Gemarineerde hamburgers

In samenwerking met

Gemarineerde hamburgers

We hebben al eens eerder gezegd dat we de meest sappige burger hebben gemaakt maar deze hamburger is nog sappiger. Deze hamburgers hebben we namelijk gemarineerd. Het resultaat is een burger met een hele volle smaak en  zo sappig dat je zeker een stapel servetten op tafel moet zetten.

We kregen van Barbecook de nieuwe Magnus om te proberen. Barbecook is een Belgisch merk die al jaren de welbekende Loewy maakt. De Loewy is een barbecue gemaakt om te grillen maar de Magnus kan je veelzijdiger gebruiken. De Magnus komt in 3 uitvoeringen. Wij hebben hier de Magnus comfort met één zijtafel.

Hoe marineer je hamburgers

We hebben het gehakt verdeeld in 4 gelijke hamburgers die net iets groter zijn dan de bolletjes waar ze op geserveerd worden. Doe je dit niet dan heb je een hamburger die in het broodje verdwijnt omdat hamburgers altijd krimpen bij het grillen.

Dan Leg je de burgers op een rij in een flinke ziplockzak. Daar giet je dan de marinade bij. Dan druk je zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit. Zo heb je veel minder marinade nodig. De zak leggen we 2 tot 4 uurtjes vlak in de koelkast. Halverwege keren we de zak een keer.

De Barbecook Magnus wordt geleverd met een brikettenstarter die onderaan de barbecue hangt. Daar kan je hem tijdens het grillen ook weer terughangen. Omdat de barbecue een flinke ketel heeft maken we 3 verschillende hittezones. Links een dunne laag houtskool, rechts de rest van de houtskool voor de meeste hitte en in het midden niets. Zo kan je op het rooster op verschillende temperaturen barbecueën.

We gaan eerst wat uien karameliseren. In een gietijzeren skillet. De uien laten we in een beetje olie zacht worden en dan roeren we er een paar eetlepels ketjap manis bij. De uien laten we dan verder langzaam karameliseren in het midden van de barbecue. Hou de uien goed in de gaten en roer ze af en toe even door. Mochten de uien droogkoken dan giet je er een beetje water bij.

Voordat de burgers de Magnus opgaan deppen we ze eerst droog. Een nat oppervlak op een gloepend rooster zorgt eerst voor stoom voordat er een korst gevormd wordt. Het resultaat is dan bleke hamburgers. Ze smaken dan nog steeds goed hoor maar het mondgevoel is gewoon beter en het oog wil natuurlijk ook wat.

De hamburgers moeten voorzichtig behandeld worden want ze zijn door de marinade heel zacht geworden. Het is dus aan te raden om een flinke spatel te gebruiken. Wacht met de eerste keer draaien totdat de burger een korst heeft gevormd. Het gehakt komt dan vanzelf los van het rooster.

Zoals je ziet is het gietijzeren rooster van de Magnus groot genoeg om alles tegelijk te bereiden. Links hebben we de bolletjes liggen die langzaam geroosterd worden. In het midden zijn de uien al helemaal klaar. Dit is ook het moment om kaas op de burgers te leggen mocht je dat lekker vinden.

Dit zijn onze gemarineerde hamburgers met kaas en gekarameliseerde ui. Ga jij deze super sappige hamburgers ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @barbecook zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 500 gram gehakt voor 4 burgers
 • Zeezout
 • 4 bakkers bollen
 • 4 plakken kaas

Voor de marinade

 • 60 ml ketjap manis
 • 3 el zonnebloemolie
 • 1 el balsamico azijn
 • 2 tl mosterd
 • 4 geraspte tenen knoflook
 • 1 el chili flakes

Voor de uien

 • 2 witte uien
 • 4 el plantaardige olie
 • 3 el ketjap manis
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

 1. Verdeel het gehakt in 4 gelijke bollen en kneed hier hamburgers van die net iets breder zijn dan het bolletje waar ze op moeten. Leg ze dan naast elkaar in een flinke ziplockzak.
 2. Meng alle ingrediënten voor de marinade en giet dit in de zak. Druk alle lucht uit de zak voordat je hem sluit. Laat de hamburgers 2 tot 4 uur in de koelkast marineren.
 3. Bereid een barbecue voor met meerdere zones en een keteltemperatuur van ongeveer 200ºC. Als de barbecue aan het opwarmen is dan kan je de uien vast in dunne plakken snijden.
 4. Warm een skillet op met wat olijfolie en leg daar de uien in. Roer ze af en toe door totdat ze zacht zijn. Giet dan de ketjap erbij en zet de skillet op een koelere plek van het rooster. Roer ze regelmatig door tot ze helemaal zacht en goudbruin zijn.
 5. Dep de hamburgers droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met wat zeezout. Gril ze vervolgens boven directe hitte om en om tot een kerntemperatuur van 70ºC. Rooster ondertussen ook de broodjes.
 6. Leg op elke hamburger een plak kaas als ze de gewenste kerntemperatuur bereikt hebben.
 7. Beleg de bolletjes met de burger en een flinke schep van de uien.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook