Maak van je Masterbuilt smoker een hele goede pizzaoven

In samenwerking met

We hebben al een poosje het pizzaoven inzetstuk voor de Masterbuilt smoker in huis en na vele pizza’s kunnen we zeggen dat deze accessoire echt een hele goede pizzaoven maakt van de Masterbuilt 800 en 1050.

Waarom heb je een pizza accessoire nodig om pizza’s te bakken?

Heb je een fijne barbecue dan wil je deze steeds vaker gebruiken. Want alles wat van de barbecue komt smaakt gewoon beter. Nu kan je op bijna elke barbecue direct en indirect bereiden. Dus roken, bakken of braden is allemaal geen probleem. Maar daarna zou je toch op zoek moeten naar meer accessoires om de mogelijkheden van je barbecue te vergroten. Het eerste wat wij dan zoeken is een rotisserie en het tweede is een goede manier om pizza’s te kunnen bakken.

Nu zegt elke barbecuefabrikant dat je op hun barbecue ook pizza’s kunt bereiden en dan leveren ze een pizzasteen als extra accessoire. Dat is een mooi begin maar alleen een pizzasteen maakt nog geen goede pizza.

De pizza in een echte pizzaoven wordt namelijk op drie verschillende manieren verhit. Via de pizzasteen, door de warmte van de hete lucht over de pizza en de warmte van de koepel. Bij de meeste barbecues ligt het deksel helaas te hoog om te zorgen dat de hete lucht kort over de pizza stroomt. Er zal dus ook niet genoeg stralingswarmte van het deksel op de pizza terechtkomen. Het resultaat is een verbrande bodem terwijl de bovenkant nauwelijks gebakken wordt.

Waar je dus voor moet zorgen is dat de pizzasteen hoger geplaatst wordt in de ketel. Dit is voor een hoop barbecues en ook de Masterbuilt gravity fed smoker jammer genoeg niet goed te doen. Het deksel is namelijk te hoog. Je kan de Masterbuilt weliswaar opstoken tot 370ºC maar dan zou er nog steeds te weinig warmte terug gekaatst worden van het deksel om lekker snel een pizza te bakken.

Wat is de Masterbuilt pizzaoven?

Het pizzaoven inzetstuk verkleint de inhoud van de ketel waardoor de hete lucht niet alleen de steen van onder verhit maar ook van boven. Zo boots je in het klein een echte pizzaoven na. Om te zorgen dat het inzetstuk in de verschillend formaat Masterbuilt smokers past krijg je verschillende losse platen. Met een beetje stoeien zou je hem ook passend kunnen maken voor bijvoorbeeld je gasbarbecue.

De binnenkant van de pizzaoven is van RVS en de buitenkant heeft een keramische coating. Wat dat betreft heeft de pizzaoven een betere kwaliteit dan de Smoker zelf. In de pizzaoven ligt een centimeter dikke pizzasteen van 40 x 40 cm. Groot genoeg dus voor een flinke pizza.

De pizzaoven wordt zo in de Masterbuilt smoker geplaatst dat het deksel nog dicht kan. Dit is noodzakelijk omdat er geen hete lucht de ketel in wordt geblazen als het deksel open staat. Van deze functie maken we straks handig gebruik om echt hele mooie pizza’s te maken.

Hoe werkt de Masterbuilt pizzaoven?

De hitte die de ketel in wordt geblazen zal door de bijgevoegde platen nergens anders heen dan in de pizzaoven. Een deel van die hitte zal de steen van onder verwarmen en een groot deel zal via de holle wand van de pizzaoven door een gat naar binnen geblazen worden.

Zo zal de pizza op 3 manieren verwarmd worden. Door de pizzasteen die ervoor zorgt dat het vocht in het deeg verdampt, door de stralingswarmte van het RVS en de hete lucht die over de pizza heen wordt geblazen die het vocht afvoert en zorgt dat ook de bovenkant van de pizza wordt gebakken. Precies als in een echte pizzaoven.

De truc voor de perfecte pizza uit de Masterbuilt pizzaoven

De Masterbuilt smoker wordt aangestuurd door een thermostaat in de ketel die een ventilator aanstuurt die warme lucht de ketel de ketel in blaast. Als de temperatuur in de ketel warm genoeg is zal er niet geblazen worden. Terwijl we juist die hete luchtstroom wel nodig hebben.

Daarom stellen wij de temperatuur op de Masterbuilt eerst in op ongeveer 220ºC om de steen warm te houden. Vervolgens gaan we de pizza voorbereiden. Wij maken over het algemeen Napolitaanse pizza’s met een dunne bodem. Jij mag elke pizza maken die je wil natuurlijk.

Vlak voordat je pizza klaar is om de oven in te schieten stook je de Masterbuilt op tot 370ºC. Dat is meteen ook de maximumtemperatuur van de Masterbuilt smoker. En dat is best hoog. Officieel is een pizza die op deze temperatuur gebakken wordt een Romeinse pizza. Een Napolitaanse pizza wordt gebakken op temperaturen die tegen de 500ºC loopt. Als jij niets zegt dan doen wij dat ook niet.

Als je de pizza de oven in schiet sluit je het deksel en dan zal de smoker meteen beginnen met blazen en de pizza van onder en boven te bakken. Over het algemeen duurt het dan zo’n 3 tot 4 minuten voordat de pizza klaar is. Na anderhalve minuut gaan we even spieken en kunnen we de pizza nog draaien voor een gelijkmatige garing. Maar over het algemeen is dat niet eens nodig.

Deze pizza duurde net geen 4 minuten om te bakken en wat ons betreft is die perfect. De randen zijn mooi broodachtig droog geworden en de kaas heeft van die mooie donkere plekken. Die donkere plekken krijg je als de kaas begint te bubbelen en de rand van de bellen dun genoeg zijn om snel te karamelliseren. Dat is dus iets anders dan verbrandt wat je ook nog wel eens ziet. Wat ons betreft hoort een pizza er zo uit te zien.

De purist zal zien dat de pizzarand linksboven en rechtsonder net een stukje lichter is dan de rest. Dit zou je dus kunnen voorkomen door de pizza halverwege te draaien.

Perfecte pizzabodem

En niet alleen de bovenkant is goed gebakken. Ook de bodem is prachtig gekleurd en knapperig. Dit mag je trouwens officieel een leopard skin pizza noemen. Dit verwijst naar het patroon dat je met een beetje fantasie een luipaardachtig patroon kan noemen. Dit patroon wordt gevormd doordat het deeg tijdens het bakken luchtbellen begint te vormen. Hierdoor zal de bodem niet meer overal met dezelfde druk de steen raken. Zo worden sommige delen donkerder dan andere delen.

Hou je van pizza en heb je al een Masterbuilt smoker dan is de pizzaoven de extra accessoire die je nodig hebt. En je kan er natuurlijk meer in bakken dan alleen pizza. Leg eens een mooi visje of een steak in een skillet bijvoorbeeld. Of bak zelf een brood.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook