Weber Summit Charcoal Grill review

Summit-charcoal-head-on

Begin maart 2016 kondigde Weber een nieuwe barbecue aan. In de filmpjes en foto’s zag je niet veel meer dan een hoop rook en de zin “Grill of a lifetime”, 6 april zou de grote onthulling zijn. Vervolgens was iedereen een maand lang aan het speculeren waar Weber mee zou komen. Wij moeten toegeven dat we ook een heel klein beetje meegedaan hebben aan de gekte.

Alles wat er in de dagen tot 6 april aangeboden werd aan filmpjes en foto’s werd onder de loep genomen om te kijken of we iets konden ontdekken wat een tipje van de sluier zou oplichten en eindelijk was het dan zover. Wereldwijd werd de Summit Charcoal grill onthuld; een hele flinke ketelbarbecue.

Op Carnivoornia in Hoofddorp zagen wij de Summit Charcoal voor het eerst live. Daarna hebben we contact opgenomen met Weber. Wij wilden deze barbecue heel graag een keer proberen. Dat bleek gelukkig helemaal geen probleem. Een afspraak werd gemaakt en Weber kwam de barbecue hoogstpersoonlijk afleveren.

Wat is nu de Summit Charcoal

RVS-kast-van-summit-charcoal

De Summit Charcoal is een dubbelwandige, lucht geisoleerde metalen ketelbarbecue. Het eerste dat opvalt, is het RVS kastje naast de ketel. In dat kastje zit een gasfles met de elektrische aansteker voor de gasbrander. Nee, het is geen gasbarbecue, hiermee steek je de briketten aan.

ribeye-wortels-en-aardappeln-op-de-summit-charcoal

Het enorme deksel met grote thermometer is niet overdreven zwaar maar heeft toch 2 veren om het openen en sluiten makkelijker te maken. Bovenop het deksel zit een margrietschijf die net als bij de origine ketel gesteld kan worden maar ook volledig open gezet kan worden als je snel naar hogere temperaturen wilt.

margrietschij-volledig-open

De buitenkant van het deksel en de ketel is gecoat met hetzelfde zwarte emaille als de bekende ketelbarbecue. Wat opvalt is de gevlochten roestvrij stalen pakking tussen de deksel en de ketel. Een pakking wordt gebruikt om een barbecue luchtdicht af te kunnen sluiten, waardoor je de temperatuur heel gericht kan afstellen.

Binnenin zie je de gasbrander met kort daarboven de eerste rand voor het kolenrooster.  Het kolenrooster kan je op 2 hoogtes plaatsen. Laag, met het bijgeleverde hitteschild, voor low and slow en hoog voor indirect barbecueën en heel direct grillen. Bij de Summit Charcoal krijg je een RVS grillrooster. Wat ons betreft verplicht voor een barbecue op dit niveau. Het grillrooster heeft 2 kleppen en een middenstuk dat eruit kan. Dit kennen we van het Master Touch rooster.

onderste-kolenrooster-summit-charcoal

Onderaan de ketel zit de welbekende aspan met daarop de luchttoevoer afstelling. Hier staan ook eindelijk de verschillende standen op aangegeven zodat je niet zelf meer met een merkstift aan de gang hoeft. De aspan is te verwijderen met een kleine knijpbeweging zoals op de 47 cm premium. Wij hebben altijd ruzie met de aspan op de 57cm uitvoering die je er op moet draaien.

aspan-summit-charcoal

De barbecue wordt gedragen door 3 zware poten die aan de zijkant van de ketel bevestigd zijn met 2 grote plastic wielen en 1 klein zwenkwiel die vastgezet kan worden. Tussen de 3 zware poten hangt een rek waar je eventueel de roosters kwijt kunt.

zwenkwiel-summit-charcoal

Eerste indruk

De Weber Summit voelt als de missing link in het Weber assortiment. Weber is natuurlijk al jaren de naam voor de populaire keteltjes. Wij overdrijven volgens ons niet als wij zeggen dat de Weber ketelbarbecue de meest verkochte barbecue is in Nederland. Daarnaast hebben ze de Weber Smokey Mountain om te roken en een hele mooie reeks gasbarbecues.

Maar de laatste jaren is Nederland serieus gaan barbecueën en zie je op de vreemdste plekken kamado’s staan. In dat segment had Weber nog niets. Er miste nog een kolen of briketten gestookte barbecue voor de barbecueër die de Master Touch ontgroeid was, maar niet op gas over wilde. Het enige dat je dan kon doen, was overstappen naar een kamado.

Iedereen vroeg aan ons of de Summit Charcoal te vergelijken is met een kamado. Maar eigenlijk is zij nergens mee te vergelijken. Moeten we het toch dan is de Summit Charcoal net zo groot als een Big Green Egg XL, maar daarna houdt het op. Weber heeft er duidelijk voor gekozen om iets nieuws op de markt te zetten. Een barbecue die alles moet kunnen.

Kan de Summit charcoal echt alles

Wij hadden ons voorgenomen om de weken die wij met haar mochten doorbrengen van alles te gaan maken. Van kippenvleugels tot hele kippen en van saté tot een hele Cote du Boeuf. Iemand moet het doen. Wij moeten zeggen, dat werd een feest.

sate-op-de-summit-charcoal

Eerst was het een beetje wennen zoals met elke nieuwe barbecue. Maar na een beetje schuiven en draaien hadden we al snel door hoe de verschillende temperaturen af te stellen waren. Wat gelijk opviel, is dat de barbecue heel vergevingsgezind was. Schiet de temperatuur iets te ver door dan zit je na een minimale aanpassing van lucht in- en uitlaat binnen een paar minuten weer op de juiste temperatuur.

Na een paar uur spelen, moest er toch ook maar wat op. We begonnen met een aantal spareribs. Om er de dagen erna van alles en nog wat op te gooien. We hebben wat vaker familie en vrienden uitgenodigd als excuus om maar wat meer te kunnen proberen.

spareribs-op-de-summit-charcoal

Gaandeweg kwamen we erachter dat op de Summit Charcoal ook echt alles kan. Het is een prima smoker. Een goeie barbecue en door de korte afstand tussen kolenrooster en grillrooster een perfecte gril. En door het enorme oppervlakte heb je geen extra barbecue nodig als je eens een paar extra mensen uitnodigt.

Wat vinden wij uiteindelijk van de Summit Charcoal

Om het einde alvast een beetje te verpesten. Wij vinden de Summit Charcoal fantastisch. De temperatuur is binnen de 5°C heel stabiel te houden en heeft minimale aanpassing nodig om bij te sturen. Dit hou je vervolgens uren vol. Wil je wisselen van temperatuur dan is dat binnen 10 minuten te doen. Zelfs van 250 naar 110°C. Probeer dat maar eens met een kamado.

Met een volle ketel houtskool doe je low and slow rond de 110°C ongeveer 6 tot 7 uur. Ruim voldoende maar ben je bezig met een volledige Boston butt of een brisket dan moet je halverwege bijvullen. Met briketten haal je met gemak 14 tot 16 uur.

De korte afstand tussen het kolenrooster en het grillrooster geeft extreem hoge temperaturen. Dat is geweldig om een steak of lamsrack heel snel af te grillen.

Door het forse formaat heb je alle ruimte om indirect de grootste stukken vlees te bereiden en met een warmhoudrek heb je nog meer ruimte tot je beschikking. Uiteindelijk wil je toch eens 15 kilo varkensschouder gaan bereiden, of 15 strengen spareribs, of 7 beer can chickens.

kippenvleugels-op-de-summit-charcoal

De hele barbecue is stevig en degelijk en in combinatie met de bekende Weber garantie ga je jarenlang plezier hebben van deze barbecue. De roestvrijstalen pakking tussen het deksel en de ketel is nagenoeg onderhoudsvrij. Het vervangen van een viltpakking van een kamado is een hele klus dat je geregeld moet doen. Mocht het ooit nodig zijn om de pakking te vervangen op de Summit charcoal, dan is het simpelweg het inklikken van een nieuwe.

RVS-pakking-summit-charcoal

De gasbrander is absoluut handig als het kolenrooster op de laagste stand staat. Je stort de barbecue vol met een lading houtskool en maakt met de gasbrander een gloeiende kern van een aantal brandende brokken houtskool. Zo kan je werkelijk urenlang barbecueën.

Met het kolenrooster op de hoogste stand is de afstand tussen de gasvlam en de briketten net te veel. Uiteindelijk lukt het wel maar dan gebruiken wij toch liever een brikettenstarter. Simpelweg omdat dat sneller gaat.

gasbrander-summit-charcoal

De vormgeving van de gasaansteker naast de ketel had mooier gemogen. Het blok hangt er een beetje bij. Dat is met de duurdere uitvoering met de zijtafel mooier opgelost. De lijnen volgen beter de ronding van de ketel waardoor het meer één geheel vormt.

Besef wel dat de barbecue enorm is. Hij past niet door een gewone deur. Dus het is in de tuin in elkaar zetten en dan blijft hij daar staan. Zeker de kast voor de gasfles en de bediening en het scharnierpunt van het deksel steken flink uit.

En dan de prijs; dat was even schrikken. De versie die wij mochten testen kost €1.999. En natuurlijk is dat een hoop geld. Maar ter vergelijk; een Big Green Egg XL met hetzelfde formaat kost je inclusief onderstel €2.195. En dan moet je nog een hoes en een divider zelf kopen. Totaal ben je dan rond de  €2.400 kwijt.

Wij willen het vergelijk maken met een auto. Je koopt geen BMW 1 serie omdat je een X5 te duur vindt. Maar mensen die het geld hebben voor een BMW X5 kopen hem omdat ze meer uitstraling, ruimte en vermogen willen. Dat is het precies met de Summit Charcoal.

Lang verhaal kort

Heb je echt een Summit Charcoal nodig? Nee, natuurlijk niet. Met een beetje knoeien kan je met een 57 cm Mastertouch ook alles wat je met een Summit charcoal kan.

Willen we hem? Absoluut. Wij vinden dit een geweldige barbecue. Als wij moesten kiezen voor 1 barbecue voor de komende jaren dan zou het waarschijnlijk de Summit Charcoal worden. Misschien dat we de Go Anywhere erbij houden dan. Omdat wij ook wel eens op vakantie gaan.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook