Zomerse stoof met varkenssukade

Recept van Thijs BBQ
Zomerse stoof met varkenssukade

Veel mensen associëren stoofschotels nog veel met een gerecht voor het najaar en winter. In veel stoofschotels wordt vaak suddervlees van het rund toegepast.

In dit gerecht gooien we alles lekker over een ander boeg. Dat betekent dat we een lichte stoof gaan maken maken met varkensvlees en diverse andere ingrediënten die er voor zorgen dat dit gerecht het hele jaar door bereid kan worden. Dus ook in het vroege voorjaar, de zonnige zomer en in de late nazomer.

Zorg dat alle ingrediënten klaar liggen en alvast gesneden zijn. Dan heb je daar de rest van de bereiding geen omkijken naar. Daarvoor snijden we de ui grof, schil de wortels en snij in schijfjes, snij de venkel en selderie in stukken.

De tomaten gaan we pliceren ofwel ontvellen. Snij hiervoor in iedere tomaat een ondiep kruisje in de onderkant. Zorg voor een pan met kokend water en een schaal met ijskoud water. Laat de tomaten stuk voor stuk in het reeds kokend water zakken met een schuimspaan.

Als het velletje begint te barsten dan scheppen we ze er uit en leggen ze in het koude water tot ze volledig zijn afgekoeld. Het velletjes verwijderen is nu goed te doen. Snij hierna meteen de tomaten in partjes.

Verwijder de zwoerd van de sukade en snij het vlees in stukjes. Doe de stukjes in een schaal met het zout, peper en paprikapoeder. Meng het geheel zo dat de kruiden rond ieder stukje zit.

De overgebleven zwoerd gaan we verder niet gebruiken, maar zou je nog wel krokant kunnen grillen. Met wat toevoeging van peper, of ander smaaktoevoegingen wordt de zwoerd na afkoelen heerlijk krokant. Simpele maar lekkere snack.

Maak de Dutch oven klaar om te stoven. Je kunt er voor kiezen om boven open vuur (met hout) te werken, op de barbecue te plaatsen of op een vlakke ondergrond de briketten onder en boven de pan te plaatsen. De hoeveelheid briketten onder en boven zal afhankelijk zijn van de grote van de pan.

Er gaan uiteindelijk 2/3 van je toe te passen briketten op de grond en 1/3 op het deksel van de pan. Voor mijn 9 quartz Dutch oven heb ik 21 kokosbriketten in de starter gedaan.

Richt een mooie plek in om de Dutch oven te plaatsen. Hou rekening met de veiligheid en dat het geheel niet op de volle wind staat (voorkomt dat de briketten te snel op branden). Om op hoogte te kunnen werken plaats ik een ronde rvs plaat op mijn grillrooster van de barbecue. In plaats van een rvs plaat is een pizza steen uiteraard ook handig. Plaats de pan en rangschik met een tang de gloeiende briketten er onder.

Giet een scheut zonnebloemolie in de gietijzeren pan en wacht tot de olie goed warm. Als eerste fruiten we de ui even aan. Bak daarna de varkenssucade rondom lichtbruin. Voeg twee flesjes blond bier toe. Als dit kookt, dan voegen we de wortel, venkel en selderie toe.

Snij de top van een bol knoflook en doe de afgetopte bol met twee takjes rozemarijn, twee theelepels oregano en twee blokjes groentebouillon in de Dutch Oven.

Roer het geheel nog eventjes goed door en ga op het gemak zitten met wat goed leesvoer en/of een biertje. Die sixpack met blond bier moet toch op. Controleer tussendoor wel even hoe snel de briketten opbranden. Mocht het nodig zijn, schuif dan enkele nieuwe briketten tegen de gloeiende aan.

Laat de stoof rustig pruttelen en haal af en toe het deksel van de pan om het geheel even goed om te roeren. Twee tot drie uur mag de stoof op staan voordat we weer wat ingrediënten gaan toevoegen.

De tomaten, voorgekookte krieltjes en erwten gaan bij de stoof. De zomerse stoof mag nog zo’n 20 minuten verder garen. Het laatste dat we nog gaan toevoegen is de ananas en de maïs.

Tijd om de borden op te maken. Hiervoor brengen we eerst een bedje van gemengde rucola sla aan. Met de schuimspaan scheppen we hierop de kleurrijke Zomerse stoof. Maak het af met wat grof gesneden peterselie.

Ingrediënten

 • Olijfolie
 • 1x zoete ui
 • 600 gram Livar Varkenssukade
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels peper
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 2x wortels
 • 1x venkel
 • 4 stelen selderie
 • 2x blond bier
 • Knoflook
 • Verse rozemarijn
 • 2 theelepels oregano
 • 2 blokjes groentebouillon
 • 5x Trostomaten
 • 500 gram voorgekookte krieltjes
 • 150 gram diepvrieserwten
 • 1 blikje 150 gram maïs
 • 1 blik 500 gram Ananas
 • Gemengde rucola sla
 • Platte peterselie
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Snij de ui, wortels, venkel en selderij alvast in grote stukken.
 2. Ontvel de tomaten door ze iets in te snijden en ze in een pan met kokend water te laten zakken. Als het velletje begint los te komen dan koel je ze af in koud water en verwijder je het velletje.
 3. Verwijder de zwoerd van de sukade en snij het vlees in stukjes. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
 4. Zorg voor 20 gloeiende briketten en plaats er 14 onder je dutch oven. Giet een scheut zonnebloemolie in de dutch oven en fruit de ui aan. Bak daarna de sukade rondom aan.
 5. Voeg het bier toe en de wortel, venkel en selderij. Daarna de knoflook, rozemarijn, oregano en de blokjes groentebouillon. Roer alles goed door en sluit het deksel. Plaats de overgebleven briketten op het deksel en laat alles nu 2 tot 3 uur staan.
 6. Nu mogen de tomaatjes, krieltjes en erwten erbij. Laat dit nog 20 minuten door garen.
 7. Vlak voor het serveren voeg je de mais en ananas toe. Maak het bord op met een bedje van rucola, een flinke schep van de stoof en maak het af met wat gesneden peterselie.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook