Heerlijk malse en zoete spareribs zijn de ultieme BBQ favoriet en natuurlijk niet zonder reden. Ze zijn langzaam gegaard op de barbecue en krijgen zo die onweerstaanbare rokerige smaak en worden dan zo mals dat ze bijna van het bot vallen. De kleverige BBQ saus karamelliseert tijdens het afgrillen waardoor ze nog lekkerder worden.
En jij maakt ze gewoon in jouw eigen Weber Master-Touch ketelbarbecue. Wij gaan je uitleggen hoe.
De spareribs voorbereiden
Aan de botzijde van de spareribs zit een dun vlies. Dat is het membraan dat oorspronkelijk de ingewanden van het varken beschermt. Het membraan is taai bindweefsel dat wij altijd verwijderen. Het verwijderen van het vlies zorgt er namelijk voor dat de spareribs malser worden en dat de smaken makkelijker aan beide zijden in het vlees trekken.
Eerst ga je kijken of het vlies er nog op zit. Sommige slagers helpen je namelijk graag op weg en hebben hem al verwijderd. Het vlies is doorzichtig wit en glad. Als het vlies is verwijderd voel je duidelijk verschil tussen de ribben en het tussenliggende vlees.
Om het vlies te verwijderen duw je eerst een tafelmes tussen het vlies en een rib. Dan trek je het mes omhoog zodat je er een vinger onder kunt krijgen.
Dan duw je met het mes de spareribs op je werkblad en trek je met je handen het vlies van het vlees. Lukt dit in één keer dan heb je gewonnen. Lukt dit niet dan moet het in kleinere stukken er afgehaald worden. Dat is soms lastig omdat het vlies glad en glibberig is. Met behulp van een stukje keukenpapier heb je meer grip en wordt een stuk makkelijker.
De spareribs op smaak brengen
Als we het hebben over zoete spareribs dan bereiden wij ze op de Amerikaanse manier en dat is met een zogenaamde dry rub. Een dry rub is een kruidenmix die tijdens de bereiding samen met de rook en het vet van het vlees een smakelijke korst vormt.
Wij maakten een mix van:
- 2 el basterd suiker
- 2 el gerookte paprikapoeder
- 2 el zeezout
- 2 el uiengranulaat
- 1 el knoflookgranulaat
- 1 el zwarte peper
- 2 tl komijn
- 1 tl chilipeper
Deze hoeveelheid is genoeg voor drie hele spareribs. Om het strooien makkelijker te maken bewaren wij altijd één of twee lege kruidenpotjes. Daar kan je ook je rub in bewaren als je overhebt.
De Weber Master-Touch voorbereiden
Voor een low and slow bereiding gaan we de Weber Master-Touch houtskoolbarbecue van 67 cm opstellen voor een indirecte bereiding. Dat doen we met behulp van de houtskoolrails die je bij je nieuwe Master-Touch krijgt.
Deze plaatsen we op ongeveer een derde van het kolenrooster en dat deel storten we vol met houtskool. Het is belangrijk dat je hierbij goed let op de kwaliteit van de houtskool en niet zomaar een zak bij het tankstation haalt. Deze bevatten nog wel eens een aanmaakvloeistof om het aansteken makkelijker te maken. Buiten het feit dat deze houtskool stinkt is het ook niet geschikt voor een low and slow bereiding als deze. Wij kunnen de Weber Premium Lumpwood houtskool aanraden.
We sluiten de rest van het kolenrooster af met aluminiumfolie. Dat zorgt ervoor dat de zuurstof stroom door de houtskool geleid wordt en dat het vet van de spareribs opgevangen wordt.
Door een aanmaakwokkel in het midden van de houtskool aan te steken zorgen we voor een kleine gloeiende kern die tijdens de bereiding de rest van de houtskool aansteekt. Op deze manier kan je de barbecue urenlang op een relatief lage temperatuur houden. Dat is de basis van low and slow.
Ventilatiegaten afstellen voor low and slow
Op jouw Master-Touch heb je onder de ketel en in het deksel de mogelijkheid om de zuurstof doorstroom te reguleren. Om houtskool te laten ontbranden heb je 3 dingen nodig. Brandstof (de houtskool), hitte (de gloeiende houtskool) en zuurstof. De eerste twee zijn een gegeven. Maar door meer of minder zuurstof toe te laten in de ketel kan je ervoor zorgen dat er sneller of langzamer meer houtskool gaat gloeien. Op die manier kan je jouw ketelbarbecue afstellen op de gewenste temperatuur.
We laten eerst de ketel op temperatuur komen met alle schuiven open. Er zal dan steeds meer houtskool gaan gloeien waardoor de temperatuur in de ketel stijgt. Als je ongeveer 10 tot 15 graden onder de gewenste keteltemperatuur zit dan gaan we de zuurstof doorvoer knijpen.
De onderste ventilatieschuif zetten we op de rookstand en de bovenste schuif zetten we bijna dicht. Dit is voor ons de stand voor een keteltemperatuur van ongeveer 100 tot 120ºC. Dit is afhankelijk van de gebruikte brandstof, de buitentemperatuur, de hoeveelheid wind en de hoeveelheid vlees op het rooster.
Kijk gewoon wat je thermometer aangeeft en stel bij wanneer nodig. De schuiven mogen wat meer open als de temperatuur te laag is en iets meer dicht als de temperatuur te veel zakt. Sluit in ieder geval de ketel nooit helemaal af. Geen zuurstof is ook geen ontbranding en uiteindelijk zal de houtskool stoppen met gloeien. In de tussentijd zal je ketel zich vullen met grijze rook die een vieze roetsmaak achterlaten op je spareribs.
Als je de temperatuur in de ketel nagenoeg stabiel hebt rond de 120ºC dan mogen de spareribs op het rooster.
Hoeveel spareribs passen er op een Weber Master-Touch?
De Weber Master-Touch heb je in 2 verschillende formaten. De 57 cm en deze 67 cm. Als je de spareribs gewoon plaat neerlegt dan kan je op de 67 cm Master-Touch 3 complete strengen kwijt. Maar gebruik je de Weber Premium vleeshouder op zijn kop dan kan je er zomaar 5 kwijt. Met een beetje handig plaatsen zouden we er zelfs 10 kwijt kunnen.
3-2-1 methode voor spareribs
Wij gebruiken de 3-2-1 methode om deze zoete spareribs te bereiden. de 3-2-1 methode is ontwikkeld tijdens BBQ wedstrijden om te zorgen voor constante resultaten. De methode staat voor 3 uur roken, 2 uur inpakken in folie en 1 uur uitgepakt terug op de barbecue. De tijden pas je aan bij verschillende soorten spareribs en gewenste malsheid. De aangegeven uren staan dus niet vast.
Wanneer pak je spareribs in?
Wij pakken de spareribs in als we zien dat de aangebrachte dry rub vast zit aan het vlees en een korst gevormd heeft. Dat kun je zien doordat het vet is gaan scheuren en je ziet dat de dry rub mee scheurt. Dat is het moment dat we de vellen aluminiumfolie pakken.Deze spareribs gaan we inpakken na ongeveer 2 uur. Dit kan variëren met andere dikte spareribs of een andere keteltemperatuur.
De spareribs inpakken om te stoven
Het tweede deel van de 3-2-1 methode is bedoeld om het vlees malser te maken. Dit doen we door het vlees in te pakken zodat het vocht in de verpakking ervoor zorgt dat het vlees verder gaart door te stoven. Dit vocht is het vet uit het vlees en extra vocht dat we toevoegen.
In dit geval is dat een laagje BBQ saus en een beetje appelazijn. Daar leggen we de spareribs met het vlees naar beneden in en dan wikkelen we de folie er strak omheen. het zuur van de azijn versnelt het stoof proces en de saus zorgt voor een extra laag zoet op het vlees.
Als de spareribs ingepakt terug in de barbecue gaan dan kijk je even hoeveel houtskool er nog over is. Je zult nu zien dat deze manier van low and slow barbecueën een hele efficiënte manier van bereiden is. Met een goede kwaliteit houtskool kan je je Master-Touch echt urenlang op temperatuur houden.
Wanneer zijn de spareribs mals genoeg?
Na 1 uur kunnen we kijken of de ingepakte spareribs mals genoeg zijn. Dat doen we zonder de folie open te maken. Door een tandenstoker door de folie in het vlees te prikken kan je voelen of de spareribs klaar zijn voor de volgende stap. Als je de tandenstoker zonder al te veel weerstand in het vlees kunt duwen dan zijn ze klaar voor de volgende stap.
Wil je jouw spareribs echt fall-off-the-bone dan wil je eigenlijk helemaal geen weerstand voelen en dan laat je ze gewoon nog een half uurtje langer ingepakt liggen. Wij houden van iets stevige spareribs dus gaan we ze na anderhalf uur uitpakken.
Ben je trouwens veel te vroeg klaar en duurt het nog uren voordat je aan tafel kan dan is dit het moment om een pauze in te lassen. Haal de ingepakte spareribs van het rooster en leg ze ergens veilig neer. Hoef je maar een half uur tot een uur te wachten dan ga je daarna verder met de volgende stap. Duurt het langer dan leg je ze in een koelbox en dan kan je ze urenlang warm houden.
BBQ saus op de spareribs
In principe zijn je spareribs klaar om op te eten maar wij beloofden je zoete spareribs. En als je het doet moet je het goed doen. Wij leggen dus de spareribs terug op het rooster en smeren ze in met een dikke laag BBQ saus. Dit kan gewoon een goede BBQ saus uit de winkel zijn maar BBQ saus kan je ook heel makkelijk zelf maken.
We zetten de ventilatieschuiven volledig open om de temperatuur te verhogen zodat de saus dikker wordt en karamelliseert. Dat zorgt ervoor dat de saus een complexere smaak krijgt die deze spareribs nog lekkerder maakt. Een half uur is vaak genoeg.
Je spareribs zijn eindelijk klaar om gegeten te worden. Dat mag ook wel want je hebt al lang genoeg mogen genieten van die heerlijke geur in de tuin. Vergeet hierbij ook niet dat je buren inmiddels ook heel nieuwsgierig zijn geworden en het zeker kunnen waarderen als je een halve spareribs over de schutting aangeeft. Je kunt als enthousiaste achtertuinbarbecueër je buren maar beter te vriend houden toch?
Nu jij ook weet hoe je geweldig malse en zoete spareribs uit jouw Weber Master-Touch kunt toveren staat niets je meer in de weg. Ga even langs je slager en plan een relaxed middagje in.