Pizza op de barbecue met de Barbecook Dome

Barbecook-dome

Wij wilden al een hele poos iets doen met pizza’s op de barbecue maar zagen het niet zitten om één belangrijke reden. Volgens ons moet een pizza binnen een paar minuten gaar zijn, maar als de pizza niet verwarmt wordt van boven, zoals in een steenoven, dan zal de bovenkant nooit snel genoeg heet worden.

Er worden heel wat verschillende oplossingen aangeboden op het internet waaronder een paar hele inventieve constructies, maar volgens ons geen zo simpel en goedkoop als de Dome van barbecook.

Wat is de Barbecook Dome

De Barbecook Dome optima is een koepel van gepolijst RVS met 2 handvatten. De Dome moet ervoor zorgen dat de warmte die van onder komt van de gloeiende kooltjes gereflecteerd wordt. Barbecook claimt dat zelfs een lamsbout of een hele kip goed te bereiden zijn met behulp van de Dome maar ons ging het vooral om pizza.

pizza-op-de-barbecue

Hoe zijn wij te werk gegaan

We hebben ons goed voorbereid en ingelezen voordat we aan dit avontuur begonnen. Zo hebben we verschillende recepten voor pizzadeeg onder de loep genomen en gekozen voor een recept dat niet al te moeilijk was en waarbij het deeg bewaart kon worden, mocht je teveel hebben gemaakt. Ook hebben we goed voorbereid wat betreft temperaturen en bereidingstijden. Dit om beginnersfouten te voorkomen. Dat zou namelijk jammer zijn, want deze test is meteen ons avondeten.

Recept pizzadeeg en saus

Een goed recept voor pizzadeeg kan je vinden op de site van Barabiku. Daar staat ook een recept voor pizzasaus.

Opwarmen van de steen

Een pizzasteen moet geleidelijk verhit worden om barsten te voorkomen. Allereerst steken wij de barbecue aan en plaatsen het grillrooster samen met de pizzasteen op het hoogste standje. Vervolgens leggen we het grillrooster elke 10 minuten steeds korter op de kooltjes samen met de Dome. De thermometer die we op de steen hebben geplaatst moet volgens ons minstens 300º C aangeven. En dat is na 20 minuten al gebeurd.

pizzasteen-opwarmen

Het voorbereiden van de pizza

We raden aan om een goede brede pizzaschep te kopen. Eentje zo groot als de pizza die je zou willen maken maar niet zo groot dat het niet meer werkbaar is. Wij hebben een pizzaschep voor pizza’s van zo’n 25 cm. Ik wil zeggen 25 cm rond maar dat zijn ze geen van alle geworden.

Haal het deeg een uur voor gebruik uit de koelkast en rol het naar de gewenste dikte van 1 tot 2 mm met de hand of met een deegroller. Strooi wat bloem op de pizzaschep, genoeg om de pizza straks eraf te kunnen laten glijden, en leg het deeg er boven op. Nu mag je de pizza beleggen.

Als basis neem je tomatensaus en daarbovenop mag van alles, maar we raden aan om het niet te overdrijven. Blijf met de saus 2 cm van de randen vandaan. Neem ook geen topping die nog moet garen. Omdat de pizza heel kort op de steen ligt heb je daar geen tijd voor. Eindig met een laag kaas.

De eerste pizza

De thermometer geeft een dikke 300° C aan en volgens ons zou dat perfect zijn voor onze eerste pizza. We verwachten niet te veel de eerste keer en schuiven de pizza op de steen. Dit vergt wat oefening en de pizza heeft af en toe wat motivatie nodig. We hebben met een spatel de pizza wat moeten helpen.

De pizza ligt niet helemaal naar onze zin en de vorm is niet echt rond meer, maar nu moet je hem laten liggen. Ons ijkpunt is op dit moment de bodem, deze moet de juiste kleur krijgen. Deze mag wat donker worden zelfs met wat zwarte plekjes maar zeker niet verbranden.

de-eerste-pizza

Wat wij echter niet in de gaten hebben is dat de steen aan de achterkant, zeker met behulp van de Dome, een stuk heter was waardoor de bodem aan de voorkant perfect is maar aan de achterkant al verbrand was. Dat zien we pas als de pizza met behulp van de pizzaschep van de steen afgaat. De pizza ziet er wel grandioos uit en ook tussen de zwarte stukken door smaakt hij goed.

de-eerste-pizza-bijna-klaar

Bovenstaand verhaal gebeurde allemaal binnen 5 minuten. Wij hoopten natuurlijk wel dat het snel zou gaan maar dat het zo makkelijk zou zijn hadden we niet verwacht.

Eerste conclusies

Pizza’s maken op een barbecue kan en de Dome werkt echt goed. Maar doordat hij aan de voorkant open is zal de temperatuur van de steen aan de voorkant dus koeler zijn. Ook was de bovenkant van de pizza niet zo gaar als dat wij zouden willen. De Dome maakt van je barbecue natuurlijk geen steenoven en de bovenwarmte zal nooit zo heet worden als de onderwarmte.

Wij hebben daarom het grillrooster met steen een standje hoger geplaatst, waardoor deze koeler wordt en het verschil tussen de onder- en bovenwarmte minder wordt.

de-eerste-pizza-erg-lekker

De tweede pizza

De temperatuur boven de steen is nu 250° C en de volgende pizza wordt voorbereid. Als we de pizza op de steen willen laten glijden merken we dat dat niet zo makkelijk gaat. De pizzaschep is nog warm van de vorige aanraking met de hete steen en dat zorgt ervoor dat het deeg wat meer plakt. Met behulp van een spatel en een broodmes gaat de pizza erop. We tillen zo nu en dan de pizza op met een spatel om te kijken of de bodem al bruin wordt. Zodra dit zo is keren we de pizza een halve slag met de pizzaschep en wachten nog even. Het garen duurt nu iets langer en na 6 minuten is de pizza klaar. De pizza ziet er fantastisch uit en smaakt, zonder overdrijven, als een pizzeria pizza moet smaken.

de-tweede-pizza-erg-lekker

De volgende pizza’s

We zijn nu lekker op dreef en maken vervolgens een aantal pizza’s. De één nog lekkerder dan de ander. De temperatuur van de steen wordt echter snel minder dus we gooien wat extra kooltjes op de barbecue en wachten tot deze weer gloeien. We willen de steen niet heter laten worden dan 250° want dat lijkt de beste temperatuur voor deze opstelling.

We houden de pizzaschep schoon en koel en beginnen er goed lol in te krijgen. We merken echter wel dat de kolen erg snel gaan en beseffen ons dat we de extra hitte van houtskool niet echt nodig hebben en prima briketten hadden kunnen nemen. De briketten hadden ervoor gezorgd dat we langer hadden kunnen barbecueën met een constantere temperatuur.

Uiteindelijke conclusie

Pizza’s maken op de barbecue is erg leuk om te doen. Het kost wat voorbereiding met het maken van het deeg en het klaarleggen van alle ingrediënten maar het zien rijzen van het deeg als de pizza de steen raakt is fantastisch.

De Dome optima van barbecook werkt echt. De hitte wordt goed gereflecteerd onder de Dome. De steen was aan de achterkant duidelijk heter dan aan de voorkant waar het gat is. Het is dus zaak dat de steen zoveel mogelijk naar achter geschoven is. Het enige nadeel is dat de Dome alleen werkt op Optima barbecues van Barbecook.

De-bodem

Als je van plan bent om veel pizza’s te maken, kies dan briketten ipv kolen. De extra hitte die houtskool genereert is niet nodig en briketten blijven langer constant branden. Al hebben we de hitte van de steen en daarboven zo hoog mogelijk. 250° C is genoeg en ook beter te controleren.

Zorg dat de pizzaschep koel, schoon en goed bestoven is met bloem is als je de pizza gaat beleggen anders zal de pizza gaan plakken.

Je kan thuis echt een pizzeria kwaliteit pizza maken.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook