Hoe maak je chili olie

Hoe maak je chili olie

Zelfgemaakte chili olie is heel makkelijk te maken en overal voor te gebruiken. Met ons recept kan je zelf de smaak bepalen en ook hoe pittig je de saus zou willen hebben. In de Chinese keuken is chili olie onmisbaar maar wij druppelen het ook graag over de pizza bijvoorbeeld.

Traditionele chili olie heeft een beperkte hoeveelheid ingredienten en dat maakt het een goeie saus om mee te experimenteren. Onze chili olie bevat rode ui, gember, knoflook, zout en natuurlijk chili flakes. Je kan de verhouding veranderen maar ook andere ingrediënten zoals steranijs, kaneel of rijstwijn azijn toevoegen om deze chili olie eigen te maken.

Oorspronkelijk hoor je trouwens Sichuan chili flakes te gebruiken die iets minder pittig zijn dan de chili flakes uit India die bij ons in de winkel ligt. Heb je een toko in de buurt die Sichuan chili flakes heeft liggen dan kan je ze natuurlijk proberen. Wij gingen voor de gewone chili flakes wat deze chili olie behoorlijk pittig maakt.

Omdat we de olie eerst koken voordat we het toevoegen aan de rest van de ingredienten gebruiken we een olie met een hoog rookpunt. Wij gebruikten avocado olie met een rookpunt van 270ºC. Arachide olie (pindaolie) of andere geraffineerde plantaardige oliën zijn ook goed geschikt.

Wat doe je met chili olie?

Alles wordt lekkerder met chili olie. Dat is alleen als je van een beetje pit houdt natuurlijk. Wij hebben een paar lekker gegrilde drumsticks voorzien van een goeie laag chili olie. De rest gaan we gebruiken om eitjes in te bakken, door de soep te roeren, over de pizza te druppelen of door de nasi te roeren.

Als je deze chili olie eenmaal geproefd hebt dan kan je zelf vast meer verzinnen wat je met deze saus gaat doen.

Ga jij deze chili olie ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 4 tenen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1 duimgroot stuk gember
  • 1 tl keukenzout
  • 2 el chili flakes
  • 250 ml avocado olie

Bereiding

  1. Schenk de olie in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook.
  2. Rasp de knoflook, de ui en de gember fijn en doe dit in een schaal.
  3. Doe de zout en chiliflakes erbij en giet de hete olie eroverheen.
  4. Roer alles goed door en laat de olie afkoelen.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook