Gepofte kastanjes

Gepofte kastanjes

In de herfst is het tijd om kastanjes te poffen. In het bos zie je er een hele hoop liggen. Zorg wel dat je tamme kastanjes neemt. De zogenaamde paarden kastanjes moet je niet eten.

Wat doe je met gepofte kastanjes

Gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, zout en peper. Kinderen vinden ze zoet vaak lekkerder met boter en poedersuiker. Ook met stroop of honing zijn ze erg lekker.

Gepofte kastanjes pureren

Je kunt ze ook na het poffen pureren. Kook de gepelde kastanjes na het poffen in wat water met een bouillonblokje. Na 30 minuten zijn ze zacht en kan je er puree van stampen. De kastanjepuree doet het goed bij wildgerechten.

tamme-kastanje-in-schil

Pas op bij het verwijderen van de stekelige groene schil. Deze is een stuk pijnlijker dan de schil van een paarden kastanje. Kijk de kastanjes goed na. De kastanjes met gaatjes, rotte plekken of die die hol aanvoelen kan je niet meer poffen.

tamme-kastanjes-insnijden

De kastanje snij je met een scherp mes kruislings in. Dit is om de druk bij het poffen op te vangen. Doe je dit niet dan schieten de kastanjes om je oren. Erg leuk totdat er iemand een voor zijn kop krijgt. Nee, dat is nog steeds leuk.

kastanjes-poffen-op-de-barbecue

De ingesneden tamme kastanjes leg je boven de hete kolen op een aluminium schaal. Deze beginnen vrijwel meteen te roken en de eersten zullen al gaan poffen.

kastanjes-gepoft

Binnen een paar minuten staan ze allemaal open en dan laat je ze nog 15 tot 20 minuten liggen. dreigen ze te verbranden dan schuif je de schaal boven de kolen weg.

gepofte-tamme-kastanje

De schil is nu hard en is er makkelijk af te halen.

gepofte-kastanjes-schoon

Als je ze wam eet dan kan je het bruine vlies prima laten zitten. Ze zijn iets melig maar zeker niet bitter. Ga je ze verder gebruiken om te pureren dan maak je ze wel helemaal schoon.

Ingrediënten

  • Tamme kastanjes van de groenteboer of als je wat avontuurlijker bent ingesteld uit het bos. De tamme kastanje herken je aan de schil met de hardere dunne stekels. Als ze openbreken dan zitten er vaak meerdere tamme kastanjes in die vaak een vlakke kant hebben met een puntje. Als ze eenmaal uit de groene schil zijn dan kan je ze 3 tot 6 dagen goed houden.

Bereiding

  1. Haal de kastanjes uit de stekelige schil.
  2. Bereid de barbecue voor met een brikettenstarter vol met houtskool. en vul de barbecue.
  3. Was de kastanjes en snij ze kruislings in. Dat voorkomt dat ze je om de oren vliegen als ze poffen. En geloof ons dat doen ze.
  4. Na het insnijden leg je de kastanjes op een aluminium schaal.
  5. Leg de aluminium schaal op de barbecue boven de hete kooltjes.
  6. Door de hitte zullen de kastanjes meteen al poffen en open gaan staan. Nu laat je ze 15 tot 20 minuten liggen. Dat is afhankelijk van de hitte van de kooltjes.
  7. De schil zal hard worden en de kastanje wordt zachter en dikker.
  8. Nu kan je ze iets laten afkoelen en pellen.
  9. Als je ze nog warm gaat eten kan je het bruine vlies laten zitten. Laat je ze afkoelen om later te eten of te pureren dan moet het vliesje eraf want dan wordt dit bitter.

 

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook