Gegrilde kreeftenstaart met kruidenboter

In samenwerking met

Gegrilde kreeftenstaart met kruidenboter

In tegenstelling tot een hele kreeft is kreeftenstaart heel makkelijk thuis te bereiden. Zeker als je een barbecue hebt. Er is dus geen reden om het thuisfront niet eens te verrassen met deze delicatesse.

Kreeft, en vooral de staart, heeft namelijk heerlijk zacht en zoet vlees dat gemaakt is om te grillen. Maak het gerecht af met wat gesmolten kruidenboter en je weet niet wat je mee maakt.

Dit is een kreeftenstaart. De hele kreeften worden binnen een uur na vangst geslacht en ontdaan van de staart en de klauwen en daarna meteen ingevroren. Dit in tegenstelling tot hele kreeften die altijd levend verkocht worden. Dit gebeurt omdat het vlees van kreeft heel snel slecht wordt als het beestje dood is.

Om een kreeftenstaart te kunnen grillen moet je zorgen dat het vlees bloot komt te liggen. Dat doen we door de schaal open te knippen met een wildschaar. Pas goed op je vingers. Niet voor de schaar maar voor de scherpe punten onderaan de schaal van de kreeft.

Als de hele schaal doormidden is, dan neem je een scherp koksmes en snijd je het vlees doormidden. Je kan wat extra druk gebruiken als je door de poten van het achterlijf heen moet snijden.

We vullen onze Weber SmokeFire Stealth met appel pellets. Appel geeft een milde zoete rooksmaak die perfect past bij vis en ook kreeft. We stellen de SmokeFire in om te grillen op 250ºC.

Op de grillplaat pletten we wat krieltjes. Die hebben we eerst in de schil gekookt tot ze zo goed als gaar waren. Als je ze dan platdrukt met een spatel scheuren ze open. Zo raakt een groot deel van de aardappel de hete grillplaat en kun je ze in een beetje olie roosteren tot ze goudbruin zijn.

Ondertussen laat je wat boter smelten waar je ook wat verse kruiden in strooit. Deze boter heb je straks nodig om over de kreeft te gieten als deze gaar is. Zorg dat je de boter van het vuur haalt als ie warm is. Anders verbranden de kruiden en dat is niet lekker.

De halve kreeftenstaarten leg je nu met het vlees naar beneden op het rooster. Zo laat je ze 5 minuten liggen tot het vlees vanzelf loskomt van het rooster. Ga niet schrapen en steken om de kreeft los te krijgen. Dan blijft er teveel vlees achter op het rooster.

Dit werkt trouwens alleen als het rooster schoon is. Dus zorg daar eerst voor voordat je de kreeft op het rooster legt.

Tijdens het grillen zie je dat de schaal prachtig oranje wordt. Dit komt door een kleurstof Astaxanthine dat vrijkomt tijdens het verhitten van de schaal. Het is dezelfde kleurstof die in zalm zit maar ook in de veren van flamingo’s.

Na 5 minuten draai je de halve staarten om en gril je ze door tot het vlees net niet meer doorzichtig is. Als je graag een thermometer gebruikt dan gaar je het vlees tot 57-60ºC. Gaar het vlees niet verder want dan wordt het snel droog en taai. Als de kreeft bijna klaar is dan giet je een paar keer wat van de gesmolten kruidenboter over het vlees. En als je dan toch bezig bent dan giet je ook wat over de aardappeltjes.

Dit is onze gegrilde kreeftenstaart met kruidenboter. We serveren ze met wat citroenschijfjes en de geplette krieltjes. Ga jij deze kreeftenstaart ook maken, laat het dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 2 Kreeftenstaarten
 • 100 gram boter
 • Verse Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, salie, tijm, etc)
 • 1 teen knoflook
 • 1 el citroensap
 • Zout naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor om te grillen met een temperatuur rond de 200ºC.
 2. Snij de verse kruiden fijn en doe hetzelfde met de knoflook.
 3. Knip de schaal van de kreeftenstaart open zoals hierboven beschreven en snij het vlees doormidden.
 4. Smelt de boter in een pannetje en roer daar de verse kruiden, knoflook en citroensap doorheen. Haal dan de boter van het vuur.
 5. Gril de kreeft 5 minuten boven directe hitte met het vlees naar beneden.
 6. Draai de kreeft om en schenk de gesmolten boter een paar keer over het vlees. Gaar de kreeft tot het vlees net niet meer doorzichtig is of een kerntemperatuur heeft van 57ºC.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook