In English

Kerst fruit cake

Kerst fruit cake

Veel recepten zijn uiteraard typisch voor kerst. Kalkoen en Beef wellington zijn mooie klassiekers en deze hoort absoluut in dat rijtje. Toen ik ruim een maand voor de feestdagen met de kinderen naar een kerst animatiefilm zat te kijken, kwam deze Christmas Fruit cake voorbij.

In deze film werd de cake naast de warme melk voor de kerstman klaar gezet om hem verwelkomen. Christmas Fruit cake? Daar wilde ik meer over weten. Na het nodige speurwerk en veel recepten van Engelse en Amerikaanse websites vergelijken, liep het water me al in de mond.

Een cake die rijkelijk gevuld is met onder andere rozijnen, walnoten, vijgen, hazelnoten en pruimen. Dat moest wel een smaakvolle cake worden en dan heb ik nog niet eens verteld dat we deze gedroogde vruchten gaan wellen in Port.

Ik gebruikte voor deze fruit cake rozijnen, gedroogde pruimen, abrikozen en vijgen. Naast de hier gebruikte vruchten kun je ook nog kiezen uit dadels en geconfijte vruchten. Minder verschillende toevoegen kan ook, zolang je maar totaal aan ongeveer 1450-1500 gram komt.

Als je de gedroogde vruchten kookt dan schep je de vruchten tussendoor goed om. Kook tot het vocht op de bodem van de pan weg is, maar let op dat het niet droog kookt. Alles moet nu goed afkoelen. Daarom is het een goed idee om deze stap een dag van tevoren te doen.

Hak de noten iets kleiner maar niet tot gruis. Mocht je andere noten lekker vinden dan die ik gebruik dan moet je dat lekker doen natuurlijk.

Voorzie de bodem en de zijkant van de springvorm van bakpapier. Vul deze voor 3/4 met het deeg en strijk het geheel glad. Knip een rond bakpapier met in het midden een gaatje van 2 centimeter en dek hiermee het deeg af.

Het bakpapier dient goed op de cake te liggen omdat dit voorkomt dat de bovenliggende vruchten zwart bakken. Het gaatje is om het vocht te kunnen laten ontsnappen. De hoeveelheid deeg voor dit recept is genoeg voor een grote en kleine fruit cake. Die kan je mooi uitdelen.

De fruit cake garen we indirect op 150°C. Leg een pizzasteen op het rooster met daar op de springvorm met de fruit cake. Zo voorkom je dat de bodem verbrand.

Doordat de Fruitcake zo goed gevuld is, kunnen we hem alleen bakken op lage temperatuur en zul je er wel zo’n drie uurtjes baktijd voor uit moeten trekken. Mocht je niet zeker zijn van de warmte spreiding in je barbecue, dan zou je om het half uur de cake een halve slag kunnen draaien.

Na drie uur controleer je de Christmas Fruit cake door met een houten prikker in het midden te testen op gaarheid. Als er nog nat deeg aan de prikker blijft plakken dan plaats je de springvorm nog even terug op de barbecue.

Je bent een mooi poosje bezig geweest maar het loont wel, want als de kerstman er zijn bed voor uit komt moet het wel goed zijn.

Zoals eigenlijk bij een echte Christmas Fruit cake hoort, dient deze als laatste nog te worden geïnjecteerd met sterke drank. Dit kan op twee manieren: maak met een dikke sateprikker gaatjes bovenin de cake en giet voorzichtig de drank op de cake. Of pak je injectiespuit, waarmee je bijvoorbeeld je pulled pork injecteert, en breng de drank rechtstreeks aan in de fruit cake.

Bij veel Christmas Fruit cakes wordt brandy of bourbon gebruikt om hier de cake mee te besprenkelen. Zelf heb ik meerdere stukjes cake getest en mijn persoonlijke voorkeur kwam uit op Tia Maria. Andere goede vervangers zijn ook Kahlua, Cointreau of Liqor43.

Pak hierna de Fruit cake goed en strak in met huishoudfolie om hem te bewaren. Tenzij je deze nog dezelfde dag nog gaat opdienen natuurlijk. De kerst fruit cake is na een kerstdiner heerlijk te combineren bij een bakje koffie of bij een kaasplankje met Muscat wijn.

Leef je uit om de kerst fruit cake als een feestelijk plaatje op tafel te toveren. Glazuur, poedersuiker, gekonfijte vruchten, noten, rode bessen…. Alles is mogelijk om er een mooi kerst tafereeltje van te maken.

Een kerst fruit cake kun je, als je deze goed verpakt, ruim een week bewaren. Als je de cake achteraf behandelt met een sterke drank dan kun je hem nog ruim 3 weken langer bewaren. Mocht je een liefhebber zijn van sterke drank in combinatie met eten, dan is deze laatste stap dus een aanrader.

Ingrediënten

 • 200 ml port
 • 250 gram blanke rozijnen
 • 250 gram gewelde vijgen
 • 375 gram gedroogde abrikozen
 • 250 gram gedroogde pruimen
 • 100 gram gedroogde cranberries
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 2 citroenen
 • 2 sinaasappels
 • 150 gram amandelen
 • 50 gram walnoten
 • 50 gram hazelnoten
 • 5 eieren
 • 300 gram bruine suiker
 • 350 gram oomboter
 • 200 gram tarwemeel
 • 175 gram patentbloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Tia Maria

Bereiding

 1. Doe de Port in een pan samen met een theelepel kaneel en een halve theelepel nootmuskaat. Snij de gedroogde pruimen, abrikozen en gewelde vijgen in stukjes van ongeveer een centimeter. Doe dit samen met de rozijnen in de pan. Rasp de schil van de sinaasappels en de citroenen boven de pan en knijp vervolgens het sap er nog bij.
 2. Zet de pan op een laag vuurtje en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen met het deksel er op. Schep de vruchten tussendoor goed om. Kook tot het vocht op de bodem van de pan weg is, maar kook niet droog. Laat de pan nu geheel afkoelen.
 3. Snij de roomboter in kleinere blokjes en laat het op kamertemperatuur komen. Meng de zachte boter en de lichtbruine suiker. Roer dit tot een luchtige, zachte crème. Als je in het bezit bent van een keukenmachine met deeghaak, dan zou ik deze zeker gebruiken.
 4. Maal 100 gram amandelen fijn in een hakmolen of blender. Doe stuk voor stuk de eieren bij de boter-suiker crème en schep bij ieder ei een eetlepel van de amandelmeel. Dit voorkomt stremming.
 5. Nu mag de tarwemeel, patentbloem, bakpoeder en de rest van het amandelmeel stapsgewijs worden toegevoegd en laat de keukenmachine zijn werk doen. Hou er rekening mee dat het deeg redelijk nat zal blijven.
 6. Neem een grote schaal en doe hier de koude gekookte vruchten in. Hak 50 gram amandelen, de hazelnoten en walnoten grof. Doe dit bij de vruchten en roer goed om. Dan mag het deeg er bij en mix ook dit goed door elkaar met een spatel.
 7. Vet de springvorm in en voorzie de bodem en de zijkant van bakpapier. Vul voor 3/4 met het deeg en strijk het geheel glad. Knip een rond bakpapier met in het midden een gaatje van 2 centimeter en dek hiermee het deeg af.
 8. Stook je barbecue op tot 150 graden indirecte hitte. Op het moment dat de temperatuur stabiel blijft leg je de pizza steen op het rooster en daar bovenop de springvorm met de Fruit cake.
 9. Sluit je barbecue en stel je  in op een baktijd van ongeveer drie uurtjes. Na drie uur controleer je de fruit cake door met een houten prikker in het midden te testen op gaarheid.
 10. Als de cake gaar is dan haal je hem met handschoenen van de barbecue en mag deze volledig afkoelen.
 11. Injecteer de cake met sterke drank voordat je hem bestrooit met poedersuiker.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook