Shish kebab

Shish kebab

Shish kebab is een spies met vlees geroosterd boven vuur. Je kan elk soort vlees of vis gebruiken maar traditioneel wordt er lamsvlees gebruikt.

Je kunt er lamsbout voor gebruiken of lamsschouder waarbij de bout een wat duidelijkere smaak heeft en malser is.

lamsschouder

Een lamsschouder ziet er duidelijk anders uit dan de zorgvuldig gefileerde stukken vlees die je bij de supermarkt haalt. Dit stuk komt van onze eigen scharrelslager Chris van Boeijen. En met een beetje snijden haal je hier prachtige stukken vlees uit voor je Shish kebab. En het is een stuk goedkoper op deze manier.

lamsschouder-in-blokjes

Snij blokjes van 2 x 2 cm en anders wat langere stukken van gelijk gewicht. Deze stukken vouw je op de spiesen wel tot vierkante stukken.

marinade-voor-shish-kebab

Mix de marinade in een flinke kom zodat daar straks de lam bij kan.

lamschouder-in-marinade

Je kunt ook de marinade samen met de lam in een vershoudzak stoppen. Dan hoef je niet elk uur de lam om te scheppen in de kom met de marinade.

paprika-en-ui-voor-shis-kebab

Snij de ui en de paprika tot stukken van 2 x 2 cm. Maak je deze te groot dan ligt het vlees niet direct op het rooster. Dat is niet een heel groot probleem maar de stukken die het rooster raken krijgen een extra smaak door de zogenaamde Maillardreactie.

rauwe-shish-kebab

Dit zijn onze spiesen, Zoals je ziet is het geen kunstwerk maar daarvoor moet je bij 24 kitchen zijn.

shish-kebab-op-de-barbecue

De Shish kebab gaat boven de hete kolen terwijl de mopsaus inmiddels warm geworden is.

shish-kebab

Zie ze eens liggen in de zon.

Ingrediënten

Voor de lam en de marinade

 • 400 gram lamsbout of lamsschouder (voor 2 personen)
 • ½ theelepel saffraan
 • 1 eetlepel lauw water
 • sap van een halve citroen
 • zest  van 1 citroen.  Zest is het dunne gekleurde laagje van citrusvruchten wat een hele frisse smaak aan gerechten geeft. Rasp niet het witte deel mee, want dit smaakt bitter.
 • 1 theelepel zout
 • ½ theelepel zwarte peper
 • 1 witte ui, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 metalen platte spiesen

Voor het moppen

 • 200 gram boter
 • 1 eetlepel lauw water
 • ½ theelepel saffraan
 • sap van een halve citroen
 • gemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Week een ½ theelepel saffraan in een eetlepel lauw water. na 5 minuten maken we de marinade door de citroensap, zest, zout, zwarte peper, ui, knoflook, olijfolie en de laurierblaadjes samen met de saffraan in een flinke kom te mixen.
 2. Als je de lamsschouder of lamsbout hebt liggen dan zie je een wat groffer stuk vlees dat hier en daar nog wat gefatsoeneerd moet worden. Haal de harde stukken vet weg maar laat de zachtere stukken zitten. Dan ben je al een lekker stuk onderweg wat betreft malsheid en smaak.
 3. Snij vervolgens het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Dat zal nooit helemaal goed gaan door de vorm van het vlees. Maak je hier niet druk om. een wat langer dunner stuk vouw je simpelweg tot een stuk van 2 x 2 cm.
 4. Doe de blokken lam bij de marinade en mix alles goed door elkaar. Laat dit gekoeld voor minstens 4 uur maar niet langer dan 24 uur staan. Door het zuur wordt het vlees malser maar te lang marineren zorgt er voor dat het vlees snotterig wordt.
 5. Na het marineren snij je de ui in 8 delen. eerst door de helft en dan beide helften in kwarten.
 6. Snij de paprika in stukken van 2 x 2 cm.
 7. Bereid inmiddels de barbecue voor voor een directe bereiding.
 8. Maak weer een mix van de saffraan en het water en plaats een aluminium bakje of een steelpannetje aan de rand van de barbecue met daarin de citroensap boter en peper voor het moppen. Doe hier na 5 minuten de saffraanmix bij.
 9. Rijg nu om en om de stukken lam met de ui en de paprika op de spiesen. Begin en eindig met ui of paprika.
 10. Nu mag de spies 2 tot 3 minuten per kant boven de hete kolen terwijl je elke keer de bovenkant met een siliconen borstel insmeert met de mopsaus. De tijd is afhankelijk van de hitte. Als het vlees donkerbruin, niet zwart, kleurt dan draai je.
 11. Als je alle 4 de kanten gedaan hebt dan mogen de spiesen van de barbecue. Serveer met rijst of een paar pitabroodjes met knoflooksaus.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook