamado laten maken. Die barbecues zie je dan voor een fractie van de prijs van een echte kamado in de winkels staan.

Laat je trouwens niet afschrikken als een kamado uit China komt. 90% van de kamado’s komt uit China. Zowel echte als goedkope kamado’s worden geproduceerd in China en vaak nog in dezelfde fabriek. Het verschil van kwaliteit zit hem in de verschillende productieprocessen en de unieke specificaties.

Wij maken vanaf hier het onderscheid tussen een goedkope, en een echte kamado. Omdat er dus wel degelijk verschil inzit. Voor de leek lijken de stenen barbecues met golfbal motief allemaal gelijk maar ze hebben echter maar 2 dingen gemeen.

Ze hebben allebei dikke keramische wanden en een ventilatiesysteem met een schuif van onder en een topvent boven. Het is de kwaliteit van het keramiek, het hang en sluitwerk, scharnier en de meegeleverde accessoires waar het verschil inzit.

Er is namelijk heel makkelijk te bezuinigen op de kwaliteit van al die onderdelen zonder dat het in eerste oogopslag te zien is. We raden daarom ook altijd aan om de kamado te voelen. Trek het deksel open, voel de afwerking van de klei en schop eens tegen de wielen.

Het scharnier van een goedkope kamado

Het eerste wat je op zal vallen is het scharnier als je het deksel optilt. Er zijn geen extra, of soms helemaal geen, veren gemonteerd om het gewicht van het deksel op te vangen. Geen echt probleem natuurlijk. De deksels van de eerste Big Green Eggs hadden ook geen verend scharnier en daar wordt de werking van de kamado niet slechter van.

Maar door het plaatsen van extra veren wordt het gewicht van de deksel minder zodat je minder kracht nodig hebt om het deksel te openen. Nog meer veren en het deksel zal zachter sluiten i.p.v. dichtvallen als je een keer niet oplet. De Kamado Joe heeft bijvoorbeeld een enkele zware veer die zo perfect afgesteld kan worden dat het hele gewicht van het deksel met 1 vinger opgetild kan worden.

Hou nu eens het handvat goed vast en schud van links naar rechts. Bij de goedkope kamado’s zal je merken dat het deksel wel erg veel beweegt t.o.v. de ketel. Dat betekent dat er, of heel veel speling in het scharnier zit, of dat er te dun staal gebruikt is. Dit zal uiteindelijk resulteren in een slecht passend deksel. Dan heb je geen luchtdichte afsluiting meer en zal de kamado niet goed werken.

In het slechtste geval zitten de ringen om het keramiek niet goed strak. Aan deze ringen zijn ook het handvat en scharnier bevestigd.  Deze ringen zijn misschien wel strakker aan te draaien maar het geeft wel aan wat de uitgangscontrole is bij een goedkope kamado.

Het hang en sluitwerk bij een goedkope kamado is vaak gelakt RVS ipv gepoedercoat bandstaal dat warmgewalst is. Doordat het keramiek uitzet bij verhitting en weer krimpt bij het afkoelen heb je bandstaal nodig dat flexibel en taai is. Zo kunnen de banden rond de ketel vele malen uitzetten zonder dat er scheuren ontstaan.

Op één model zagen we zelfs een deurscharnier. Het deksel werd open gehouden met een knik armpje. Het werkt maar het staat wat ons betreft een beetje armoeiig.

Het keramiek bij een goedkope kamado is vaak van slechte kwaliteit

De eerste kamado’s werden gemaakt van rivier klei. Ze waren net zo functioneel als de huidige kamado’s maar sindsdien is het keramiek verder ontwikkeld en gemaakt van verschillende ingredienten die het keramiek beter maken. Voor een echte kamado heb je een keramieksoort nodig die ook tegen een stootje kan. Er zijn ook ovenschalen en koffiekopjes die van keramiek gemaakt zijn. De eisen die we daaraan stellen zijn niet zo hoog als de eisen die wij stellen aan een kamado.

Vaak wordt er enkel geschermd met de dikte van de wand maar als het gebruikte keramiek van discutabele kwaliteit is dan zegt dit alleen maar wat over de dikte van de wand. Niets over de isolerende kwaliteit of de sterkte.

Een echte kamado met een goede kwaliteit keramiek is namelijk sterker dan je zou denken. Wij hebben een keer onze Kamado Joe tegen de rand van de deur aan gereden toen we hem uit de schuur haalden.

Na 10 minuten checken vroegen we ons af of het wel echt gebeurd was. Er was totaal geen schade. Er zat een deuk in het kozijn van de deur maar op de Kamado Joe was enkel een klein dof plekje te zien in de glimmende coating. Verder niets.

Het keramiek van een goedkope kamado is ook vaak van het goedkoopste soort. Geen dure extra ingrediënten. En het keramiek wordt ook niet 2 tot 3 keer ingebakken om de hardheid te verbeteren.

Bij het inbakken komen de imperfecties van het keramiek aan het licht en zal je bij een aantal ketels de eerste kleine, of grote barsten, tevoorschijn zien komen. Soms barst de vuurschaal of in het ergste geval de hele ketel en mag je proberen om het via de garantie vergoed te krijgen.

In de handleiding van een kamado staat dat je de kamado de eerste paar keer rustig op moet stoken. Dat is niet om het keramiek te laten wennen maar om het keramiek t.o.v. de banden te zetten. Na het bakken van het keramiek zijn de banden koud geplaatst en is de kamado ingepakt. Die stalen banden zetten anders uit dan het keramiek waardoor het kan gebeuren dat het keramiek te hard uitzet en niets anders kan dan scheuren.

Zit er geen of slechte garantie op de kamado dan zal het eerste verwijt van de winkelier zijn dat je de kamado vast te hoog hebt opgestookt. Bij de echte kamado’s zal garantie geen probleem zijn. De leveranciers staan achter hun product en in no-time heb je een nieuw deksel of ketel of soms een hele nieuwe kamado staan.

Formaat van een goedkope kamado

Goedkope kamado’s zijn aan de kleine kant en vaak heel erg klein. Dat zie je niet altijd aan de foto’s en soms wordt het niet eens vermeld in de folder. Je komt er pas achter als je in de winkel staat.

Met een mini kamado is niets mis. Maar het moet wel functioneel klein zijn. Een kamado met een roosterdiameter kleiner dan 30 cm nemen wij niet meer serieus. Alles groter dan 30 cm is groot genoeg om van alles te kunnen barbecueën voor een normaal gezin. 1 maatje groter en je kan met een gerust hart een feestje geven.

Die hele kleine kamado’s zijn dan wel weer leuk om mee te nemen naar het strand of de camping. Je krijgt er vaak geen platesetter bij dus die zal je zelf moeten maken. Handige barbecueërs maken er een van een gietijzeren pan.

Accessoires bij een goedkope kamado

Natuurlijk krijg je bij elke kamado, zelfs de goedkope, een rooster. Maar je hebt meer nodig dan een rooster om van een barbecue een kamado te maken.

Platesetter en roosterverhoger

Zonder platesetter om je vlees af te schermen van de directe hitte kan je nooit indirect barbecueën. Nu is een platesetter niets meer dan een platte keramische schijf en kan je die in elke barbecuezaak halen maar waarom zit dit goedkope stuk steen er niet altijd bij? Daar snappen wij nu helemaal niets van.

En als je dan toch bezig bent dan moet die platesetter in een roosterverhoger geplaatst kunnen worden om ruimte te krijgen tussen de platesetter en het rooster. Dus deze 2 onderdelen heb je echt altijd nodig bij een kamado.

Reken op €40 tot €100 extra voor deze 2 accessoires afhankelijk van het formaat merk en kwaliteit.

Thermometer

We hebben eigenlijk nog geen kamado, of barbecue, gezien met echt een goede thermometer. Ze zitten altijd op de verkeerde plek en ze wijken ook allemaal af. Zeker bij de goedkope kamado’s krijg je vaak hele slechte thermometers die na een paar keer gloepend nooit meer werken zoals het hoort. Is dit wel het geval dan merk je vaak dat na 1 vochtige winter de thermometer vast zit en de wijzer helemaal niet meer van zijn plek komt.

Bij de duurdere merken krijg je nog in ieder geval een thermometer die spatwaterdicht is en niet schrikken van een beetje warmte. Daarnaast kan je de thermometer ijken zodat deze in ieder geval de juiste temperatuur aangeeft.

Bij een goedkope kamado hoef je dit niet te verwachten. Ga er dus maar vanuit dat je een goede thermometer moet kopen om de slechte te vervangen. Deze kost ergens tussen de €30 en €40.

Wij raden altijd aan om een goede digitale thermometer aan te schaffen. Koop daarom meteen maar een met 2 probes. 1 om het vlees in de gaten te houden en de ander om precies te weten hoe warm het is ter hoogte van het rooster naast je vlees. Dan laat je die slechte thermometer lekker zitten. Een beetje knappe digitale thermometer kost je ergens tussen de €70 en €100.

Service bij een goedkope kamado

Hier kunnen we kort over zijn. Die is er niet of nauwelijks. Echte kamado’s hebben 20 jaar tot levenslange garantie. De grote merken gaan er van uit dat je kamado een erfstuk is. De service voor tussentijdse problemen is dan ook vele malen beter. Een breuk in bijvoorbeeld de vuurschaal van een groot merk wordt over het algemeen kosteloos en binnen een paar dagen opgelost.

Waarom is een goedkope kamado niet altijd slecht

Steek je een paar keer jaar de barbecue aan en wil je een keer een kamado proberen om te kijken of het wat voor je is dan kan je geen buil vallen aan een goedkope kamado. Ben je echter van plan om serieus het hele jaar door te gaan barbecueën dan raden wij aan om door te sparen voor een echte kamado.

Natuurlijk tref jij het dat je een goedkope kamado gekocht hebt die door een overijverige medewerker netjes in elkaar is gezet en waar niks mis mee is. Of je bent zelf zo handig dat je kleine probleempjes kunt oplossen. Dat neemt nog steeds niets af van het kwaliteitsverschil tussen een goedkope en een echte kamado. Als je eerlijk bent en niet verwacht dat de kwaliteit van je goedkope kamado net zo goed is als een echte dan kan je best plezier hebben van een goedkope kamado. Zoals we aan het begin al zeiden. Elke barbecue is beter dan geen barbecue.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook