Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze lamsgehaktballetjes het goed doen op een oosters getint barbecuefeestje of als tapas.
De klassieke mediterrane smaken in het gehaktballetje samen met de scherpe harissa en de frisse yoghurt maken een geweldige mix.
Voordat je gaat kneden is de kom een kleurrijke mix. Mix het gehakt, de komijn, peterselie, koriander, knoflook, paprikapoeder en de zest goed door elkaar. Omdat je straks kleine balletjes maakt wil je niet dat je straks bijvoorbeeld 1 balletje hebt met alle knoflook.
De balletjes maak je niet groter dan een walnoot. ongeveer 2,5 tot 3 cm doorsnee. Je moet ze straks in 1 hap kunnen eten zonder te overdrijven.
Gebruik platte spiesen. Als je ze hebt metalen omdat ze in het geheel recht boven de hitte komen te liggen. Leg nu de spiesen afgedekt minstens een uurtje in de koelkast om op te stijven. Zo valt het gehaktballetje straks niet uit elkaar en zit hij steviger om de spies. De spiesen kan je makkelijk 24 uur van tevoren maken.
We gaan de spiesen grillen op een flinke hete barbecue. Bestrooi ze kort van tevoren met wat grof zout. De tijd van het grillen is afhankelijk van de afstand tussen de hitte en het rooster. Als die afstand kort is draai de spiesen dan regelmatig. De eerste keer als het vlees vanzelf loskomt van het rooster. Mocht het te hard gaan dan kan je ze aan de koele kant leggen.
Serveer de lamsgehaktballetjes met de harissa en de yoghurtsaus of in een wrap met komkommer en verse munt.
Ingrediënten
- 500 gram lamsgehakt
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
- 2 eetlepels gemalen koriander
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- zest van 1 limoen
- zout
- 2 eetlepels harissa
- sap van 1 limoen
- Griekse yoghurt
- verse munt
Bereiding
- Maak de lamsgehaktballetjes door het gehakt samen met de komijn, peterselie, koriander, knoflook, paprikapoeder en de zest door elkaar te kneden
- Pak elke keer genoeg gehakt om een balletje ter grootte van een walnoot te maken. Zo maak je 20 tot 24 balletjes.
- Rijg de balletjes nu aan spiesen
- Maak de harissa saus door 2 eetlepels kant en klare harissa te mengen met het sap van 1 limoen. Het moet goed zuur zijn.
- Snij wat verse munt en meng dat door een paar flinke eetlepels Griekse yoghurt
- Bereid een barbecue voor met 2 zones en een temperatuur rond de 200°C
- Strooi wat grog zout over de spiesen vlak voordat ze de barbecue op gaan
- Leg de spiesen aan de hete kant en draai ze niet eerder dan dat ze zelf van het rooster loskomen. Gril ze nu rondom mooi bruin.
- Je kunt nu de balletjes serveren met de yoghurt- of harissasaus als dip of je doet alles tegelijk in een wrap.