In English

De klassieke cheeseburger

In samenwerking met

De klassieke cheeseburger

Over het maken van een goede cheeseburger wordt vaak te moeilijk gedacht. Of te makkelijk. Het is maar net wie je laat nadenken.

De basis is goed vlees en de juiste kaas. Daarna is het een kwestie van grillen. Maar we hebben nog een extra ingrediënt waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt. En dat is mosterd. Dit geeft deze klassieke cheeseburger de perfecte smaak.

Elke goede hamburger begint met rundergehakt. Alleen maar rundergehakt. Gooi er geen eieren door of brood. Het is niet nodig. Ook niet om de burger steviger te maken. Als je eieren of brood door het gehakt doet dan maak je gehaktballen. Geen hamburgers.

Als je het gehakt verdeeld hebt dan maak je eerst 4 bollen. Die bollen druk je met beleid tot een schijf op een stukje bakpapier. Zorg dat de schijf net iets groter is dan de bol die je gekocht hebt. Omdat de burger straks nog iets krimpt tijdens de bereiding wil je niet dat je bolletje groter is dan je burger. Dat ziet er niet uit.

Om te voorkomen dat je burger straks uit elkaar valt op de barbecue laten we ze opstijven in de koelkast. Dat is alles wat je nodig hebt voor een goede hamburger.

Deze cheeseburgers grillen we op de Burnhard Wayne. Een tafelmodel gasbarbecue met 2 gasbranders zodat je 2 verschillende zones kunt maken. Dat komt in dit geval goed uit omdat we het spek op een andere temperatuur willen bereiden dan de hamburgers. Daarom zetten we links de gaskraan volledig open en de rechter gaskraan op de laagste stand.

Tot 25 juli heeft Burnhard een leuke actie bij aankoop van deze Wayne. Je krijgt €50 korting als je de code BBQCOWBOY gebruikt op de website. Doe er je voordeel mee.

Boven de hetere kant leggen we de grillplaat die we erbij hebben gekregen. Zo’n grillplaat is geweldig voor een hamburger. Ook voor smashburgers kunnen we je vertellen. De grillplaat laten we goed heet worden terwijl we de tomaten en ui vast gaan snijden.

Als de grillplaat goed heet is dan leggen we de hamburgers direct op de plaat. We gebruiken geen extra olie of boter. Zo laten we de burgers liggen tot er een korst gevormd is aan de onderkant. Als dat gebeurt is dan komt de burger vanzelf los van de plaat. Ga niet lopen schrapen om hem eerder los te krijgen. Dat gebeurt echt vanzelf.

Dit is onze truc voor een geweldige cheeseburger. Voordat je ze omkeert smeer je de bovenkant in met mosterd. Die mosterd wordt dan het vet waar de burger verder in gaart. Het nog rauwe vlees zuigt de smaak van de mosterd op en er vormt zich een prachtige korst.

Als de burger gekeerd is dan beleggen we hem ook met kaas. En dan niet met van die Amerikaanse nep kaas. Natuurlijk ziet het er geweldig uit maar als Nederlander weet je dat Nederlandse kaas gewoon lekkerder is. Wij gebruiken een paar plakken Goudse belegen. Smelt bijna net zo goed en smaakt naar echte kaas.

Aan de andere kant hadden we de repen ontbijtspek gelegd. Deze kunnen op hun gemak goudbruin en krokant worden. Als je deze heter had gegrild dan waren ze in no-time verbrand voordat ze goudbruin hadden kunnen worden. Je haalt de repen spek van het rooster als ze nog niet niet helemaal goudbruin zijn trouwens. Als je ze op dat moment van het rooster haalt dan garen ze nog iets door en zijn ze perfect.

Nu is het alleen nog maar een kwestie van het opbouwen van de cheeseburger. Welke volgorde jij aanhoudt moet je lekker zelf weten. Wij gaan voor ui, tomaat, burger, spek. Omdat dat wat ons betreft de meest stabiele burger geeft in dit geval. Je zou met de burger kunnen beginnen maar de bovenkant van de burger is niet echt een goede basis om boven op te stapelen. Bij de eerste hap schiet de tomaat en ui aan de andere kant uit je broodje.

Dit is onze klassieke cheeseburger. Als jij hem gaat maken laat dat dan hieronder weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @burnhard_de zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Tot 25 juli heeft Burnhard een leuke actie bij aankoop van deze Wayne. Je krijgt €50 korting als je de code BBQCOWBOY gebruikt op de website. Doe er je voordeel mee.

Ingrediënten

 • 500 gram rundergehakt voor 4 hamburgers
 • Zout en peper
 • 4 el mosterd
 • Goudse kaas
 • 2 grote tomaten
 • 1 zoete ui
 • 4 bakkers bollen
 • 4 repen dik gesneden ontbijtspek
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

 1. Maak 4 gelijke bollen gehakt van elk 125 gram. Druk de bollen tot schijven iets groter dan de bol waar ze straks op moeten. Leg ze in de koelkast om op te stijven.
 2. Bereid een barbecue voor om direct te grillen en 2 zones. Plaats een grillplaat of een gietijzeren skillet aan de heetste kant.
 3. Snij de tomaten in schijven en de uien in ringen.
 4. Leg de hamburgers op de grillplaat en bestrooi ze met zout en peper. Leg de repen ontbijtspek op het rooster aan de minder hete kant.
 5. Gril de hamburgers tot de onderkant helemaal donkerbruin is en vanzelf loskomt.
 6. Smeer de rauwe kant in met mosterd en keer de hamburger om. Keer de repen ontbijtspek ook meteen om.
 7. Bestrooi de burgers opnieuw met peper en zout en beleg ze met kaas. Sluit het deksel en snij de bakkers bollen doormidden.
 8. Als de hamburgers een kerntemperatuur hebben van 70°C dan haal je ze van het rooster en rooster je de bollen kort.
 9. Maak de cheeseburgers als volgt:
  • Onderkant van de bol
  • 3 ringen ui
  • 3 plakken tomaat
  • De burger
  • 2 repen ontbijtspek
  • De bovenkant van de bol

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook