De werking en bereik van de iGrill mini en iGrill 2

De iGrill is een populair item en dat is niet voor niks. De eerste uitvoering, de iGrill mini, was een mooi klein apparaat dat precies deed wat het moest doen. Voorheen werden ze geproduceerd door iDevices die nog meer zogenaamde home improvement apparaten verkopen maar Weber heeft het concept in 2016 gekocht en verkoopt het nu onder dezelfde naam.

Het eerste dat wij adviseren om naast een knappe barbecue te kopen, is een goeie kernthermometer. Daarmee zorg je altijd voor een perfect gegaard stuk vlees en voorkom je ook een akelige voedselvergiftiging. Je serveert nooit meer gortdroge hamburgers of rauwe kip. Daar zal je oma ook wel blij mee zijn. Die zou toch zomaar het loodje kunnen leggen na een leuk barbecuefeestje. En daar zal je familie het nog lang over hebben, dat kunnen we je garanderen.

Welke soorten iGrill’s zijn er

De iGrill komt inmiddels in 3 uitvoeringen. De iGrill mini zonder eigen beeldscherm en 1 probe. Op de mini zelf kan je doormiddel van verschillende kleuren zien wat de vordering is van de temperatuur voor precieze temperatuurscontrole maak je gebruik van de app.

De iGrill 2 heeft een beeldscherm waar de kerntemperatuur op vermeld wordt en de mogelijkheid voor 4 probes en de iGrill 3 die wordt meegeleverd met de Genesis II en Genesis II LX van Weber en biedt ook ruimte aan 4 probes en heeft als extra functie dat je de verlichting op de barbecue op afstand aan en uit kan doen.

Wat doet de iGrill

De iGrill werkt als volgt. Je download de iGrill app op je telefoon of tablet en laat deze contact maken met jouw iGrill. De meegeleverde probe steek je in het vlees en de iGrill waarna de app precies aangeeft welke kerntemperatuur het vlees heeft.

Als je daarnaast de app instelt op een specifieke kerntemperatuur die je wilt bereiken dan geeft de app aan wanneer de temperatuur bereikt is en het vlees van de barbecue af kan.

Op deze manier garandeer je jezelf van perfect gegaard vlees en een hoop rust tijdens de vaak urenlange bereidingen. Zolang de barbecue op een constante temperatuur blijft, hoef je niet elke keer het deksel te openen om te checken. Pak een goed boek, neem een drankje en relax.

De verbinding opzetten tussen de app en de iGrill gaat heel makkelijk. En je hebt geen universitaire graad nodig om dit te doen. Zet bluetooth aan en je smartphone zoekt zelf naar mogelijke bluetooth apparatuur. Als je jouw iGrill ziet dan kan je er met een druk op een knop verbinding mee maken

Wij horen regelmatig klachten over het bereik van de iGrill en vragen ons af of deze klachten terecht zijn of dat de verwachtingen misschien te hoog zijn. Daarom willen we eerst uitleggen hoe de iGrill werkt.

Hoe werkt een iGrill

De iGrill gebruikt bluetooth om de verbinding te maken met je smartphone of tablet. Bluetooth werkt door middel van radio golven op een bepaalde frequentie en dat heeft zijn voor- en nadelen. Radio golven kunnen weliswaar door muren heen maar niet elke muur is natuurlijk hetzelfde. Mocht er staal in de muur verwerkt zitten dan zal de verbinding een stuk slechter zijn dan als de golven door een houten schuurtje heen moeten.

Ook kan de verbinding gestoord worden door andere apparaten die op dezelfde frequentie werken. Het apparaat springt zelf naar een andere frequentie om dit probleem te verhelpen. Erg handig maar daardoor werkt bluetooth ook trager. Er wordt niet heel veel informatie verzonden door de iGrill dus is een razendsnelle verbinding ook niet nodig. Zo erg is het niet dat je een fractie van een seconde later doorkrijgt dat je steak klaar is.

Wat is het bereik van een iGrill

Het bereik van Bluetooth is op papier ergens tussen de 30 en 50 meter. En de beschrijving van de iGrill geeft aan 150 feet in line of sight. Dat is 45 meter in een rechte lijn zonder obstakels.

Deze situatie komt natuurlijk maar zelden voor. De barbecue staat allereerst buiten terwijl jij misschien binnen voor de TV zit of door het huis aan het lopen bent. Zo zit er in ieder geval een muur of raam tussen. Soms wel 2.

Wij willen de proef op de som nemen en verschillende situaties nabootsen om het daadwerkelijke bereik te testen van de iGrill. Wij hebben een mini en een iGrill 2 tot onze beschikking. We vervangen de batterijen om uit te gaan van de meest gunstige situatie en gaan ze onder dezelfde omstandigheden testen door onszelf steeds verder te verwijderen van de iGrill.

Het maximale bereik van de iGrill

Allereerst de situatie zoals beschreven in de specificaties: een rechte lijn en zonder muur of wat dan ook. We hebben een groot plein achter het huis dus dat is makkelijk. We zetten beide iGrill neer en gaan dan lopen. Dat doen we 3 keer.

De mini houdt een verbinding tot zo’n 30 en 31 meter. De iGrill II ongeveer 4 meter verder. Lang niet de 45 meter zoals beloofd maar best ver.

Nu gaan we 3 andere situaties nabootsen die wat vaker voorkomen.

  • situatie 2
    rechte lijn van buiten naar binnen met een raam ertussen

  • situatie 3
    rechte lijn met 2 muren ertussen

  • situatie 4
    Om een hoek

Situatie 2

Volgens ons de meest voorkomende. De barbecue achterin de tuin en jijzelf met zicht op de barbecue in de woonkamer met op zijn meest 1 muur of raam ertussen. Vervolgens lopen we door de woonkamer naar de andere kant van de kamer om te zien op welk moment de iGrill niet meer ontvangen wordt op de smartphone.

Het bereik is voor de mini 16 á 17 meter en de iGrill 2 20 meter. Wij weten natuurlijk niet hoe jij woont maar hier redden de meeste mensen het wel mee.

Situatie 3

We gaan nu een situatie nabootsen met 2 muren ertussen. De iGrill zetten we neer achter de garage en we gaan lopen aan de andere kant van de garage.

Zo komen we op 22 meter voor de mini en 28 meter voor de iGrill 2. Let wel, dit zijn enkel steens muren. Maar er staat wel een hoop zooi in de garage zoals fietsen en kasten.

Situatie 4

We hebben ook nog een situatie gemaakt waarbij de iGrill 2 meter om een hoek staat en waar we om de hoek weg kunnen lopen. Dit verschilt niets met situatie 3. 22 meter voor de mini en 28 meter voor de iGrill 2.

Lastige verbindingen

Voor Harco ligt het wat anders omdat hij op het balkon naast de keuken de barbecue heeft staan. Als je gaat lopen naar de woonkamer wordt de verbinding al tegengehouden door meerdere muren. Als je de woonkamer hebt bereikt dan zitten er al 3 muren tussen en af en toe 4 mocht je de hoek omgaan. In deze situatie houdt het met 7 meter wel op voor beide iGrill’s.

Andere problemen met de iGrill

Radiofrequenties kan iedereen opvangen. Zo kan de buurman contact maken met jouw iGrill en meekijken. Leuker is als hij ook een iGrill heeft en per abuis jouw iGrill aan het volgen is en dus de verkeerde temperatuur doorkrijgt. Mocht je zelf meerder iGrill apparaten zien op je telefoon dan kan je kijken welke van jou is door de iGrill even uit en weer aan te zetten. Het apparaat dat uit je lijst verdwijnt is die van jou.

Conclusie

Het bereik is niet zoals beloofd. Maar al met al is volgens ons het bereik meer dan voldoende. Waar het verschil inzit, is ons niet helemaal duidelijk. Misschien is het bereik uit het boekje getest in een afgeschermde ruimte waar helemaal geen obstakels of andere radiogolven aanwezig zijn. Dat is in het kleine Nederland helaas een onmogelijke situatie. radiogolven zijn overal.

Wij denken dat de meeste mensen in een thuissituatie genoeg hebben aan de gemeten afstanden. Of je moet wat ruimer wonen dan moet je op zoek naar digitale thermometers die door een wifi verbinding wat meer bereik hebben. Deze zijn dan wel weer een stuk duurder. Maar dat is logisch.

 

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook