Black Smoke Rotterdam

Wij waren uitgenodigd voor het bbq budy diner in Black Smoke Rotterdam, het nieuwe restaurant van Jord Althuizen en Kasper Stuart. 2 jaar geleden werd Black Smoke Antwerpen geopend en nu is dat een hele mooie zaak, toch zijn we blij dat er 1 dichter bij huis is geopend.

Op een donderdagavond reden we met veel zin en een gezonde honger richting Rotterdam. Er werd ons beloofd dat er goed voor ons gezorgd zou worden en daar hou je dan de rest van de dag toch een beetje rekening mee.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rotterdam Info (@rotterdam_info) op

Black Smoke is gesitueerd in het pand van de bedrijfsbrandweer van de Van Nellefabriek. Deze fabriek staat inmiddels op de Unesco erfgoedlijst en wordt helemaal in ere hersteld. Dat betekent dat er uiterst zorgvuldig wordt omgegaan met de buitenkant van het pand en je natuurlijk moet zorgen dat je aan de binnenkant met respect omgaat met de geschiedenis.

Dat hebben ze absoluut gedaan. Bij binnenkomst wordt je in een lange gang, net als in Antwerpen, begroet door een neon varken. Daarna kom je terecht in een grote ruimte waar de bar is geplaatst en je een aardig feestje kunt houden.

Mocht het ooit een keer koud worden dan hebben ze daar ook rekening mee gehouden. In een hoek met loungebanken hebben ze een enorme haard gebouwd waar je lekker met je pootjes richting het vuur kunt natafelen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Black Smoke (@blacksmokeantwerpen) op

De grote roldeur naar buiten leidt je naar een overdekt terras waar het in de zomer goed toeven wordt. Op het terras staan tafeltjes en stoeltjes maar ook ruime loungebanken naast en om grote open haarden.

Bij de bar staan de andere bbq bloggers en bbq royalty al te genieten van een biertje en een cocktail totdat we plaats mogen nemen in het restaurant. Na een half uur en een paar biertjes worden we opgehaald om te eten. We komen tenslotte niet voor het bier.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Grillfun (@grillfun) op

We nemen plaats in zogenaamde booths en krijgen een menu voor ons waar we meteen in gaan neuzen. Eigenlijk staat alles erop en erin wat je mag verwachten in een next level bbq restaurant als Black Smoke (hun eigen woorden). Later krijgen we te horen dat het maar de helft is van wat er straks te kiezen is dus moeten we later zeker nog een keer terugkomen.

We kiezen met een tafel van 6 personen verschillende voor- en hoofdgerechten en dan gaan we een rondje maken. Wat als eerste opvalt is de enorme open keuken in het midden van het restaurant. We zeggen wel keuken maar dit is natuurlijk niet zomaar een keuken.

Het is een open vuurkeuken waar alle gerechten op roosters, plancha’s, asado kruizen en hibachi’s bereidt wordt. Als het moet dan kunnen hele varkens of lammeren boven en naast het vuur gehangen worden. Dit is de indoor speeltuin van elke barbecueliefhebber. Laat staan voor Jord Althuizen zelf.

Aan de kop van de keuken staat de Chefs Table. Een lange tafel voor 20 man waar in ieder geval de helft het uitzicht heeft over de kunsten van de chefs aan het vuur. Voor dat uitzicht hoef je echter niet een plekje te reserveren aan deze tafel hoor. Vanaf bijna alle plekken heb je goed zicht op de keuken en wil je er echt met je neus bovenop zitten dan kan je zelfs een plekje vragen aan de bar rond de keuken. Dan moet je alleen niet zeuren als het je te heet wordt.

In de hoek van het restaurant staat een enorme custom made koelkast waar halve koeien en andere beesten hangen. De beesten worden heel spectaculair aan rails door het pand geduwd tot aan de keuken.

Ondertussen worden we geroepen omdat het voorgerecht is neergezet. Op tafel staan brisket taco’s, beenmerg met pulled beef, nacho’s met pulled beef, pork en brisket en een nieuw koud biertje. Alles is net zo lekker en maakt hongerig naar wat we straks als hoofgerecht krijgen.

Stiekum weten we al dat dat lekker gaat worden want we hebben met de hele tafel gekozen voor de BBQ Bonanza. Jord Althuizen heeft jarenlang meegedaan aan meerdere bbq competities en heeft een goede naam hoog te houden. De BBQ Bonanza is een dienblad vol met alles wat echte barbecue zo bijzonder maakt. Spareribs, pulled pork, runderwang, brisket, verschillende tafelzuren en worst.

Voor de BBQ Bonanza moet je echt een volgorde ban eten aanhouden. Begin met de spareribs en werk je dan via de pulled pork en de brisket naar de wangen en eindig met de worst. Maak ook gebruik van de tafelzuren om de smaken weer een beetje te neutraliseren.

Alles smaakt zoals barbecue moet smaken. De rooksmaak en kruiden werken goed samen met het smeltende vet en gelatine. De worst is echter een smaakbom met kaas, Jalapeno en koffie waarna alles wat je erna in je mond hebt een beetje flauw wordt. Dus eindig met de worst.

Aan een andere tafel was een Cote de Boef van een kilo besteld dus moeten we daar ook maar even buurten. Dit is een serieus goed stuk vlees en botermals. straks staan er ook dikke burgers en meerdere gerechten voor de vegetariërs onder ons op het menu.

Halverwege dit feestmaal worden we verast met een speciaal biertje. Bij Black Smoke serveren ze naast een gewoon pilsje ook Goose Island bier en speciaal voor de opening hebben ze, als enige in Europa, een fust Bourbon Barrel-aged Imperial Stout op de tap. Een bier met een alcohol percentage van 15% dat in oude bourbon vaten bewaard wordt zodat het een geweldige smaak krijgt van gebrand eiken, caramel en bourbon. Dat is genieten.

Na dit feestmaal hebben we nog een klein beetje ruimte voor het toetje. Wij kenden de Heart Stopper nog van ons bezoek in Antwerpen. De Heart Stopper is een eclair gevuld met een zoete creme en bestrooit met bacon. Erg lekker maar ook erg machtig. Wij kiezen daarom voor de Key Lime Pie. Een klein citroentaartje dat er nog net tussen past.

Na 3 uur en volle buik stappen we tevreden in de auto terug naar huis. Dit gaan we gauw nog een keer over doen.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook