Steak bakken in een pizzaoven

In samenwerking met

In een goede pizzaoven kan je goede pizza’s bakken. Dat is logisch want daar zijn ze voor. En wij zijn gek op pizza maar bij ons is het zeker niet elke week pizza avond. Dan wordt die pizzaoven eigenlijk te weinig gebruikt en moet je toch andere manieren vinden om hem vaker te gebruiken.

Wij gebruikten onze pizzaoven om er een paar geweldige steaks in te bakken. Want de hoge temperatuur in een pizzaoven is uitermate geschikt om een geweldige korst op die steak te krijgen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het vlees te gaar wordt.

Welke steak is goed om te grillen in een pizzaoven

In een pizzaoven is het de bedoeling dat je de steak snel gaart op een hoge temperatuur. het is dus niet handig om hele dikke steaks te nemen. 2 cm dik is perfect. Alles dikker zorgt er alleen maar voor dat het binnenste deel van de steak rauw blijft. Ben je hier gek op dan ga je op zoek naar een magere steak.

Wij hebben onze steak liever medium rare en zoeken dus een steak met een mooie hoeveelheid zacht vet in en op het vlees. Te harde stukken smelten niet snel genoeg. Het voordeel van het intramusculair vet dat door het vlees loopt, is dat de steak niet gauw droog wordt mocht hij iets te lang in de pizzaoven liggen.

Wij vonden twee hele mooie dry-aged Black Angus entrecotes bij onze favoriete slager. Deze steaks hebben een bizarre hoeveelheid intramusculair vet en een prachtige dieprode kleur. Wat ons betreft mooi genoeg om in te lijsten. Zie je dit bij jouw slager liggen dan weet je dat je niet snel beter gaat vinden.

De steak voorbereiden

De steak bestrooien we een uur van tevoren met een laagje fluer de sellluer de sell en dan leggen we ze onbedekt in de koelkast. Het zout zal diep in het vlees trekken en zo voor extra smaak zorgen. Ook zal het vocht onttrekken aan het oppervlak. Een droog oppervlak zal eerder zorgen voor een mooie korst.

Op welke temperatuur bak je steaks in een pizzaoven

Wij hebben de pizzaoven in onze Masterbuilt smoker geplaatst en die ingesteld op 370ºC. Dat is een hele mooie temperatuur om pizza’s en steaks te bakken. Hoger mag ook als je steaks wat dunner zijn maar veel lager eigenlijk niet. Dan kan je ze net zo goed in de oven leggen.

Pizzaoven steaks bak je in een skillet

De pizzaoven van de Masterbuilt smoker werkt echt heel goed. De hitte die normaal in de ketel terechtkomt wordt opgevangen door het inzetstuk en via de zijkanten van boven via een gat naar de steen geleid. De hitte wordt zo heel goed verdeelt.

We gaan de steaks niet bakken op de pizzasteen maar bakken ze in een gietijzeren skillet. Het vet van de steak zou anders in de steen trekken en verbranden. Als we de skillet samen met de pizzaoven opwarmen dan heb je de perfecte omstandigheden om de steaks in een paar minuten te bakken.

De steaks dep je droog vlak voor het bakken

Dat droog deppen raden we eigenlijk altijd aan als je steaks of ander vlees gaat grillen. Het oppervlakte vocht zal eerst moeten verdampen tot het heter kan worden dan 100ºC. Dat is natuurkunde. Alles tot 100 graden is koken en zeker geen bakken.

In een pizzaoven bak je steaks in een paar minuten om en om. Normaal bakken we een steak niet op tijd maar nu kan het niet anders omdat je geen ruimte hebt voor een thermometer.

Halverwege keer je de steaks

Na twee minuten keren we de steaks die er al indrukwekkend uitzien. Het smeltende vet heeft al voor een mooi badje gezorgd waar de steaks bijna in gefrituurd worden. na nog eens twee minuten zijn de steaks klaar.

Je kan ze nog even checken met de thermometer om er zeker van te zijn. Een themperatuur tussen de 52 en 55ºC is perfect. Moeten ze nog even dan zet je de skillet terug in de oven.

Wij serveren de steaks met een beetje kruidenboter en misschien nog een beetje extra zout maar meer doen we er niet mee. Dit is gewoon perfect.

Ga jij de volgende keer ook je steaks in een pizzaoven bakken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook