Chevapchichi of Ćevapčići (tzjevabzitzi) is een variatie op kebab, Joegoslavische kebab, die over de hele Balkan populair is en regionale verschillen kent. Met een beetje fantasie is bijvoorbeeld ook Griekse souzouki zo’n variatie.
Ćevapčići was in Nederland razend populair tijdens de hoogtijdagen van Joegoslavische restaurants in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. De restaurants zie je niet zo veel meer, maar dat is geen reden om deze heerlijke worstjes maar helemaal te vergeten. Eigenlijk rol je de worstjes door de bloem en bak je ze dan in olie, maar op de barbecue gaat het ook heel goed
Serveer de Chevapchichi met een tzatzikisaus
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 500 gram rundergehakt. Je kan ook half om half rund/varken of rund/lam gebruiken
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 blikje (70 gram) tomatenpuree
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel cayennepeper
- Vers gemalen zwarte peper en zeezout naar smaak
Bereiding
- De knoflook en uien fijnhakken en goed mengen de overige ingrediënten, behalve het gehakt.
- Gehakt toevoegen en goed doorkneden.
- Het gehaktmengsel afgedekt een half uurtje in de koelkast zetten om steviger te worden.
- Maak worstjes van het gehakt van ongeveer 2 cm doorsnede en 10 cm lang
- Grill de worstjes op een flink hete barbecue