Welke kamado moet je kopen

Je bent al wat langer bezig met barbecueën en hebt de knoop doorgehakt. Er komt een kamado in de achtertuin. En nadat je iedereen er thuis van hebt kunnen overtuigen dat het echt noodzakelijk is om zo’n dure barbecue te kopen ga je op zoek.

Wij krijgen regelmatig 2 vragen. “Welke kamado moet ik kopen?” en “welke kamado is het best?” 2 vragen die heel relevant lijken maar niet van belang zijn. De vraag moet eigenlijk zijn: “Wat is de beste kamado voor mij?”

De makkelijkste keuze zou zijn om te gaan voor een Big Green Egg. Het bekendste merk op de markt en zeker een goede keuze. Maar het is niet de enige goede kamado op de markt. De afgelopen jaren zijn er veel merken bijgekomen en daar zitten een paar kamado’s bij die de moeite waard zijn om eens te bekijken.

Wij gaan je op weg helpen zodat je een goede keus kunt maken in het bos van verschillende soorten en merken kamado’s. Er komt geen winnaar uit deze opsomming. Wij hebben zeker onze favorieten maar dat wil niet zeggen dat dat ook de perfecte kamado’s voor jou zijn.

Welke kamado past bij mij?

Om de beste kamado voor jou te kopen moet je de volgende vragen stellen

 • Wat is mijn budget?
 • Voor hoeveel mensen wil ik gaan barbecueën?
 • Welke accessoires heb ik nodig?
 • Met welke kwaliteit neem ik genoegen?
 • Wat is de garantie op de kamado?
 • Hoe is de service van de leverancier?

Budget voor een kamado

Dit is wat ons betreft de eerste vraag die beantwoord moet worden. Je kunt al een kamado kopen vanaf €300. Terwijl de duurste rond de €3.000 de deur uit gaat. De prijs waar je rekening mee moet houden is rond de €1.100. In die prijscategorie vind je een hoop kwalitatieve kamado’s. De kleinere zullen er net onder liggen en de grotere modellen er boven.

De uitzondering hierop zijn verschillende metalen kamado’s die er wel eens net onderuit komen wat betreft prijs. Er zijn ook een paar metalen kamado’s die er ver boven komen. Dat heeft weer te maken met formaat of gepatenteerde eigenschappen.

Vind je €1.100 teveel geld dan is een kamado misschien niet voor jou. We begrijpen dat het een hoop geld is. Maar daar krijg je wel een prachtig stuk gereedschap voor waar je echt jarenlang plezier van gaat hebben. Ben je gelukkig met je ketelbarbecue dan snappen we dat zeker. Die discussie gaan we hier niet voeren.

Is je budget groter dan €1.100, dan kan je gaan kijken naar grotere formaten, extra accessoires of unieke kenmerken van een specifieke kamado.

Hoeveel mensen moeten er gevoed worden

De kleinste bruikbare kamado heeft een rooster met een diameter van ongeveer 25 centimeter en de grootste normale kamado gaat zelfs tot 75 centimeter. Je hebt ze ook kleiner maar die worden over het algemeen gekocht voor erbij. De allergrootste, de Komodo Kamado Serious Big Bad, heeft een rooster van 5.500 cm². Daar leg je een flink speenvarken op. Dan praat je wel over een kamado van rond de €10.000. Mocht je overgaan tot aanschaf van dit monster, stuur dan even een mailtje. We zouden er graag een in het echt willen zien.

Welk formaat kamado is dan voor jou het best? Nodig je wel eens vrienden uit, of heb je een klein gezin van 3 tot 5 personen dan begin je met een rooster formaat met een diameter tussen de 30 en 40 cm. Wil je vaker grotere stukken vlees bereiden of geef je wel eens een feestje dan ga je een maat groter en heb je een roostermaat nodig met een diameter van 45 tot 52 centimeter nodig. Wil je een grotere kamado dan ga je serieus barbecueën en weet je waarschijnlijk wel waarover je het hebt of is je portemonnee dik genoeg.

Welke accessoires zijn noodzakelijk bij een kamado

Natuurlijk moet er een rooster en een hitteschild bij elke kamado geleverd worden. Al hebben we ze zelfs al zonder hitteschild geleverd zien worden. Die moet je er dan nog zelf bij aanschaffen.

Daarna zijn er een aantal accesoires die je er uiteindelijk echt wel bij wilt hebben. Zoals een aspook, een rooster lifter, grill verhoger of een regenhoes. Bij een aantal merken wordt er van alles en nog wat bijgeleverd en bij andere merken moet je alles zelf aanschaffen. 

Deze accesoires kosten allemaal goed geld. Zo lijkt de kamado in eerste instantie wel een stuk goedkoper maar wordt hij vanzelf duurder. Misschien dat je het zelfs belangrijk vindt dat overal het logo van jouw kamado op staat. Dan is het vaak nog duurder.

Ook kan het interessant zijn om te kijken naar specifieke kenmerken van een bepaalde kamado. Dat kan een kleur zijn, je zult maar niet van groen of rood houden, maar bijvoorbeeld ook een gasstarter. De Primo is bijvoorbeeld ovaal dat erg makkelijk is als je tegelijk direct en indirect wilt barbecueën. Andere merken lossen dit weer op door het meeleveren van een divider waarmee je 2 zones kunt creëren.

Wat is de kwaliteit van de kamado

Wat betreft de kwaliteit hebben we het als eerste over het gebruikte materiaal voor de ketel en het deksel. We laten voorlopig even de metalen kamado’s buiten beschouwing want dat is een andere categorie.

In principe wordt er versterkte klei of cordoriet keramiek gebruikt voor het maken van de ketels en deksels. Van beide materialen kan je een goede kwaliteit kamado maken, maar wat is nu het verschil?

Cordoriet keramiek is een mix van Cordoriet, quartz en keramiek dat nauwelijks uitzet bij hoge temperaturen. Daardoor zal het keramiek steviger blijven en beter tegen hoge temperaturen kunnen. Cordoriet herken je aan de hele witte kleur aan de binnenkant van de ketel. Het voordeel van cordoriet is dat de samenstelling moet voldoen aan bepaalde eisen voordat het gebruikt kan worden.

Andere fabrikanten maken gebruik van versterkte klei. Deze klei wordt al 3.000 jaar gebruikt als grondstof bij het maken van kamado’s. Het probleem met versterkte klei is dat de kwaliteit afhankelijk is van de samenstelling van deze klei. Bij de goedkopere merken nemen ze het vaak niet zo nauw met de controle en dan wordt er wel eens slecht gemengd of niet zorgvuldig gegoten waardoor er luchtbellen in de uitgebakken klei komen. Je begrijpt dat er dan sneller breuken kunnen ontstaan.

De dikte van de ketel is minstens zo belangrijk. Of er nu cordoriet of klei wordt gebruikt, dit zegt weinig als de wand van de ketel te dun is. Deze kamado’s houden de temperatuur slechter vast en isoleren veel slechter waardoor de temperatuur in de kamado te veel wordt beïnvloed door de buiten temperatuur. En dunnere ketels zullen natuurlijk makkelijker breken.

Natuurlijk wil je dat jouw kamado gemaakt is met de beste materialen en dat alles perfect is afgewerkt. Wat dat betreft moet je er rekening mee houden dat een kamado van €600 over het algemeen minder goed is dan een kamado van €1000. Dat verschil in prijs zit dan toch vaak in het gebruik van mindere materialen, niet deugdelijk hang- en sluitwerk en slechtere garantievoorwaarden en service.

Het betekent echter andersom niet dat een kamado van €1600 meteen weer veel beter is dan een kamado van €1100. Het prijsverschil tussen 2 ogenschijnlijk dezelfde kamado’s van 2 verschillende fabrikanten is vaak wel te verklaren. De juiste naam op een kamado kan een hoop geld kosten. Maar ook de transportkosten spelen een grote rol. Een kamado uit China komt met honderden tegelijk samen met alle spulletjes van AlliExpress naar Nederland terwijl een kamado uit Mexico met tientallen tegelijk in een container naar Nederland verscheept wordt.

Een kamado online kopen

Wij adviseren om nooit een kamado te kopen zonder dat je hem live hebt gezien. Kijk dan naast boven genoemde punten, goed naar de raakvlakken van de ketel en het deksel. Zijn deze mooi glad afgewerkt en sluit alles goed. Is het scharnier stevig en vangt deze het gewicht van de deksel goed op. Is het onderstel stabiel genoeg voor het gewicht van de kamado.

Licht krakeel in de keramiek laag is heel gewoon. Zie je ze nog niet bij de aanschaf dan komen ze vaak wel na de eerste keer gebruik. Maar echte barsten of beschadigde lak hoeft niet. Dat kan door een slechte behandeling tijdens het vervoer komen en soms ligt de oorzaak in het gebruikte materiaal.

Kijk ook op de barbecue fora wat de ervaringen zijn met verschillende kamado’s. Natuurlijk vind je een hoop mensen die extreem voor of tegen bepaalde merken zijn. Maar over het algemeen vertellen de meeste eigenaren eerlijk over hun aankoop en hun ervaringen. Dan lees je ook wat de kwaliteit is na jaren gebruik.

Er kan altijd wat mis zijn met een geleverde kamado. Dat betekent nog niet dat het merk slecht is. Als je beseft dat elke kamado met de hand gemaakt kan het gebeuren dat er eens een maandagmorgen kamado tussen zit. Mocht je het treffen dat er een probleem is met de kwaliteit dan moet je verhaal halen bij de leverancier. En dat brengt ons op de volgende 2 punten.

Garantie op de kamado

Een kamado bestaat uit veel verschillende onderdelen en die moeten allemaal goed zijn om een goed werkende kamado te krijgen. Daarom zijn de garantievoorwaarden belangrijk om door te nemen. Je kan aan de garantievoorwaarden zien of de fabrikant achter zijn eigen product staat.

We lazen laatst dat garantie niet belangrijk is want “als een kamado goed is dan gaat hij niet kapot”. Zo kennen wij er ook nog wel een paar. Als er op een kamado geen of weinig garantie zit dan verwacht de fabrikant zelf dat er heel snel wat gaat mankeren en dan kan je fluiten naar je centen.

De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado.

Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten. 3 jaar garantie op de metalen onderdelen moet genoeg zijn volgens ons. Als het binnen die tijd nog niet doorgeroest is dan kan je er wel van uitgaan dat het daarna ook nog wel goed zit. En 90 dagen voor een platesetter is ook wel genoeg. Na een keer pizza bakken weet je wel of deze heel blijft.

Natuurlijk moet je jouw kamado wel netjes onderhouden. Ga niet zeuren als de gietijzeren margrietschijf gaat roesten als je deze niet netjes behandelt hebt en de kamado altijd buiten staat. Ook zien we op facebook regelmatig enorme vlammen uit kamado’s komen. Een picanha affakkelen is “echt heel stoer” maar je vilt kan er niet zo goed tegen.

Mocht je een kamado overnemen van iemand hou er dan rekening mee dat bij sommige merken alleen de eerste eigenaar de garantie kan claimen.

Service van de leverancier

De leverancier is een hele belangrijke schakel in het plezier dat jij hebt aan je kamado. Neemt hij alle tijd om jou alles uit te leggen voordat je een weloverwogen keuze kan maken? Wordt de kamado thuis gebracht en misschien zelfs in elkaar gezet? Als er een probleem mocht zijn, kan je dan weer terecht bij de leverancier?

Eerder genoemde garantievoorwaarden zeggen helemaal niets als de leverancier niet meewerkt om jouw probleem op te lossen. Dan wordt je doorverwezen naar de fabrikant die in sommige gevallen, en zeker bij de goedkopere merken, in China zit en geen woord Nederlands spreekt of verstaat.

Sommige leveranciers gaan, in combinatie met de fabrikant, nog verder om het jou als gebruiker naar de zin te maken. Zo worden er bijvoorbeeld speciale dagen georganiseerd om je wegwijs te maken op de kamado en zijn ze heel actief op social media waar ze snel kunnen reageren op vragen en problemen.

Welke merken kamado’s

Voordat je gaat zeggen “Hé, dat en dat merk staat er niet tussen”. Wij zijn uitgegaan van de merken waar wij achter kunnen of willen staan. Er zijn nog veel meer merken maar dat zijn vaak allemaal dezelfde kamado onder een ander merk uit de beroemde Auplex fabrieken. Als we daarnaast nog goeie merken vergeten zijn dan horen we dat graag. Het lijstje mag altijd langer.

Big Green Egg

Volgens ons moet je dit lijstje starten met de grondlegger van de huidige kamado. Gestart in 1974. Dit is de kamado waar alle andere kamado’s op gebaseerd zijn.

 • De klassieke kamado look.
 • Wordt overal verkocht dus er is altijd een verkooppunt in de buurt te vinden.
 • Goede kwaliteit en service van Big Green Egg zelf.
 • Levenslange garantie. Let op! Niet overdraagbaar op volgende eigenaar.
 • Wat betreft innovatie is Big Green Egg de laatste paar jaar begonnen met een inhaalslag.
 • De laatste modellen hebben een heel mooi scharnier waardoor de deksel iets achter de ketel terechtkomt.
 • Voor 2018 zijn er nog meer verbeteringen gemeld.
 • De Big Green Egg wordt helemaal kaal geleverd.
 • Cordoriet keramiek

Big Green Egg bij Kamado Express


Kamado Joe

De grootste concurrent van Big green Egg en wat ons betreft de beste kamado. Qua verkochte aantallen is Kamado Joe in Amerika Big Green Egg al voorbij.

 • Heel innovatief. Elk jaar weer.
 • De modellen vanaf 2017 hebben een uniek veersysteem. Een asla. Een firebox uit meerdere delen om breuk tegen te gaan en een onderhoudsvrije kevlar pakking.
 • Kamado Joe voert het Divide & Conquer systeem. Alle roosters en de platesetter zijn half en op verschillende hoogtes te plaatsen.
 • Grote community. Kamado Joe zelf organiseert zelf regelmatig kamado Joe Block party’s om kennis te maken met hun kamado.
 • Wordt helemaal compleet geleverd. Je kan meteen beginnen met barbecueën.
 • Unieke accessoires leverbaar zoals de Joetisserie.
 • Je moet van rood houden.
Kamado Joe dealers

Primo

De enige ovale kamado op de markt. Ze hebben tegenwoordig ook een gas kamado.

 • Door de ovale vorm meer ruimte
 • De bijgeleverde roosters kan je op 2 manieren plaatsen waardoor je 2 verschillende hoogtes kunt creëren
 • Ondanks het formaat is het deksel makkelijk te openen.
 • Wordt geleverd met alle nodige accessoires
 • Je kan een extra divider kopen waardoor je tegelijk direct en indirect kunt barbecueën.
 • Cordoriet keramiek.
 • Accesoires zijn uitsluitend te gebruiken voor de Primo vanwege de unieke vorm
Primo bij Harlem BBQ

The Bastard

The Bastard wordt gemaakt door een Nederlands bedrijf. Na een valse start als The Black Bastard heeft deze kamado erg veel fans die online flink van zich laten horen.

 • Compleet geleverd.
 • Goed scharnier.
 • Je moet wel van zwart houden.
 • De urban uitvoering is mat zwart, erg stoer
 • Is naast de grote merken op veel plekken te koop in Nederland.
 • Cordoriet keramiek
 • Doordat de fabrikant Nederlands is kan je makkelijker communiceren.
The Bastard bij Vuur en Rook

Grill Guru

Claimt de meest complete kamado op de markt te zijn.

 • Veel verschillende kleuren en structuren.
 • De classic heeft een golfbal structuur. De Elite uitvoering is helemaal glad.
 • Wordt compleet geleverd met regenhoes, plate setter, grill verhoger en aspook
 • De Elite uitvoering heeft daarnaast ook een Multi Cooking System waardoor je direct en indirect op verschillende hoogtes kunt barbecueen. Vergelijkbaar met het Divide & Conquer systeem van Kamado Joe.
 • Cordoriet.
Grill Guru bij Allesvoorbbq

Monolith

Duitse fabrikant die de Monolith liet produceren in dezelfde fabriek als Kamado Joe. Inmiddels heeft Monolith vanwege de grote vraag zijn eigen fabriek. In Duitsland zeer populair.

 • Handig gat in de voorkant waar je tijdens de bereiding rookhout toe kunt voegen zonder het rooster te verwijderen of het deksel hoeft te openen.
 • De Monolith wordt standaard geleverd met kolenmand, twee-delig indirectsteen/plate setter, rvs rooster, extra verhoogd rvs rooster, rooster lifter en aspook.
 • Monolith heeft unieke accesoires als een rotisserie met 7 spiesen die individueel rondraaien, wokhouder, ingebouwde BBQ Guru ventilator, en grote bakplaat.
 • Voor de cateraar of wedstrijd barbecueër is er een buggy waar de Monolith veilig in vervoerd kan worden.
Monolith bij BASBQ

Saffire

Amerikaans bedrijf. Werd in Europa bekend via een Duitse fabrikant als Monolith. Inmiddels is de Saffire naast de Monolith verkrijgbaar.

 • Wordt compleet geleverd.
 • De Saffire kan geleverd worden in een bronzen, zilver of platinum uitvoering. De spanbanden en het scharnier zijn in de bronzen uitvoering gepoedercoat metaal en in de zilveren of platinum uitvoering RVS 304. De platinum uitvoering heeft daarnaast RVS zijtafels.
 • Verkrijgbaar in zwart, rood of blauw
Saffire bij Rookoven

Echte kamado’s maar net even anders

Wanneer is een kamado een kamado? Wij vinden dat de afstand tussen kolen en rooster groot genoeg moet zijn. Dat er een afscheiding te plaatsen is tussen de kolen en het rooster. Er moet natuurlijk een goed afsluitbaar deksel opzitten zodat de zuurstofdoorvoer optimaal is en je moet een wand hebben die de kamado isoleert.

Al deze onderdelen samen maken voor ons een kamado. Keramiek is voor ons niet noodzakelijk. Als je keramiek deel dus weglaat maak je ruimte voor hele andere creaties die soms nog wel op een traditionele kamado lijken maar uitgaan van hele andere principes.

Blaze Kamado

De eerste kamado van 3 cm dik gegoten aluminium. Alle voordelen van een keramieke kamado maar dan nagenoeg onbreekbaar.

 • Een roosterformaat van 51 cm doorsnee
 • 1 cm dikke roestvrij stalen roosters op 3 niveaus. Voor de kolen, de volgende voor het plaatsen van de deflector plate of druippan en een scharnierend grillrooster.
 • De verschillende niveaus en roosters bied mogelijkheden tot verschillende opstellingen.
 • Onderin de kamado ligt een opvangbak voor de as die je zo heel makkelijk schoon kunt houden.
 • Erg efficiënt met brandstof
 • Geen vilt maar een mes en groef sluiting op deksel en ketel dat naadloos past.
 • Een hoop accessoires voor te krijgen zoals een rotisserie, grillplaat en een kolenmand waarmee je de brandstof verticaal in de kamado kunt plaatsen.
 • Levenslange garantie
Solid Kamado bij Blaze Solid Kamado

Broil king keg

Dubbelwandige metalen kamado met unieke vorm.

 • Blijft koel aan de buitenkant.
 • Redelijk licht en bijna onbreekbaar.
 • Wordt compleet geleverd met bijvoorbeeld een rooster lift en rooster verhogers.
 • Mooi gietijzeren rooster
 • Rooster in hoogte verstelbaar zodat je kort op de houtskool komt. Mooi om een steak af te grillen.
 • Buiten het feit dat een goede brandstof belangrijk is bij barbecueën, kan je in principe alles stoken.
Broil King Keg bij Vuur & Rook

Golden’s Cast Iron Cooker

Een prachtige kamado volledig van gietijzer.

 • Niet de beste wel de stoerste. En de zwaarste.
 • Verkrijgbaar in een gecoate zwarte versie of een ongecoate versie die in de loop der tijd prachtig gaat verweren.
 • Deksel gaat verbazingwekkend makkelijk open door de zware veren in het scharnier.
 • Alle soorten brandstof kan je gebruiken
Golden’s Cast Iron Cooker bij Fonteyn

Weber Summit charcoal

Webers antwoord op de kamado in de bekende Weber kwaliteit.

 • Dubbelwandig metaal.
 • Licht
 • Erg groot oppervlak. rooster met een diameter van 61cm.
 • Snel te sturen van lage naar hoge temperaturen en terug.
 • Gasaansteker.
 • RVS pakking.
 • Unieke dubbelwandige metalen platesetter
 • Erg makkelijk in gebruik.
Weber Summit Charcoal bij Barbequeshop

Caliber Pro kamado

Interessante nieuwkomer. Wij zijn heel benieuwd hoe deze zich gaat ontwikkelen.

 • Dubbelwandige roestvrijstalen kamado.
 • Futuristisch uiterlijk.
 • Verkrijgbaar in kaal RVS of 4 gecoate kleuren.
 • Uniek ventilatie systeem dat moet zorgen voor een betere warmte en rook verdeling in de ketel.
 • Leuke extra’s los verkrijgbaar zoals een RVS kolenmand waarbij je in combinatie met het spit mooi kan grillen.
 • Zeker niet de goedkoopste kamado.

Caliber Pro kamado bij Pro Kamado


Conclusie

Misschien hebben we de keuze nog moeilijker gemaakt met dit artikel of weet je nu eindelijk wat je wilt. Ons advies, kijk wat je budget is en ga langs bij een speciaalzaak waar ze meerdere soorten en merken verkopen. Bedenk dat kwaliteit en service altijd voor prijs gaat. Dus heb je de keuze uit meerdere soorten dan moet je uit gaan zoeken welk merk en bedrijf de beste service en garantie geeft. Google is dan je grootste vriend.

Al hebben wij onze voorkeur, wij worden namelijk gesponsord door Kamado Joe, dit is onze oprechte mening. We hebben een aantal van bovenstaande kamado’s kunnen uitproberen en sommige ook een review van geplaatst. Deze reviews kan je lezen om de keuze misschien wat makkelijker te maken.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook