Chili knoflookboter

Chili knoflookboter

Deze chili knoflookboter is een lekker basisrecept om je gerechten mee op smaak te brengen of om gewoon op een broodje te smeren. Wij hebben het gebruikt om een lekkere steak mee af te maken maar we gaan er snel ook wat eitjes in bakken.

In een goede knoflookboter hoort natuurlijk knoflook. Wij gebruikten rode knoflook omdat deze sterker smaakt dan gewone witte knoflook. Als je het doet dan moet je het goed doen toch? We gaan de knoflook eerst roken met wat olijfolie, peper en zout. het scherpe van de knoflook wordt dan wat zachter maar de smaak wordt voller.

Gerookte knoflook kan je overal voor gebruiken

Eigenlijk gooien wij elke keer dat we roken een bol knoflook erbij. Bij alles waar je knoflook in gebruikt smaakt gerookte knoflook nog beter. We kennen mensen die het zelfs per bolletje op een toastje smeren.

Gerookte knoflook kan je ook goed bewaren. Je giet gewoon wat extra olie over de bol en stopt het dan in een klein ziplockzakje. Dat blijft in de koelkast zeker een week goed. We kunnen je garanderen dat het tegen die tijd ook op is.

Hoe heet is deze chili knoflookboter

Wij verwijderen voor de chili knoflookboter de zaadjes en de zaadlijsten. Het gaat bij ons in dit geval om de smaak en geen wedstrijd om hele hete knoflookboter te maken.

Is dat bij jou wel de bedoeling dan laat je ze lekker zitten. Je zou zelfs kunnen experimenteren met verschillende soorten pepers.

Als de knoflook een uurtje gerookt heeft dan zijn de tenen heel zacht geworden. Die druk je dan zo uit de bol. Wij gebruikten 4 flinke tenen maar jij mag dat zelf uitmaken. Het kan naar ons idee niet snel teveel zijn.

Probeer de tenen er niet meteen allemaal uit te duwen want je bewaart ze makkelijker als ze nog in de bol zitten. Schenk dan een klein beetje extra olijfolie over de teentjes en stop het dan in een klein afsluitbaar bakje of ziplockzak. Zo bewaar je de gerookte knoflook zeker een week of twee.

Je kan deze knoflookboter verder helemaal volgens je eigen smaak bereiden. Dit recept is maar gewoon een voorstel. Het leuke van koken is dat je een recept eindeloos aan kunt passen.

Dit is onze chili knoflookboter die je kan gebruiken om in te bakken, op een dikke steak kan leggen of op een broodje kunt smeren. Je kan het ook goed bewaren in de koelkast of per blokje invriezen.

Ga jij deze chili knoflookboter ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 bol knoflook
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout
 • 250 gram boter
 • 1 rode peper
 • 1 el fijngesneden peterselie
 • 1/2 tl fleur de sel
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Snij de kop van de bol knoflook en plaats hem in een bootje van aluminiumfolie. Schenk wat olijfolie in de bol en strooi wat peper en zout over de tenen.
 2. Rook de bol ongeveer een uur op 120 tot 150ºC in de barbecue.
 3. Haal ondertussen de boter uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Snij ook alvast de rode peper en de peterselie fijn.
 4. Als de knoflook zacht is geworden dan druk je er 4 tot 6 tenen uit en doe je dat bij de boter samen met de peper en de peterselie.
 5. Prak alles tot een egale knoflookboter en breng op smaak met zout.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook