In English

Hamburger kruiden

Hamburger kruiden

Natuurlijk heeft een goede burger niet meer nodig dan peper en zout. En natuurlijk maken wij ook graag een hamburger van het beste rundvlees dat je kan vinden. Maar soms wil je gewoon een burger maken van gewoon gehakt.

Dan heb je gewoon een goed recept nodig voor geweldige hamburger kruiden en een paar goeie tips zodat je verzekert ben van een heerlijke, sappige burger.

Deze mix van kruiden geeft de hamburgers precies wat een goede burger nodig heeft. Een goeie smaak, kleur, een beetje pit en een goeie geur. Dat is heel belangrijk voor de smaak maar ook om de buren jaloers te maken.

In onze hamburger mix zit geen zout. En dat doen we voor een goeie reden. Zout zorgt ervoor dat de eiwitten zich aan elkaar gaan binden en zorgen voor een minder malse hamburger. Daarom zouten wij de hamburger als ze op de barbecue liggen.

Onze hamburger kruiden zijn aan de andere kant ook geschikt voor iedereen die het wat rustiger aan wil of moet doen met zout.

Wanneer kan of mag je de hamburger de eerste keer omdraaien? Ga in ieder geval niet lopen steken omdat je bang bent dat de burger verbrand. Als dat gebeurt dan is de barbecue te heet. Wacht gewoon rustig af. Als het vlees gaart en er zich een korst  gevormd heeft dan zal het vlees vanzelf niet meer plakken aan de spijltjes.

Dat werkt natuurlijk alleen maar als je rooster schoon is. Ga je barbecueen op een aangekoekt rooster dan moet je eerst aan de slag. Stook het rooster op en neem een staalborstel en borstel je rooster goed schoon voordat je eerste burger er op gaat.

Daarna keer je de hamburgers regelmatig tot de juiste kerntemperatuur bereikt is. Ga je cheeseburgers maken dan gaar je het vlees tot ongeveer 52°C. Dan gaat de kaas er op en laat je het smelten. Geen kaas, geen probleem. Dan gaar je de burgers tot 65°C. Iets hoger tot 70°C is ook nog prima. Daarna wordt een hamburger al gauw droog en taai.

Dus koop een goeie kernthermometer en check regelmatig alle burgers. Meet ook op een aantal punten en zoveel als mogelijk in het midden van de burger. Wij gebruiken de Thermapen omdat deze razendsnel is en overal gebruikt wordt door professionals.

Als de kaas aan het smelten is dan kan je even gauw de broodjes roosteren. Het roosteren zorgt voor extra structuur in de burger en zorgt ervoor dat het broodje niet meteen sompig wordt van de saus.

Daarna maak je de burger natuurlijk zoals je zelf wilt. Wij maakten de klassieke burger met sla, ui en tomaat. Een flinke klodder hamburgersaus en je hebt een basis burger waar je iedereen heel blij mee maakt.

Ingrediënten

  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el uienpoeder
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflook granulaat
  • 1 tl tijm
  • 1 tl komijn
  • 1/4 tl chili poeder

Bereiding

  1. Meng 1 el hamburger kruiden per 500 gram gehakt. Zorg voor een goede mix zonder veel te kneden.
  2. Bereid een redelijke hete grill voor en leg de hamburgers boven directe hitte. Bestrooi ze op dit moment met wat grof zout.
  3. Keer de hamburgers als ze makkelijk loskomen van het rooster. Niet eerder.
  4. Bestrooi ze ook aan de andere zijde met grof zout en keer ze dan regelmatig tot een kerntemperatuur van 65°C.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook