Welke barbecue moet je kopen

Deel:

assorti-barbecues

Op fora en Facebook groepen zien we vaak dezelfde vraag voorbij komen. “Ik wil graag gaan barbecueën maar weet niet goed wat ik moet kopen”. Daar is niet zomaar één-twee-drie antwoord op te geven maar we gaan het wel proberen.Met onderstaande lijst proberen we je een beetje door het oerwoud van bbq’s te loodsen. Het is wel handig dat je vooraf al weet wat of je een gas- of kolen barbecue wilt. Hieronder hebben we de types barbecueër in categorieën proberen in te delen, hier en daar overlapt het elkaar.

De barbecueër met weinig ruimte

Je woont in een appartement en hebt maar een heel klein balkonnetje of je gaat op vakantie en zou wel graag willen barbecueën op de camping. Ook zijn deze barbecues handig voor erbij. De grote barbecue voor low and slow en de kleine om af te garen.

Weber Go Anywhere

een kleine handzame barbecue van grote kwaliteit. Is te verkrijgen in een gas- en kolenversie. Op deze kleine bbq is het “low- en slow” zelfs mogelijk, alleen moet je dan niet te veel gasten hebben. Lees onze review voor meer informatie

go_anywhere_sf3

Weber Smokey Joe

De Weber Smokey Joe neemt door zijn ronde vorm iets meer ruimte in, maar nog steeds goed te gebruiken op het balkon of de camping. Deze begint al iets meer op de “echte” Weber te lijken.

1111004-Smokey-Joe-Original-Black

Jamie Oliver Park BBQ

Wil je liever geen Weber. Ja echt, ze zitten er tussen. Net zo groot als de Smokey Joe is de Jamie Oliver Park BBQ, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Erg stevig en door een geklemde deksel overal mee naar toe te nemen.

jamie-oliver-park-bbq

De tafel-barbecueër

Deze bbq’s worden niet heet aan de buitenkant en kan je gewoon op tafel zetten. Je hebt er soms wel speciale kolen/briketten voor nodig. En uiteraard gebruik je ze alleen buiten. Speciaal voor de bootbezitter, en erg handig op de camping.

Safire Cooker

De Safire Cooker is erg veilig op tafel door de stevige bouw en altijd koele buitenkant. Hij wordt standaard met een Grillplaat geleverd, maar is uit te breiden met o.a. een dekselverhoger (handig met een hele kip), een wok en een rooster.  Voor de Safire Cooker zijn speciale Quickstart Briketten. Maar er kunnen ook gewone briketten in. Kijk voor meer info onze review.

Safire-cooker

Cobb

De Cobb is heel erg populair onder de bootbezitter. Net als de Safire erg compact en nog uitgebreider wat betreft de te verkrijgen accessoires. Ook voor de Cobb heb je speciale briketten nodig de zogenaamde CobbleStone.

cobb-pro-met-tas

Joya

De Joya van Barbecook heeft een keramische buitenschaal en met behulp van een schaaltje water blijft deze ook koud genoeg voor op tafel. Hij ziet er wat chiquer uit dan de bovenstaande modellen maar is niet geschikt om mee te nemen op vakantie omdat hij breekbaarder is. Ook deze heeft Grilltabs maar kan ook prima overweg met echte briketten. Ook van deze tafel-bbq bestaat er een BBQ-Helden review. De Joya is verkrijgbaar in zwart en wit.

barbecook-joya-startpakket

Lotusgrill

Dan is er ook nog een LotusGrill. Deze tafelgrill is verkrijgbaar in 2 maten, te weten 34 cm en 43,5 cm, en in verschillende kleuren. De LotusGrill heeft een ventilatorsysteem waarmee je de temperatuur kan regelen, dit is uniek voor dit soort barbecues. Dit werkt op een batterij. Ook voor de LotusGrill zijn er verschillende accessoires te koop.

lotusgrill-xl

De barbecue voor het gezin

Je hebt een leuke achtertuin en een hongerig gezin, of veel vrienden. Je kan hierop grillen maar ook low and slow is met een beetje oefenen goed te doen. Ook nu heb je weer genoeg keuze. Wij hebben een kleine selectie gemaakt uit het grote aanbod.

Weber Master Touch

De Weber Master Touch is dé houtskool barbecue bij uitstek. Groot genoeg voor een heel gezin of een klein feestje. Goede kwaliteit en geleverd met het GBS systeem voor verschillende accesoires. De Master Touch is alleen verkrijgbaar in de 57cm versie. Maar naast de Master Touch is ook nog de Weber One-Touch serie verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

1381204_MasterTouch-GBS-System-Edition-57-cm-smoke-grey

Weber Q 3200

Weber heeft ook een hele range gas barbecues. Deze heet de Weber Q 3200 en heeft 2 afzonderlijke branders. Wat ons betreft een must want ook dan kun je lekker indirect barbecueën.

Weber-Q-3200-Gas-Grill

Jamie Oliver Classic Barbecue

Je bent natuurlijk niet aan Weber gebonden. De Jamie Oliver Classic Barbecue is alleen verkrijgbaar in een 57cm uitvoering. Daarbij zit een windscherm die tevens dienst doet als dekselverhoger als je een hele kip kwijt wilt. Daarbij is hij iets goedkoper dan de Weber one touch met aspan.

jamie-oliver-classic-bbq

Outdoorchef

En dan heb je ook nog Outdoor Chef met een hele range ketel-barbecues. De houtskool barbecues zijn er in de maten 48 en 55 cm. De prijs ligt een klein stukje beter dan bovenstaande barbecues.

Maar ook voor de gas barbecue kan je bij Outdoor chef terecht. Ook deze hebben de ketelvorm en ook hier geldt, ga voor 2 aparte branders. De Outdoor Chef heeft een gepatenteerd trechtersysteem, waar door je heel eenvoudig direct en indirect kan grillen.

outdoorchef-classic-charcoal-570-c

Campingaz Bonesco

Bij de naam Campingaz verwacht je niet zo snel een houtskoolbarbecue. Maar ze zijn er wel! Hij heeft de naam Bonesco gekregen en is verkrijgbaar in 3 maten: Large, Small en Junior. De Large en Small zijn ook verkrijgbaar met een Quickstart-systeem. Deze zijn uitgerust met een gasbrander, waardoor je de bbq sneller op temperatuur hebt, bij deze uitvoering staat er nog QST in de naam. De ketel heeft een ovale vorm en daarmee heb je mooi veel ruimte om indirect te barbecueën.

campingaz-bonesco-qst-s

De Old-Skool barbecueër

Wij bedoelen hierbij eigenlijk de griller. “Geen gedoe met indirect of roken. Nee, lekker grillen en stoeien met de vlammen. Dat geeft me een goed en voldaan gevoel!” Als jij je daarin herkent dan zijn dit de barbecues voor jou. Op bijna alle barbecues die hierboven al zijn langsgekomen kun je heel goed grillen. Maar deze zijn er speciaal voor gemaakt.

Barbecook Major Ceram II

Barbecook heeft een hele serie barbecues, eigenlijk allemaal met hetzelfde principe en leuke kleurtjes. De Barbecook barbecues staan op een poot. Deze poot gebruik je om de kolen op te starten. Je stopt kranten in de poot en die steek je aan. Werkt prima, alleen heeft het één nadeel: het rookt enorm. Het rooster is makkelijk in hoogte verstelbaar zodat je snel kan wisselen met de temperatuur. Wij hebben een uitgebreide review staan van deze barbecue.

barbecook-major-kiwi

Landmann Classic 0630

Bij de Landmann Classic 0630 hebben we het echt over “Old-skool”. Dit gaat toch wel een heel eind in de richting van de ouwerwetse Hi-Bachi. Een potkachel met een gietijzeren rooster, moeten we nog meer zeggen?

landmann-classic

Ferraboli houtskool barbecue

En wat denk je van deze Ferraboli Barbecue. Een zogenaamde slagersbarbecue. Met deze barbecue heb je lekker de ruimte om te stoeien met het vuur. Uitermate geschikt om te grillen voor grotere groepen. Met veel ruimte voor een grote rij satés.

ferraboli bbq

BarrelQ

Niet erg veelzijdig wat betreft barbecue maar wel stoer. Ben jij een stoere Old-skool barbecueër? Dan is deze BarrelQ Barbecue wat voor jou. Gewoon lekker grillen op houtskool en na het eten, heel gemakkelijk, om te toveren naar een vuurkorf. Op het vat zit zelfs 5 jaar garantie.

barrelq-barbecue

Ik ben toe aan een Kamado

Je Hebt al wat langer een goede barbecue en bent het geklooi met de temperatuur zat en je wilt ook in de winter de bbq op een constante temperatuur kunnen houden. Dan wordt het tijd voor een Kamado. Een kamado is door een perfecte isolatie erg zuinig in gebruik. Perfect te sturen wat betreft temperatuur en door de geringe luchtstroom heel weinig vochtverlies. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijsklasses. Uiteraard is de eerste die bij je op komt de Green Egg. Maar er zijn er nog veel meer.

Als je zoveel geld uit gaat geven, is een klein beetje onderzoek geen overbodige luxe. Ga in ieder geval niet voor de goedkoopste die je kunt vinden. Daar krijg je spijt van. De gebruikte klei is vaak van zulke slechte kwaliteit dat deze slecht de temperatuur vasthoud en makkelijker breekt en dan heb je ook nog eens geen garantie en geen Nederlands aanspreekpunt.

Big Green Egg

De bekendste en zeker een van de betere (maar ook een van de duurste) is de Big Green Egg. Het keramiek is van hoge kwaliteit en de servicegraad is enorm hoog. Je hoopt het natuurlijk nooit nodig te hebben maar heb je eens schade of een probleem dan wordt het gauw opgelost.

big-green-egg-large-compleet

Primo Grill

Primogrill is misschien wel de meest veelzijdige kamado te koop. De oval uitvoering is de enige ovale kamado en daarmee kan je dus tegelijkertijd direct en indirect barbecueën. Dus je hoeft niet de kamado om te bouwen als je even een dikke steak af wil grillen. Ook de Primogrill heeft een heel aardig prijskaartje.

primogrill

Black Bastard

De Black Bastard is 1 van de goedkopere barbecues uit China en naar Nederland gehaald door een Nederlands bedrijf dus je weet ze te vinden mocht er wat mis zijn. Alleen voor de naam is het volgens ons de winnaar. Hier hebben we zelf een beetje ervaring mee. Op de Black Bastard zit een dubbele veer, door deze veer merk je het gewicht van het zware deksel nauwelijks.

black-bastard

Monilith

De Monolith is van hoge kwaliteit keramiek met een leukere prijs dan de Green Egg verkrijgbaar in 2 kleuren, rood en zwart. Bijkomend voordeel is dat de Monolith ook erg compleet afgeleverd wordt. Je kunt meteen aan de gang en hebt weinig meer te wensen over. De Monolith heeft een zogenaamde chipfeeder waardoor je niet de kamado open hoeft te gooien om rookhout toe te voegen. Zo blijft de luchttoevoer mooi in balans. De Monolith zit qua prijs tussen de Black Bastard en de Saffire in.

monolith-compleet

Kamado Joe

De Kamado Joe is volgens ons op dit moment, voorjaar 2017, de beste kamado te koop. Hij wordt heel compleet geleverd met alles wat je nodig zou hebben en heeft geen vilt meer maar een metalen pakking die niet of nauwelijks slijt. Hij heeft een aspan zodat je heel makkelijk schoon kan maken. En een scharnier die ervoor zorgt dat de zware klep heel makkelijk sluit en opent.

BroilKing Keg

De BroilKing Keg is een geval apart. De maatvoering is exact gelijk aan die van de Green Egg maar is gemaakt van Fiberglas en staal. Hierdoor kan de Keg tegen een stootje. Alle bovenstaande kamado’s moeten met zorg en beleid behandelt worden. De ene is natuurlijk wat steviger dan de ander door een dikkere keramiek maar met de Keg hoef je niet bang te zijn als je iets raakt. En er zit een bieropener in het handvat, wat wil je nog meer.

broil king Keg

Ik wil gemak, en ik wil groot

Je hebt geen zin om te klieren met kooltjes en briketten, genoeg ruimte in de tuin en een flink budget. Dan sluiten wij deze zoektocht af met de buitenkeukens. De buitenkeuken staat voor luxe en gemak. Een hoop roestvrijstaal en stoer. En ook hier geldt: zoveel smaken, zoveel keuze.

We zetten er weer een paar op een rijtje. Het is niet alles wat er te koop is, maar het geeft zeker een hele goede indruk.

Weber buitenkeukens

Weber heeft drie series buitenkeukens. De Spirit, de Genesis en de Summit. Deze hebben ieder hun eigen prijsklasse. Het verschil zit ‘m vooral in de grootte van het grill-oppervlakte, het aantal branders en of er kunststof of rvs is gebruikt. Maar het oppervlak is niet het enige waar je op moet letten.

De Spirit is het instapmodel vanaf ongeveer 500 tot €1.000. De Spirit heeft standaard Flavorizer bars en 2 of 3 branders. De duurdere modellen hebben een zijbrander voor de sausjes. Het grootste gedeelte van de barbecue en branders is RVS maar de deuren zijn geschilderd staal en de rest is van plastic.

weber-spirit

De Genesis II is het tussenmodel en heeft 2, 4 of 6 branders waarvan de LX versie een zijbrander heeft. Het oppervlak is een stuk groter dan de Spirit. Er zijn een hoop accesoires te koop zoals een rotisserie en wok voor het GBS systeem. Prijzen gaan van 750 tot €2.500.

weber-genesis

De Summit is het paradepaardje en daar hangt ook en enorm prijskaartje aan. Vanaf €3.000 koop je een heel complete gasbarbecue met zijbrander, een rookdoos met eigen brander en elektrische ontsteking. Het deksel is dubbel geïsoleerd en heeft LED verlichting. Je kan deze barbecue uitbouwen met van alles en nog wat zoals extra afleg ruimte, kasten en een ijsblokjesmaker.

weber-summit

Campingaz

Campingaz is wat eenvoudiger en betaalbaarder. Deze is verkrijgbaar vanaf een kleine € 200. De Campingaz buitenkeuken heeft 2, 3 of 4 gietijzeren branders met elektronische ontsteking. Het nummer is de naam geeft het aantal branders aan. Deze buitenkeuken heeft niets speciaals maar is wel degelijk en betaalbaar.

campingaz-3-series-classic-ls

Barbecook

Barbecook heeft maar liefst 5 series. Impuls, Brahma, Spring, Siesta en Quisson. Impuls de goedkoopste en Quisson de duurste van het stel maar nog steeds onder de €1.000. En dan heb je een heel complete buitenkeuken. Verschillen zitten in grootte, aantal branders en met of zonder spit.

barbecook-siesta-612

Outdoorchef

Outdoor Chef doet ook mee in de Buitenkeukenmarkt. Maar dat mag je wel verwachten met zo’n naam. De keuze is wat minder uitgebreid, maar je kan nog steeds alle kanten op. De gebruikelijke buitenkeuken vorm met 3 of 4 branders en wel of geen zijbrander, maar ook een unieke buitenkeuken de Venezia. Het bekende van de Outdoorchef ketelbarbecue met het trechtersysteem met daarnaast een 2 pits gril. Je krijgt een granieten werkblad en de Steakhouse grill branders om een steak af te grillen.

Outdoorchef-Venezia

Napoleon

En we willen Napoleon niet vergeten. Napoleon is vooral bekend in Duitsland en heeft een hele mooie reeks gasbarbecues die redelijk geprijsd zijn en heel compleet geleverd worden met bijvoorbeeld een sizzle zone waarmee je op hoge temperatuur kunt grillen. Sommige modellen hebben ook een infrarood achterbrander waarmee je in combinatie met een rotisserie heel veel plezier kunt hebben.

Buitencategorie

Wil je echt serieus barbecueën en echt wat speciaals in de tuin hebben dan willen we je deze barbecue niet onthouden.

De braai

Met een Zuid-Afrikaanse braai heb je echt iets unieks in de tuin staan. Deze barbecue stook je met echt hout waar vervolgens houtskool uit voortkomt waar je op gaat grillen. Op een braai kan je barbecueën, low and slow maar ook op hoge temperatuur grillen.

Echter dan dit gaat het niet worden. Hier bereid je niet zomaar wat op, of in, maar deze barbecue moet je echt leren bedwingen. Na veel oefenen, en wie wil dat niet, wil je echt niet anders meer.

Comfort-Trade-braai

Deze lijst is zeker niet compleet maar we hopen je een beetje op weg te hebben geholpen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

Welke barbecue moet je kopen was last modified: november 13th, 2017 by Erik Smilda


Deel, like of reageer op Welke barbecue moet je kopen via Facebook

The Bastard


BBQ-helden nieuwsbrief


Meer BBQ artikelenRecepten op niveau of hitte

Top
BBQ-helden.nl gebruikt cookies om bla bla. etc. etc. Toch meer weten (Ik snap het).