Varkensvlees en appels combineren goed met elkaar. Deze karbonades worden eerst een dag in de appelcider pekel gelegd waardoor je een heerlijk sappig stukje vlees van de BBQ krijgt.
Het zoute van de gepekelde karbonades en het zoete van de chutney passen verrassend goed bij elkaar.
Ingrediënten
- 4 dikke rib karbonades
Voor de cider pekel
- 1,5 liter water
- ½ liter appelcider
- 60 ml cider azijn
- 175 gram zout
- 150 gram suiker
Voor de Ahorn/Bacon chutney
- 1 pond bacon in dobbelsteentjes gesneden
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 250 ml Ahorn siroop
- 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel mosterdpoeder
- 500 ml appelsap
- 1 laurierblad
- Zout, naar smaak
Bereiding
- Mix alle ingrediënten voor de pekel
- Leg de karbonades in de pekel en laat dit afgedekt in de koelkast zo′n 24 uur staan
- Bak de spek blokjes heel zachtjes tot ze half gaar zijn (vet begint wit-transparant te worden)
- Giet het vrijgekomen vet af een voeg de ui en knoflook toe
- Fruit de ui en knoflook tot de ui glazig is
- Voeg de overige ingrediënten toe en kook de chutney langzaam in tot deze dik en stroperig is
- Verwijder het laurierblad uit de chutney
- Haal de karbonades uit de pekel, laat ze uitlekken en dep ze droog. Laat ze op kamertemperatuur komen
- Grill de karbonades in een kwartier en met regelmatig draaien boven een redelijk hete BBQ
- Serveer de karbonades met de warme chutney